Waaraan denk je bij ‘helder zien’? Kristallen bollen, een oud Zigeuner vrouwtje met een hoofddoekje en lange oorbellen of bekende mediums zoals Derek Ogilvie? Of aan een bril op de goede sterkte of gewoon aan aandachtig kijken?
Eigen ervaringen met helder zien
- Heb je wel eens meegemaakt dat je helemaal fout zat met de interpretatie van een situatie?
- Heb je wel eens iemand op zijn uiterlijk beoordeeld, waarvan later bleek dat je de plank had misgeslagen?
- Heb je wel eens een foute keuze gemaakt, waarvan je achteraf zei dat je eigenlijk wel wist wat de juiste keuze was, maar dat je dat gevoel niet vertrouwde?
- Heb je wel eens een diep vertrouwen gevoeld dat een lastige situatie goed zou aflopen, ook al waren daar op dat moment geen aanwijzingen voor?
- Heb je wel eens tevoren aangevoeld wat er zou gaan gebeuren?
- Hoe vaak heb je een intuïtie over iets?
- Heb je wel eens iets meegemaakt waarvan je dacht ’dat heb ik al eerder meegemaakt’?
’Helder zien’ staat niet alleen voor waarnemingen die niet worden gedaan met onze vijf zintuigen. Het gaat allereerst over waarnemen zonder een oordeel (gekleurde bril) en zonder een doel dat je perse wilt halen.
Openstellen voor wat er valt waar te nemen
Je openstellen vindt altijd plaats in je gevoelswereld, in je hart. Hoezeer we ook graag denken dat we een open mind hebben, ons openstellen vindt altijd plaats in ons hart. En daarvoor is het nodig om de je denken maar even te parkeren, je te ontspannen met rustig ademen en glimlachen om een aangename herinnering.
In deze staat kun je ook gemakkelijk informatie krijgen voorbij de vijf zintuigen.
Een kleine oefening
- Ga maar rustig zitten en haal een paar maal diep en rustig adem. Ontspan je tong, doe je kaken van elkaar en glimlach om een mooie herinnering.
- Stel nu een innerlijke vraag, bijvoorbeeld ‘aan welke groenten of fruit heeft mijn lichaam behoefte?’
- Blijft dan ontspannen ademen en wacht op een antwoord.
Zo simpel is het om je open te stellen voor informatie voorbij je vijf zintuigen. Waar het om draait is dat je (leert) je antwoorden te vertrouwen.
Zelfvertrouwen en helder zien
Zelfvertrouwen hebben betekent dat je ervoor kiest om Jezelf te vertrouwen. Dat wil zeggen dat je alles wat er in je binnenwereld gebeurt serieus neemt. Als innerlijke signalen niet meteen duidelijk zijn neem je even de tijd en de aandacht om te onderzoeken wat ze betekenen.
Bijvoorbeeld
Je maakt kennis met iemand en onmiddellijk voel je je vertrouwd met hem of haar. Even later maakt hij of zij een opmerking die niet strookt met jouw wereldbeeld. Jezelf vertrouwen betekent hier dat je je eerste gevoel over die persoon serieus neemt: je voelt je vertrouwd. De opmerking die niet zo strookt met wat jij denkt onderzoek je (in je hart, niet in je hoofd) met de vraag ‘wat is hiervan waar, wat betekent dit voor mij?’
Je keuze om je eerste impuls (vertrouwen) te volgen kan leiden tot het bijstellen van je mening of tot het vasthouden aan je mening en eenvoudig een andere opvatting ook kennen.
Dit lijkt zo’n eenvoudig voorbeeld en eigenlijk is dat ook zo. Maar jouw beslissing om je innerlijke impuls (vertrouwen) serieus te nemen en even met je hart waar te nemen, is van onschatbare waarde.
De keuze om Jezelf te vertrouwen en waar te nemen vanuit je hart geeft talloze voordelen.
Hier zijn er een paar:
- Het geeft zelfvertrouwen en daarmee ontspanning en gemoedsrust.
- Je krijgt meer, veel meer, en betere informatie over situaties en motieven van andere mensen.
- Je ontwikkelt zelfkennis in combinatie met een bredere visie op de wereld en menselijk gedrag.
Als je ermee aan de slag gaat zul je voor jezelf zeker ook andere voordelen ontdekken.
Helder zien, waarnemen voorbij de vijf zintuigen begint met waar te nemen vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd (overtuigingen en aannames).
Het grote voordeel van jezelf hierin trainen is dat je steviger in het leven komt er staan. Je krijgt meer en betere informatie over situaties, mensen en problemen. En soms kan dat van levensbelang zijn!
Ik wens je een heldere week.
Groeten van Monique