Gezond zijn

Vorige week heb ik gezegd dat het deze week over gezondheid zal gaan. Toen ik op zoek ging naar plaatjes over gezondheid ging het vooral over gezond eten en bewegen. Ik vroeg me meer af wat nou eigenlijk gezondheid precies is. Op dezelfde manier als je dat kunt afvragen over goedheid, vrijheid of bedachtzaamheid. En toen moest ik ineens denken aan deze man:

Man zonder armen en benen

Nick Vujicic, geboren zonder armen en benen, trekt volle zalen en spreekt het Wereld Economisch Forum toe, om maar iets te noemen.

Het minder goed functioneren van een lichaamsdeel noemen we meestal een gebrek, ongezond zijn. Het volledig ontbreken van een lichaamsdeel zou dan erg ongezond zijn. Maar zo eenvoudig is het dus niet, gezondheid gaat over veel meer dan je lichaam alleen.

Je kent in je eigen omgeving misschien ook wel voorbeelden die je aan het denken zetten over wat gezondheid precies is. Bijvoorbeeld de man bij de supermarkt die de Daklozen Krant probeert te verkopen, gekleed in derdehands kleren, maar…met een liefdevolle uitstraling die ik niet vaak tegenkom. Of de chronisch zieke die anderen moed inspreekt. Wie ken jij?

Ik heb een vrouw gekend, Thea, die een been moest missen en die al heel jong weduwe werd, waardoor haar kinderwens onvervuld bleef. Haar fysieke gezondheid nam af in de loop der jaren en haar geesteskracht nam toe. Ze werd vrijwilliger bij de telefonische hulpdienst en haar jarenlange toewijding heeft velen het leven lichter gemaakt. Tot drie weken voor haar overlijden bleef ze dit werk doen. Als ik aan gezondheid denk, aan gezond zijn, dan denk ik aan mijn vriendin Thea.

Testje

Stilstaan bij de gezondheid van je leven

Neem eens 6 minuten de tijd om twee lijstjes te maken: wat je gezond vind in je leven en de ongezonde dingen in je leven. Schrijf achter elkaar door, zonder te censureren of je af te vragen wat ‘het goede antwoord’ is. Wees spontaan!

Geef dan een rapportcijfer voor hoeveel je onderwerp bijdraagt aan de gezondheid van je leven. Daarbij bepaal je zelf wat gezond zijn is. Bijvoorbeeld bij ongezond heb je een financieel probleem genoteerd. Als je daarvoor een rapportcijfer geeft besef je dat je daardoor de waarde van kleine dingen leerde en je besluit een 8 te noteren voor je financiële probleem.

Tel nu alle rapportcijfers op en deel het door het aantal onderwerpen dat je hebt opgeschreven. Bijvoorbeeld het totaal van alle rapportcijfers is 98 voor 13 onderwerpen. 98 : 13 = 7,5. Je hebt jezelf dan een 7,5 gegeven voor hoe gezond je leven is.

Misschien is de uitkomst van dit heel persoonlijke testje wel een verrassing, zoals bijvoorbeeld een 8 voor een financieel probleem. Misschien doe je wel ontdekkingen en misschien raak je wel geïnspireerd om iets af te schaffen of toe te voegen aan je leven.

Hier is een aantal dingen die mijn leven gezonder maken

 • Blij zijn met wie ik ben.
 • Mijn ervaring en talenten gebruiken en doen wat voor mij belangrijk is.
 • Kunnen genieten, ook en vooral van kleine dingen.
 • In de realiteit leven. (bv. mijn financiën kennen i.p.v. ‘vergeten’ dat er nog een flinke rekening ligt.)
 • Samen zijn met mensen die bij mij passen.
 • Weten dat ik in het leven van anderen van betekenis ben.
 • Ruimhartig accepteren van ‘ongewenst’ gebeurtenissen.
 • Keuzes maken vanuit mijn innerlijke wijsheid.
 • Wat staat er in jouw lijstje?

 • En hoe staat het ermee?

En wat betreft de gezondheid van ons lichaam…

Hier zijn een paar open deuren

 • Veel verse producten eten en de voorbewerkte producten slechts bij uitzondering.
 • Dagelijks bewegen, bij voorkeur in de open lucht.
 • Oplossen van relationele moeilijkheden, vooral als ze al langer duren.
 • Aanpakken van alle dingen waarvan je kunt zeggen ‘eigenlijk zou ik…’

En weet je wat…

Al die jaren dat ik met mensen heb gewerkt ben ik er maar weinig (1 op de 10 of zo) tegengekomen die echt niet wisten hoe ze hun wensen en problemen moesten aanpakken. Het ontbrak vaak meer aan zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. En daarmee ben ik weer bij het onderwerp van jezelf houden

Als je van iemand houd gun je hem of haar het allerbeste. Als zij iets nodig heeft zorg je ervoor, als dat kan. Die persoon is in je aandacht, in je hart.

Als je van jezelf houdt zorg je goed voor jezelf, ook in zogenaamd kleine dingen, zoals je tanden poetsen, je bed op tijd verschonen en genoeg tijd voor jezelf, elke dag!

hartslag

Volgende week wil ik iets bespreken over wat er gaande is in de wereld. Dat is een groot thema, maar het nieuws geeft me vast wel een idee…

Ik wens je een goede week  en veel genieten van het zomerse weer.

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *