Hoe kies je eigenlijk?

Deze aflevering vraagt je aandacht voor de manier waarop je keuzes maakt. De manier waarop je kiest bepaalt namelijk nogal hoe krachtig en succesvol je kunt zijn en zult zijn.

Ben je iemand die moeite heeft met kiezen? Gaat het je gemakkelijk af? Ben je meer het type die aan de lopende band foute keuzes maakt en vrolijk verder gaat? Of iets er tussenin?

Praktijkervaring

Ik ken een vrouw die na een paar operaties aan haar rug en nek nog steeds klachten had. De dokter onderzocht haar en zei opgewekt: ‘nou dat regelen we wel met een kleine operatie’. Op dat moment voelde ze een sterke innerlijke weerstand, ‘nee, niet weer!’

Ze besloot zich niet meer te laten opereren en vond via een kennis een nieuwe behandelingsmethode. Ze leerde met behulp van ontspanningsoefeningen en visualisaties succesvol om zich te ontspannen en aan een betere houding te werken.

Toen ik haar vroeg naar de reden van haar overduidelijke succes hiermee zei ze: Dat werken aan een andere houding bleek ook te gaan over mijn innerlijke houding ten opzichte van de verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid. Ik bracht mijn lichaam als het ware steeds naar de dokter voor een grote beurt of olie verversen. Nu is mijn lichaam mijn bondgenoot voor een plezierig leven.

Het succes van deze vrouw begon met het luisteren naar dat innerlijke stemmetje ‘nee, niet weer!’

De loop van je leven wordt bepaald door de keuzes die je maakt! Vandaar deze aflevering.

Hoe maak jij keuzes?

Hier zijn een paar veelvoorkomende keuzestrategieën; welke lijkt het meest op die van jou?

 • Kiezen voor het bekende, wat je hebt geleerd, wat je altijd al kiest.
 • Je keuze (grotendeels) laten bepalen door wat je omgeving kiest of wat je denkt dat ze zouden kiezen.
 • Kiezen waar je je het gemakkelijkst bij voelt.
 • Volgen wat je gevoel en intuïtie aangeeft.

Er zit geen oordeel in deze vragen, dus geef jezelf een eerlijk antwoord. Dat geeft ruimte voor ontwikkeling!

Als je doet wat je altijd deed, creëer je wat je altijd al creëerde

Als je een verandering wilt, een verbetering, is het de moeite waard om een andere keuze te maken dan je tot nu toe deed. Hier zijn een paar voorbeelden die je helpen bewuster te kiezen.

 • Bedenk wat een goede vriend je zou adviseren.
 • Vraag aan anderen hoe zei iets soortgelijks hebben aangepakt.
 • Welke advies heb je tot nu toe naast je neergelegd?
 • Wat zou je jezelf eigenlijk gunnen?
 • Wat zou je kiezen als je niet kon falen?

Persoonlijke waarden als hulpmiddel bij kiezen

Waarden zijn innerlijke drijfveren die je keuzes sturen. Als je bijvoorbeeld eerlijkheid belangrijk vindt, zul je automatisch kiezen voor vriendschappen waarin je eerlijk kunt en durft te zijn.

Hoe doe je dat, je waarden gebruiken bij keuzes maken?

 • Ga ontspannen zitten en noteer voor jezelf drie dingen die voor jou altijd al belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: genieten, schoonheid en vrijheid. Of geluk, succes en moed. Of liefde, verantwoordelijkheid en harmonie.
 • Vraag je dan af ‘wat betekent X (waarde 1) voor mijn te maken keuze? Als je bijvoorbeeld schoonheid als waarde had, vraag je dan: hoe ziet een zo elegant mogelijke keuze en oplossing eruit.
 • Doe dit ook voor waarde 2 en 3.
 • Kijk hoe jouw drie antwoorden als vanzelf richting geven aan je keuze. Het kan eigenlijk niet missen.

De kunst is nu om te werken met wat je zojuist hebt ontdekt. Dat is aan jou, het is jouw keuze om wat je weet in daden om te zetten.  Lastig of moeilijk? Lees eventueel nog eens de aflevering over veranderen.

 

Ik wens je een week met veel waardevolle keuzes. Na een beetje oefenen zul je merken dat het steeds vanzelfsprekender wordt om je innerlijke waarden bij je keuzes te betrekken.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *