Groter dan jezelf

Wanneer heeft iemand jou ooit zonder bijbedoeling verder geholpen?

  • Van wie kreeg je een bemoedigend zetje toen je het allemaal niet meer zag zitten?
  • Wie heeft er voor je gezorgd toen je het zelf even niet kon?
  • Wie heeft ooit goed naar je geluisterd en je precies gespiegeld waar je als het ware uit de rails liep of overboord ging?

Kortom: kijk eens naar hoe anderen jou ooit opvingen of verder hielpen. En wat had je gemist als ze het niet hadden gedaan?

Vandaag gaat het over het belang van groter te willen kijken, kiezen en doen.

Ik heb ooit een vriendin gehad, laten we haar Mia noemen, die pas op latere leeftijd met de liefde van haar leven kon trouwen. Daardoor was het te laat om samen kinderen krijgen, maar ze genoten van hun leven samen.

Naar een paar jaar werd hij ernstig ziek en stierf een paar maanden later. Mijn vriendin, die ik pas later leerde kennen, was ontroostbaar en vroeg aan haar pastor wat nu nog de zin van haar leven was. Ze had zo lang op haar man gewacht en moest hem nu al zo snel missen!

Het antwoord dat ze kreeg had ze niet verwacht: ‘Je kunt je leven zinvol maken door het aan anderen te wijden. Daarin zul je je geluk en tevredenheid vinden’.

Mia ging na verloop van tijd op zoek naar een vorm waarin ze voor andere iets kon betekenen. Ze werd vrijwilliger bij de telefonische hulpdienst en bleef dat werk doen tot drie weken voor haar overlijden op hoge leeftijd. Ze had vanwege haar lichamelijke conditie alle andere activiteiten opgegeven, maar dit werk wilde ze blijven doen zo lang ze kon.

Onze materialistische wereld lijkt wel eigenbelang en egoïsme te promoten: de beste zijn, meer en beter bezitten dan anderen en soms een oogje dichtknijpen voor de manier waarop je dat voor elkaar krijgt. En ongemerkt hebben wij ook het idee ontwikkeld dat we recht hebben op alle verworvenheden van deze materialistische wereld!

Maar wij mensen, ieder van ons, hebben het nodig om iets voor anderen te betekenen op welke manier dan ook. Je talenten en passies zijn vaak een aanwijzing van wat jouw bijdrage kan zijn, je hebt ze niet voor niets!

Het belang van groter te kijken, kiezen en doen

Dit voorbeeld heb ik al eerder genoemd: ik heb ooit gewerkt met een topmanager die alle uiterlijke vormen van succes had gerealiseerd. Hij had meerdere huizen en auto’s, een boot, een duur aangeklede vrouw en kinderen en exotische vakantiebestemmingen. Ook zakelijk werd hij gewaardeerd en stond in hoog aanzien. Bij onze kennismaking vroeg hij: ‘ik heb dat allemaal, maar waarom ben ik dan niet gelukkig?

Groter dan jezelf

Ik sprak laatst iemand die het eens was met bovenstaande gedachten. ‘Maar‘ zei hij ‘dan moet ik eerst mijn eigen problemen hebben opgelost, dat kan ik er nu echt niet bij hebben’.

Het verhaal van Mia laat iets ander zien: de keuze om ondanks je eigen noden en verdriet er voor andere te willen zijn. Die keuze is eigenlijk de beste manier om de aanpak van je eigen noden en problemen tot een succes te maken. Er is een gezegde dat dit laat zien: ‘Wie goed doet, goed ontmoet‘.

Het verwijst naar hoe het leven werkt en hoe dus niet, en dus:

  • Geef van je schaarse tijd, geld of fysieke conditie.
  • Verdiep je in waar jij eigenlijk goed in bent en went dit ook belangeloos aan voor iets of iemand buiten je persoonlijke leven.
  • Wees kritisch op met wie je wilt omgaan en welke activiteiten jouw aandacht en energie waard zijn.
  • Durf dat ene initiatief ten behoeve van iemand anders te nemen, waar je nu nog over aarzelt omdat je misschien kunt falen of worden afgewezen.
  • Ga vijf minuten in gesprek met je hart over de vraag: ‘wat kan ik belangeloos bijdragen? Luister aandachtig naar het antwoord en doe wat je hart je ingeeft.

Je belangeloos inzetten voor iets dat groter is dan jezelf hoort gewoon bij ons mens-zijn.

Egoïstische keuzes, soms stiekem, pakken uiteindelijk niet goed uit omdat ze ingaan tegen ons  mens-zijn. Dát is de bedoeling van nare gevoelens: ons aansporen tot iets anders.

 

 

Ik wens je een week van belangeloze inzet waardoor je niet alleen de wereld maar ook jezelf verder helpt.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina. Dan krijgt je elke week een berichtje zodat je geen aflevering meer mist.

 

 

I

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *