Helder kijken en helder horen

helder zien en helder horen

Deze bijdrage gaat over helder kijken en helder horen. En dat heeft niets te maken met kristallen bollen of mediums, maar met een belangrijke vaardigheid bij het raadplegen van je innerlijke wijsheid.

Je innerlijke wijsheid heeft alle informatie ter beschikking over een vraag of gebeurtenis. En die wijsheid vind je in je hart. Tenminste, als je er onbelemmerd naar kunt luisteren en kijken.

Ken je het verschil tussen kijken en zien en tussen horen en luisteren? Bijvoorbeeld als je met iemand in gesprek bent die écht naar jouw verhaal luistert. Hij hoort je woorden en heeft de intentie om de betekenis van je verhaal te begrijpen. Hij luistert!

Luisteren om te begrijpen is mogelijk als je het je  volle aandacht geeft. Dan gaat je aandacht niet naar jezelf, jouw gedachten en associaties bij het verhaal.

Als je je volle aandacht geeft ben je neutraal: geen mening, geen persoonlijke behoefte alleen de intentie om te begrijpen.

Heb je dat wel eens meegemaakt? Ik zie het gebeuren als een kind in paniek luid huilend naar haar moeder vlucht. De moeder stopt met waar ze mee bezig was, gaat op haar hurken zitten, sluit de kleine in haar armen en zet al haar zintuigen open om te begrijpen waar die kleine zo van over de toeren is. Haar hart gaat open en zonder woorden begrijpt ze wat de paniek is. De kleine wordt rustig, niet alleen door de omarming maar vooral door de onvoorwaardelijke liefde die de moeder uitstraalt. Dat is veilig, troostend, geruststellend.

Heb je deze kwaliteit wel eens ervaren, als een zender of als ontvanger? Mooi nietwaar? Hartverwarmend.

Luisteren en zien worden één geheel in zo’n ervaring. En het aanvoelen vanuit je hart, voegt zich daar ook bij. En zelfs je intuïtie doet mee.

Vanuit de intentie om echt te willen weten en begrijpen gaan al je zintuigen open en vormen ze één geheel om jouw intentie te realiseren.

Stel je nu voor dat je op deze manier je innerlijke wijsheid raadpleegt. Dat je volslagen neutraal in je hart kunt waarnemen wat het antwoord is op een vraag die je hebt gesteld. Hoe zou dat zijn?

Dan ben je niet meer bang om de waarheid over jezelf te ontdekken, over een relatie of situatie of over wat je te doen staat. Je bent open voor wijsheid en dus ontvang je die.

Als je jezelf wilt ‘beschermen’ tegen de waarheid over een relatie of situatie ben je eigenlijk vanuit angst bezig. Dan kun je niet echt goed luisteren naar wat je hart je vertelt en komen de antwoorden ook niet uit je hart maar vanuit zorgelijke gedachten in je hoofd of angst in je buik. (Kinderen die bang zijn om bijvoorbeeld naar school te gaan hebben buikpijn.)

Als je moeite hebt met naar je hart luisteren kun je jezelf over de drempel helpen met de intentie om echt te willen weten.

Hier zijn de kernpunten van helder zien en helder luisteren op een rijtje:

 • Maak de intentie om de waarheid over je vraag in je hart te vinden.
 • Ga naar binnen, stel een vraag en wees bereid om echt te luisteren en te zien, zoals de moeder in het voorbeeld hierboven.
 • Bedank je hart voor de wijsheid die je krijgt en bedank ook jezelf voor de moed om helder te luisteren en helder te zien.

In de voorbereiding voor dit blog vond ik nog een treffende tekst:

Met je ogen open...

Helder luisteren en zien kan je leven veranderen omdat je je angsten aflegt. En weet je wat het mooie is: je ontdekt vaak dat die angsten eigenlijk helemaal niet zo reëel waren. Bijvoorbeeld:

 • Een vriendschap blijft in stand, ondanks dat je nee tegen een voorstel zegt.
 • Toegeven dat je ergens bang voor bent blijkt bevrijdend te werken.
 • Beseffen dat je echt van iemand houdt ondanks haar gebreken vernieuwt je relatie.
 • Ineens beseffen wat je te doen staat blijkt helemaal niet beangstigend.
 • Ineens weten dat je ontslag moet nemen en dat er iets beters zal komen lijkt wel een wondertje.

Wat ik je het meeste gun is dat je jezelf bevrijdt van je angsten. In elke situatie heb je steeds de keuze vanuit angst of vanuit je hart te reageren. Kies je hart, leer, groei en ontwikkel jezelf, terwijl je steeds meer Jezelf gaat vertrouwen. En daardoor groeit je zelfvertrouwen en dus je persoonlijke kracht! Veel succes.

Wat zou je volgende week willen  lezen? Laat het weten!

Groeten van Monique.

Eén gedachte over “Helder kijken en helder horen”

 1. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Heel mooi Monique en heel treffend herkenbaar zijn jouw woorden over helder luisteren en helder kijken.

  Hartelijk dank,
  Helma

  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *