Deze aflevering gaat over het verschil tussen sympathie voor iemand voelen of empathie voor iemand hebben. Het is soms een subtiel verschil dat je ook terugziet in de woorden ‘voelen’ en ‘hebben’.
We spraken al eerder over compassie. En ook over je hart openen, iets dat je doet als je compassie voor iemand hebt.
Wat zijn jouw ervaringen?
- Voor wie in je leven voel je op dit moment sympathie? Waarom?
- Voor wie heb je empathie? Waarom
- Wat is voor jou het verschil tussen die twee?
- Wanneer heb jij sympathie van iemand ervaren? Hoe was dat voor jou?
- En wanneer heb je empathie gegeven? Hoe voelde dat?
In mijn ervaringen zijn wij mensen geneigd automatisch bijna alles, dus ook mensen en situaties, in te delen in sympathiek en onsympathiek, gewenst en ongewenst.
We zijn zo gewend te oordelen en onderscheid te maken. Daarbij sluiten we veel uit dat anders is dan wij en ook veel mensen die zo op het oog (te) verschillend zijn.
We hebben altijd wel de keuze om die eerste indruk te onderzoeken of af te wijzen. Maar dat indelen, oordelen, gaat vanzelf. Herken je dat?
Sympathie is het ervaren van hetzelfde zijn, denken, doen. Sympathie krijgen of geven heeft te maken met acceptatie, erbij horen, goedkeuring.
Gebrek aan sympathie wordt ervaren als afwijzing, anders en vreemd zijn. Gebrek aan sympathie voelen, doet ons vaak de ander de rug toekeren, links laten liggen of zelfs bestrijden.
Het mooie is dat het binnen ons bereik ligt om met behulp van empathie het gebrek aan sympathie om te zetten in de ander aanvoelen, begrijpen en als ‘een van ons’ te ervaren.
Zie je hoe belangrijk empathie is in relatie tot ruzies, conflicten, oorlogen, armoede en andere narigheid? Empathie is een weg uit al die ellende.
Empathie
Zoals het plaatje laat zien is empathie het vermogen om je zo in te leven in een ander, dat je de wereld vanuit zijn of haar beleving waarneemt.
Dan wordt je je meer bewust van de pijn en problemen van een ander. Je ervaart eventueel onrecht wat hem wordt aangedaan.
Je ervaart ook de kracht, de visie en de mogelijkheden van de ander. Kortom: je beleeft haar of zijn leven en je merkt dat uiteindelijk iedereen hetzelfde wil en hetzelfde is.
Waarom empathie zo belangrijk is
- Empathie maak het mogelijk om mensen, meningen, gewoontes en behoeften te begrijpen en de waarde te zien van mensen die anders zijn dan wijzelf.
- Empathie voorkomt dat we andere mensen en ervaringen buitensluiten en de rijkdom van dat ‘andere’ missen.
- Empathie is een gereedschap voor het voorkomen en oplossen van conflicten, geweld en oorlogen.
- Empathie doet ons beseffen dat we onder uiterlijke verschillen allemaal hetzelfde willen: liefde, waardering en zorgvuldigheid.
- Empathie verruimt je mensenkennis, je belevingswereld, je keuzemogelijkheden voor vrijheid en vrede.
Kijk maar eens naar een willekeurig treurig nieuwsbericht. Wat denk je: zou empathie bijdragen aan een oplossing in die situatie?
En wat te denken van ruzie en irritaties in je eigen leven?
Empathie houdt een keuze in: je besluit je in de andere te verplaatsen. Je laat je eigen belevingswereld voor wat die is en maakt je als het ware leeg, zodat je kunt ervaren hoe het is om die ander te zijn.
Empathie in je dagelijkse leven
- Kies een persoon waarvoor je meer sympathie zou willen voelen. Waarom wil je dat, wat verwacht je ervan?
- Maak een heel specifieke intentie, bijvoorbeeld: ‘ik zorg dat ik begrijp waarom X altijd zo luidruchtig de aandacht naar zich toetrekt’.
- Bedenk hoe je met die ander hierover kunt praten. Weet dat een persoonlijk gesprek, eventueel aan de telefoon, altijd het beste werkt. Vermijd in dit soort situaties elektronische communicatie.
- Onderzoek ook of je zelf een hindernis kunt zijn in het gesprek, bijvoorbeeld doordat je (voor) oordelen met je aan de haal gaan. Bedenk tevoren hoe je dit gaat oplossen.
Lees ter voorbereiding eventueel nog eens de aflevering over communicatie.
Ik wens jou een week met veel empathie, zowel als ontvanger als in de rol van gever.
In mijn ervaring is de beste manier om iets te krijgen, het geven van wat je zou willen ontvangen.
Groeten van Monique
Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.