Emotionele energie

Zoals alle energie die geen materie is, zie vorige blog, kunnen we emotionele energie niet zien, horen, ruiken, aanraken of proeven, maar wel ervaren in onze gevoelswereld.

En dat kan iedereen, ook de mensen die van zichzelf zeggen dat ze meer rationeel dan emotioneel zijn ingesteld.

Check maar eens even voor jezelf en geef spontaan een kleur voor de onderstaande emoties:

 • Blijheid
 • Afgunst
 • Optimisme
 • Twijfel
 • Vriendelijkheid
 • Jaloezie

Het is waarschijnlijk dat je aan blijheid, optimisme en vriendelijkheid vrolijke en warme kleuren hebt gekoppeld en dat de kleuren voor afgunst, twijfel en jaloezie donkerder zijn.

Als je het leuk vindt kun je nog even doorgaan: stel je maar voor welke bloem of plant bij de verschillende emoties passen. Of voor de liefhebbers: welk merk auto in welke kleur en welke uitvoering.

Emoties zijn waardevolle informatiebronnen

We hebben de neiging om vooral positieve emoties te willen ervaren omdat we ons daar goed bij voelen en negatieve emoties zo snel mogelijk kwijt te raken of te negeren.

Onze emoties geven informatie over zowel de wereld om ons heen als onze innerlijke wereld. Daardoor weten we of we iets als veilig of onveilig beschouwen, zodat we in de situatie willen blijven of er vandaan vluchten.

Ook onze innerlijke wereld kan ‘veilig of onveilig’ zijn. Denk maar eens aan een knoop in je maag of een opgejaagd gevoel.

Het energielichaam

Ken je de volgende ervaringen?

 • Je krijgt ineens kippenvel op je armen en benen.
 • Iemand staat te dicht bij je en je krijgt er de kriebels van en je doet onwillekeurig een stap bij hem vandaan.
 • Je denkt aan iemand en even later gaat de telefoon en dat is precies die persoon.

Dit soort ervaringen neem je waar met je emotionele lichaam. Je vijf zintuigen zijn daar niet geschikt voor, vandaar dat we een emotioneel lichaam hebben. Je neemt het waar met ‘innerlijke ogen’. Denk bijvoorbeeld maar aan wat Derek Ogilvie doet in zijn tv programma’s. 

 

 

Hoe ziet dat emotionele lichaam er uit?

Je kent dat Russische poppetje wel, de Baboesjka, je kunt het openmaken en dan komt er een kleinere versie te voorschijn. Dat kun je een aantal keren herhalen.

Hiermee kun je je energielichaam een beetje voorstellen: een groot energieveld met verschillende lagen. Het kleinste ‘poppetje’ is ons lichaam. Het volgende is ons emotionele lichaam, daarna het mentale lichaam en het grootste is het spirituele lichaam. En eigenlijk is het zo dat de kleinere lichamen in de grotere zitten. 

Zelfkennis vergaren via je emoties

Ben je geïnteresseerd om meer over jezelf te weten, over wie jij bent en wat je drijfveren zijn? Daarvoor moet je zijn bij je gevoelens en emoties, want die vertellen je wat belangrijk voor je is en ook waarom.

Het is eigenlijk heel gemakkelijk als je er even de tijd en de rust voor neemt. Laten we het meteen maar even doen.

 • Ga rustig zitten en ontspan je lichaam en je denken door een paar maal rustig en diep in- en uit te ademen en je kaken van elkaar te doen. Richt je aandacht op je binnenwereld.
 • Kies dan een emotie, bijvoorbeeld een knoop in je maag, en houd je aandacht bij je maag en die knoop. Stel dan de innerlijke vraag ’waarover gaat deze knoop precies, wat staat er onder druk voor mij?’
 • Blijf rustig in- en uitademen terwijl je vol verwachting wacht op een antwoord.
 • Als je nog meer wilt weten kun je een vervolgvraag stellen, bijvoorbeeld ’waarom is dat belangrijk voor mij’ of ‘vertel daar eens wat meer over’.

Zoals altijd is het ook hier de kunst om zonder oordelen de antwoorden te ontvangen. Veel mensen hebben de neiging om wat ze als een zwakte beoordelen, niet van zichzelf te willen zien.

Ga er maar vanuit dat er eigenlijk geen zwakten zijn, maar alleen informatie waar je je voordeel mee kunt doen.

Ik sprak laatst een man die zijn goede voornemens steeds weer inruilde voor het oude gedrag waar hij vanaf wilde. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed zei hij, beschaamd, omdat het lekker voelt. We hebben toen samen als het ware ’de ui afgepeld’. Zo noem ik het proces van net zolang doorvragen totdat je bij de kern bent. Ons gesprekje ging als volgt:

 • Waarom is het belangrijk om je lekker te voelen? Omdat ik me daar veilig bij voel.
 • Waarom is het belangrijk om je veilig te voelen? Omdat ik er dan zeker van ben dat ik de situatie aankan.
 • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je een situatie niet aankunt? Dan stel ik mezelf teleur en ga ik af voor mijn omgeving.

Dit was de kern waardoor hij steeds terugviel in zijn oude valkuil. En daarmee lag de keuze voor de hand op: wil ik me altijd veilig voelen en dus in oude patronen doorgaan, of kies ik voor een portie onzekerheid waardoor ik mijn goede voornemens kan uitvoeren?

Ik heb nog niet gehoord hoe dit is afgelopen, maar ik ben ervan overtuigd dat deze keuze voor hem de juiste was.

Onze emoties zijn een vorm van energie die we niet met onze vijf zintuigen kunnen waarnemen, maar wel met onze innerlijke zintuigen. In het vorige blog hebben we gezien hoe eigenlijk alles energie is, ook wat wij materie noemen.

Je zou je kunnen afvragen wat de onzichtbare energie van onze emoties doet met onze zogenoemde materiële wereld. Om te beginnen zou je dat aan de knoop in je maag kunnen vragen en volgende week gaan we hiermee verder.

Ik wens je een goed gesprek met je emoties.

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *