Het voordeel van de twijfel gunnen … en dan?

In deze aflevering kijken we naar de vaardigheid om een ander het voordeel van de twijfel te gunnen.

Je voelt waarschijnlijk instinctief aan dat dit een goede zaak is: met aandacht in een situatie stappen, niet snel oordelen, tot tien tellen, en noem maar op. Maar dan, wat doe je daarna en waarom?

Wat zijn je eigen ervaringen?

  • Wie gunde jou ooit het voordeel van de twijfel? Hoe was dat voor jou?
  • En aan wie gunde jij dat voordeel en waarom? Hoe pakte dat uit?
  • Wie in jouw omgeving kan dat voordeel op dit moment erg goed gebruiken en waarom?
  • Waarom gun jij iemand het voordeel van de twijfel en wanneer niet?

Het voordeel van het voordeel van de twijfel

In mijn ervaring is het duidelijk dat mijn eerste oordeel over iemand lang niet altijd klopt en dat een ’tweede blik’ je de nodige schaamte kan besparen en de relatie goed houden. Dat herken je vast wel.

Maar er zitten nog een paar belangrijke kanten aan:

Wij mensen zijn veel meer dan hoe we ons op een bepaald moment in een bepaalde situatie presenteren. Ook dat herken je waarschijnlijk wel.

Bovendien heeft ieder mens zo zijn of haar onhebbelijkheden, die in het leerproces van het leven nog wel zullen ‘slijten’. 

En dan (drumroll): vanuit je ziel gezien zijn zogenaamd lastige mensen met onhebbelijk gedrag en een afwijkende mening vaak precies wat je nodig hebt om zelf te leren en te groeien. Je zou kunnen zeggen dat ze je eigenlijk een dienst bewijzen.

En hoe denk je dat we met zijn allen voor wereldvrede kunnen zorgen?

Ik schreef in een eerdere aflevering:

Je kunt een ander als een spiegel gebruiken die je iets laat zien over wie jij bent. Je kunt namelijk alleen maar iets in een ander herkennen als je het zelf ook bezit, zowel de goede als de minder gewenste kwaliteiten. Ken je dat gezegde van kinderen: ‘wat je zegt ben je zelf’?

Het voordeel van de twijfel gunnen … en dan en waarom?

De tekst in het plaatje geeft je een idee over de houding die je kunt aannemen: positief, liefdevol, accepterend.  Lees daarvoor eventueel de aflevering Verbinden en Omarmen.

Wat je soms merkt is dat je dat slecht afgaat. Je schiet al in een negatieve reactie voordat je kunt kiezen om positief te reageren.

Vandaar dat het zo belangrijk is om met intenties te werken. Een intentie maak je voordat je in een situatie belandt. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag of voordat je naar een lastig gesprek gaat.

Een intentie is een doel met een bedoeling. Als je zorgt dat die intentie vanuit je hart komt zul je merken dat je langzaam maar zeker die intentie waarmaakt in je leven. Geef het wel wat tijd, groei heeft haar tijd nodig.

Waarom?

Juist nu, in de moeilijkste tijd van ons bestaan, waarin alle zekerheden onder onze voeten lijken te schuiven en verdwijnen, is het van groot belang elkaar het voordeel van de twijfel te gunnen.

Begrijpend reageren op de paniek van een ander, respect opbrengen voor een afwijkende keuze, een helpende hand bieden. Het zijn juiste deze vaardigheden die ons door elke crisis loodsen en zeker in een tijd als nu.

Laat je niet gek maken, blijf situaties met een open hart benaderen en raadpleeg je innerlijke wijsheid.

En bovenal: geef jezelf ook het voordeel van de twijfel. Dan kom je vanzelf uit bij je innerlijke wijsheid die je altijd opnieuw kunt kiezen om te volgen.

 

 

Ik wens je een week van genereus zijn naar jezelf en anderen toe.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *