Het topje van de ijsberg en de ijsberg

In dit blog nodig ik je vaak uit om ‘naar binnen’ te gaan. Dat is voor de een gemakkelijker dan voor de ander, omdat we in het dagelijks leven grotendeels onze aandacht in de buitenwereld hebben.

We denken dat logisch denken de belangrijkste vaardigheid is om in de buitenwereld succesvol te zijn. We noemen dat ook wel ‘ons gezond verstand gebruiken’. De aflevering van deze week gaat over het enorme ongebruikte potentieel dat in onze binnenwereld huist.

Onze binnenwereld is een bijna oneindig groot reservoir van kennis, vaardigheden en creativiteit en je put onbewust de hele dag uit dit reservoir. Er valt een enorme winst te behalen als je leert om (vaker) bewust te kiezen om ‘naar binnen’ te gaan.

Je moet er toch niet aan denken bijvoorbeeld, dat je met je bewuste aandacht je ademhaling, hartslag, spijsvertering en nierfunctie moet regelen! Of verwachten dat je denken in staat is tot creatieve inspiratie en zingeving. Dat valt allemaal onder de regie van ons onbewuste, de ijsberg zelf en ons logische denken blokkeert veel mogelijkheden van de ijsberg.

Het zogenaamde gezonde verstand, het logisch denken, is het topje van de ijsberg van al je kennis en vermogens. Laten we maar eens onder water gaan kijken…

Een kleine rondleiding

Onder water zie je als eerste een rijk gevulde schatkamer met van alles wat belangrijk en waardevol voor je is. In die schatkamer zitten alle talenten die je nog nooit gebruikt hebt, de inspiratie en dromen die je nog niet bewust bent geworden en nog ongebruikte toekomstscenario’s.

Als je wat verder kijkt zie je een enorme hutkoffer met de een wijdse verzameling ervaringen, die verbonden zijn met emoties. Door de aard van ons mens-zijn zitten er heel veel ongewenste emoties bij die we liever kwijt dan rijk zijn. We hebben ze ‘veilig’ opgeborgen in de hutkoffer.

Oh ja, dan is er ook nog een enorme berg overtuigingen die ons dagelijks leven beïnvloedt en stuurt zonder dat we ons er bewust van zijn. Dit is ook het gebied van persoonlijke voorkeuren, vooroordelen en verwachtingen over van alles en nog wat. Ze zitten als het ware opgeborgen in een enorme archiefdoos met het etiket ‘vanzelfsprekendheden’.

De ijsberg onder water is dus eigenlijk de motor achter het topje, waar we dagelijks ons meer of minder bewust van zijn.

Eigenlijk hebben we afgeleerd de ijsberg zelf te vertrouwen, onze taal vertelt het:

  • Dromen zijn bedrog.
  • Kinderlijke fantasieën.
  • Vage intuïties.
  • Hocus pocus, lalaland en nu weer terug naar de realiteit!

Drie krachtige oefeningen om de ijsberg mee te verkennen.

Voor elke oefening geldt: Maak een intentie voor wat je met de oefening wilt bereiken, ga rustig zitten, haal een paar maal bewust heel rustig diep adem en richt je aandacht op je hart, je binnenwereld.

A. De rijke schatkamer met je ongebruikte talenten, inspiraties, dromen ongebruikte toekomstscenario’s.

Pak een vel papier en noteer bovenaan: als ik een toverstafje had zou ik voor mijzelf tevoorschijn toveren…

Maak deze zin tenminste 10 keer af en vertrouw steeds de impulsen die je te binnen schieten. Laat de criticus in jezelf maar even buiten spelen!

B. De hutkoffer met veilig weggestopte emoties.

Ga rustig zitten en stel je leven voor als een tijdlijn, van links naar rechts, of van voren naar achteren of van boven naar onder, als het maar jouw tijdlijn is. Kijk dan als een bioscoopbezoeker naar de film van je leven en zie hoe op je tijdlijn lichtjes gaan branden. Elke lichtje staat voor gebeurtenis met een – weggestopte-  emotie, die je sterk heeft beïnvloed. Blijf rustig en noteer wat je ervaart in deze oefening.

C. De overtuigingen die gevormd zijn door persoonlijke voorkeuren, ervaringen en emoties.

Maak een lijstje van belangrijke overtuigingen, de dingen waar je ‘heilig’ in gelooft. Zeg eventueel in gedachten ‘ik geloof dat… ‘en maakt dan die zin af.

 

Je hebt jezelf een groot cadeau gegeven door een of meer van de oefeningen te doen. Ga er eventueel deze week verder mee door. Noteer ingevingen en ontdekkingen.

Volgende week gaan we kijken naar manieren om je cadeau als het ware uit te pakken: de strik er af, het papier verwijderen en kijken hoe je je cadeautje in je leven kunt gebruiken.

Ik wens je een mooie decembermaand met heel veel bruikbare cadeautjes.

Groeten van Monique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *