De kracht van geloven en vertrouwen

Deze aflevering gaat over het ontwikkelen van de kracht van geloven en vertrouwen. Wat precies de kracht daarvan is en hoe je je geloof en vertrouwen in positieve ervaringen kunt versterken.

Wat zijn je ervaringen?

 • Heb je wel eens een keuze gemaakt die later wonderwel uitpakte?
 • Heb je wel eens bij de eerste ontmoeting met iemand een sterke indruk over hem of haar gekregen, die later werd bevestigd?
 • Heb je wel eens gevoeld dat je iets moest doen dat je uiteindelijk niet durfde en dat je daar later spijt van kreeg?
 • Heeft iemand je wel eens ‘de waarheid verteld’ waarmee je je voordeel hebt gedaan, met een mooi resultaat?

Welke rol speelden geloof en vertrouwen, of het gebrek daaraan, in deze situaties?

Als je naar je ervaringen kijkt, welk cijfer geef je jezelf voor (durven) geloven en vertrouwen?

En zou je een hoger cijfer willen scoren? Nou, als je het gelooft en vertrouwt kan dat.

Het plaatje

Kijk nog eens naar het plaatje, dat natuurlijk bedoeld is als een symbool. Het laat zien wat de ingrediënten zijn van succes en persoonlijke groei.

 1. Geloven is de keuze om te verwachten dat iets mogelijk is.
 2. Vertrouwen is laten zien door actie dat je werkelijk verwacht dat wat je gelooft zal gebeuren.
 3. Door te vertrouwen creëer je wat je wilt en krijg je ook de ervaring dat geloven en vertrouwen ‘werkt’.
 4. Deze ervaring is kracht en dat schept weer geloof en vertrouwen.

Lees deze zinnen nog eens terwijl je een praktijkgeval van jezelf in gedachten hebt. Herken je deze punten?

De volgorde voor persoonlijke groei en succes is dus:

 1. Geloven dat het kan.
 2. Vertrouwen hebben dat het je zal lukken terwijl je in actie komt.
 3. Kracht opbouwen doordat je jezelf steeds weer bewijst dat het lukt.
 4. Beseffen dat JIJ de bepalen factor bent: jouw geloof en inzet maken het verschil!

De meest gehoorde vraag over het bovenstaande is: ‘Echt alles wat ik wil?’ En het zal je niet verbazen dat mijn reactie is ‘Alles wat de goedkeuring van je hart heeft.’

Voorwaarden voor je succes

 • Het helpt als je een flinke dosis zelfvertrouwen hebt. Aan de andere kant is geloven en vertrouwen de beste en snelste weg naar het opbouwen van (meer) zelfvertrouwen.
 • Het is dus nodig dat je in actie komt. Soms lijkt het aantrekkelijker om toe te geven aan de weerstand tegen veranderen. Als je daar hulp bij wilt is hier bijvoorbeeld een aflevering die je kan helpen.
 • Overwinnen van twijfel of het wel kan wat je wilt. Vaak is twijfel het gevolg van te veel denken vanuit wat je hebt geleerd en van wat iedereen denkt. Raadpleeg je hart en je zit weer op het goede spoor.

Een voorbeeld ter inspiratie

Ik ken een vrouw die op oudere leeftijd leerde om met de computer te werken. Een paar vrienden hadden haar verteld wat de mogelijkheden daarvan zijn en ze voelde zich daartoe aangetrokken. Je zou kunnen zeggen dat haar hart haar aanspoorde dit te leren.

Ze besloot de stap te wagen (geloof) en kocht een tablet. Ze vroeg een jonger familielid ( in actie komen) om haar les te geven. Soms ging het mis en dan raakte ze wat ontmoedigd. Maar steeds weer zei ze tegen zichzelf: ‘ik wil dat graag en ik kan dat’. (vertrouwen)

Met vallen en opstaan (kracht ontwikkelen) leerde ze niet alleen om te surfen op het internet, maar ook om online te winkelen, bankieren en afspraken te maken.

En het mooie van dit voorbeeld is dat ze ook anderen in haar omgeving inspireert. Niet alleen leeftijdsgenoten, maar ook jongeren die zien dat je tot op hoge leeftijd kunt groeien en ontwikkelen, als je maar gelooft en vertrouwt.

 

Ik wens jou deze week dat je de kracht van geloven en vertrouwen (her)ontdekt. Maak je keuze en kom in actie. Je zult er geen spijt van hebben!

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *