Figuurlijk, symbolisch kijken: pad naar bevrijding

Deze aflevering is een vervolg op een eerdere aflevering over symbolen begrijpen en ermee werken. Hierin bespraken we bijvoorbeeld symboliek uit dromen en werken met een innerlijk symbool voor een probleem.

Deze aflevering gaat een stapje verder: je kunt alles wat er in je leven gebeurt symbolisch bekijken, te beginnen met bijvoorbeeld je gezondheid, je relaties of je financiën. Nieuwsgierig?

Visie van Monique

Voor deze aflevering is het belangrijk om te weten van waaruit ik naar onze levens kijk. Zonder die visie hangt het hele verhaal in het luchtledige, vandaar.

Ik zie mijzelf als een spiritueel wezen met oneindig grote mogelijkheden, dat een tijdelijke ervaring heeft als Monique. Dit aardse leven is bedoeld om dingen te ervaren, te leren en met je talenten en ervaringen aan de wereld bij te dragen.

In mijn visie zijn gebeurtenissen en ervaringen stapsteentjes die mij verder leiden bij het vervullen van mijn missie.

Als je niet zo gewend bent om te praten over missie en ziel: dat maakt niet uit. Ieder mens voelt vanbinnen wie hij of zij is. Ieder mens heeft dingen die hij belangrijk vindt en de moeite waard om zich voor in te zetten. Veel mensen zijn op zoek naar wat ze echt inspireert en vervult.

Hoe is het met jouw leven?

 • Wat speelt er op het ogenblik, letterlijk?
 • Waarover ben je ontevreden? Wat zou je eigenlijk willen?
 • Zie je een rode draad van dingen die belangrijk voor je zijn zoals bijvoorbeeld ouderschap, leiderschap, liefdevol zijn, helpen, lesgeven, mooi maken etc.
 • Heb je wel eens het gevoel dat er ‘meer’ op je wacht? Zo ja waarover gaat dat meer?
 • Heb je soms het gevoel ‘dit kan toch niet alles zijn?

Letterlijk en figuurlijk, symbolisch, kijken

Mensen vinden het vaak best wel lastig om slepende kwesties aan te pakken. Wat te doen met chronische problemen of gewoontes die je meer kwaad dan goed doen? Herken je hier iets?

 • Ik wil wel maar weet niet hoe.
 • Ik heb alles al geprobeerd, maar niets werkt.
 • Wie het weet mag het zeggen.

Het gemeenschappelijke in die drie reacties is dat ze letterlijk ingaan op het onvermogen om iets ten goede te keren. Vaak leven die reacties en gedachten al langer en houden ze je gevangen in dat cirkeltje van onvermogen.

Het beste dat je jezelf dan kunt geven is ook figuurlijk naar de situatie te kijken.

 • Wat is de symboliek van de situatie?
 • Dit klinkt als … doet denken aan … ziet er uit als … (doet denken aan een tv-spelletje dat ook met symbolen werkt!)

De antwoorden op dit soort vragen komen uit je Hart & Ziel, de Honey van je leven. En je hart spreekt een symbolische taal. Zeg het met bloemen, nietwaar!

De symboliek van een situatie

De letterlijke kijk geeft je informatie vanuit je denken, je overlevingswijsheid. De figuurlijke kijk geeft je informatie vanuit je innerlijke wijsheid die gaat over wat echt belangrijk is en dus over de missie van je ziel.

De resultaten die je boekt met letterlijk kijken zijn erg verschillend van de resultaten van figuurlijk kijken. Het is het verschil tussen overleven en leven. Het is het verschil tussen tevreden (kunnen) zijn en een zinvol leven leiden.

De symboliek van iets vertelt je ook dat het tijd is om een bepaalde verandering door te voeren. Denk maar aan allerlei lichamelijke signalen die vragen om een andere levensstijl of voedselkeuze. 

Ons leven is bedoeld om te leiden, niet te lijden!

Voorbeelden van symbolisch kijken

 • Je kunt maagzuur ‘bestrijden’ met een tabletje of anders gaan eten, maar je kunt je ook afvragen ‘wat ligt me zwaar op de maag, wat is echt onverteerbaar voor mij?’
 • Je kunt een ruzie oplossen door de boel goed uit te praten, maar je kunt je ook afvragen wat de symboliek is van ‘langs elkaar heen praten’. Dit werkt bijvoorbeeld erg goed bij assertiviteitsproblemen.
 • Je kunt een financieel probleem oplossen door te bezuinigen, maar je kunt je ook afvragen welke figuurlijke zuinigheid jouw leven regeert. Het vertrouwen dat het goed met je zal gaan en dat het leven het goed met je voorheeft, maakt dat je overvloed naar je toe haalt. Hier is een aflevering die gaat over de werking van overtuigingen.

Symbolisch kijken bevrijdt je van de gevangenis van het denken dat je in een patroon houdt.

Symbolisch kijken vraagt dat je ervoor kiest. Totdat het de dominante manier van waarnemen wordt!

 

Dit is een lange aflevering geworden. Doe er maar je voordeel mee door deze week een symbolische blik te werpen op jouw unieke leven en jouw unieke wensen.

Als dit allemaal erg nieuw voor je is: begin met kleine dingen, hou het speels en verwacht dat het je iets brengt, wat dan ook.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat. 
 
De link van de contactpagina werkt even niet. Je kunt me mailen naar bliss@freedom.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *