Toen ik een plaatje zocht met het thema helden kreeg ik twee soorten afbeeldingen te zien, vandaar de twee plaatjes. Er zijn ook twee soorten definities van een held: de kampioen en het rolmodel.
Maar eerst even dit
Wat is voor jou een held?
- Iemand die een grote sportprestatie levert?
- Grote namen zoals Moeder Theresa en Nelson Mandela?
- De vrijwilliger van voedselbank die al jaren dagelijks helpt bij het ronddelen van voedselpakketten?
- De president van een land die een bezield betoog houdt voor een juichende de menigte?
- De dokter die het leven van een patiënt redt?
Eigenlijk heb ik een beetje een hekel aan helden, de meesten althans. De mediagekte rond topsporters, filmhelden en andere ‘celebrities’ vangen de aandacht van miljoenen en kosten nog moeite worden gespaard om ze voor het voetlicht te brengen.
Wat doet een held met jou?
Neem eens even iemand in gedachten die voor jou echt een held is.
Wat maakt iemand een held voor jou en welke gevoelens roept hij of zij bij je op?
Bijna iedereen die ik ernaar vraag meldt dat een held bewondering oproept in combinatie met de gedachte dat held zijn iets voor iemand anders is maar zeker niet voor henzelf. ‘Dat zou ik nooit durven/kunnen/bedenken…’ ‘Ik ben heel gewoon, alleen maar Pietje, Marietje …’
En soms verwijst men naar bijzondere omstandigheden die het heldendom mogelijk maken zoals rijke ouders, de juiste connecties of een bepaalde bijzondere gave.
Door ons beeld over helden voelen ‘gewone’ mensen zich kleiner en zelden geïnspireerd om hun eigen grootsheid na te streven.
Wie is hier de held voor jou
- De arts die een kind het leven redt of de moeder die haar gehandicapte kind jarenlang verzorgt?
- De Oscarwinnaar van een alom bewonderde film of de vader die zijn zoon laat ervaren dat hij van hem houdt, ondanks de straf die jij zojuist heeft gegeven voor vechten met zijn jongere zusje.
Ik kies voor de moeder en de vader. Niet omdat ze ouder zijn, maar omdat ze menselijke kwaliteiten laten zien van zorg en liefde. Dat inspireert mij en nodigt mij uit om ook mijn zorg en liefde te gebruiken.
Natuurlijk is het heel mooi dat de arts zijn werk goed doet en het kind redt en dat de Oscarwinnaar zijn rol zo goed heeft neergezet. Maar het is hun werk en je werk goed doen maakt je nog geen held, in mijn ogen tenminste.
Echt heldendom spoort mij aan om de menselijk maat, mijn beste kunnen en weten als mens te gebruiken en mijn beste beentje voor te zetten.
Het geeft mij een spiegeltje waarin kan kijken en tegen mezelf zeggen: en wat heb jij in de aanbieding, wat kun jij bijdragen?
Hoe wil jij een held zijn en voor wie of wat?
Waarschijnlijk leef je een ‘gewoon’ leven zonder schijnwerpers en medailles. Dat maakt het zoveel gemakkelijker om een held te zijn, een echte held.
Een echte held in het ‘gewone’ leven is iemand die het beste uit zichzelf gebruikt in situaties met anderen. Bijvoorbeeld:
- Je luistert aandachtig in plaats van eerst jouw verhaal kwijt te willen.
- Je accepteert dat iemand andere keuzes maakt dan jij.
- Je bent eerlijk over je gevoelens.
- Je vraagt soms net iets meer van jezelf dan comfortabel voelt.
- En het aller belangrijkste: je houdt van jezelf en geeft jezelf het voordeel van de twijfel.
Al die vette tekstjes hierboven zijn werkwoorden! Er is dus werk aan de winkel!
En waar vindt je al dat moois? In je hart natuurlijk!
Ik wens jou een week waarin je de held uithangt. Niet op de schreeuwerige manier van de media maar door te weten wat jouw toptalenten zijn en ze bewust te gebruiken.
Groeten van Monique