Emoties regeren ons dagelijks leven doordat ze alle keuzes bepalen die we maken. Ze zijn zo gewoon als ademhalen en je besteedt er meestal pas aandacht aan als je er last van krijgt.
Sta eens even stil…
… bij welke emoties je ervaart bij het lezen van het bovenstaande. Voel je je ertoe aangetrokken, of vraag je je af of je dit blog verder wilt lezen? Dat is een emotie!
Emoties
We gebruiken de woorden ‘emotie’ en ‘gevoel’ door elkaar, maar ze verschillen. Voor mij zit het verschil hierin: een emotie brengt mij in beweging. Een persoon trekt me bijvoorbeeld aan of stoot me af. Beweging! Deze emotie ontstaat omdat ik een oordeel heb over die persoon. Ik heb nou eenmaal voorkeuren en die bepalen alles … totdat ik mijn oordeel even opschort.
Gevoelens
Gevoelens, innerlijke beleving, zijn voor mij meer een ervaring zonder het oordeel van gewenst of ongewenst. Bijvoorbeeld de schoonheid van de ondergaande zon ervaren of gevoelens van liefde of intense kiespijn ondergaan. Maar ook de uitstraling ervaren van iemand of de sfeer in een groep voelen.
Gevoelens als vertrekpunt
Als ik een persoon of situatie waarneem krijg ik een innerlijk reactie ergens in de buurt van mijn buik of hart. Die innerlijke beleving is een gevoel.
Ik kan kiezen om eerst even te pauzeren en me af te vragen wat ik met deze ervaring wil. Dan schort ik mijn oordeel op en kan kiezen om vanuit mijn hart bezig te zijn. En als ik dat kies gaat er niets met mij aan de haal.
Neem eens iemand in gedachten waarmee het niet soepel gaat
- Welke emotie roept hij of zij bij je op?
- Wat van de ander heeft die emotie opgeroepen, wat heb je van de ander ervaren?
- Welke voorkeur of afkeur van jezelf heeft vervolgens deze emotie opgeroepen?
- Kies nu vanuit je hart wat je wilt met jouw beleving van die ander.
- Zie je verschil nadat je vanuit je hart hebt gekozen?
De emoties kun je zien als een magneet waaraan verschillende overtuigingen of voorkeuren vastkleven. Welke overtuigingen kleven bij jou bijvoorbeeld aan woede of schaamte?
Emoties begrijpen
Vaak zeggen we dat onze emoties met ons aan de haal gaan. Je bent ineens woedend, diep verdrietig of uitzinnig blij. Ik zeg ‘je bent’ omdat zo’n emotie even het enige is wat er voor je bestaat. Je bent de emotie.
En … het zijn jouw emoties, niemand doet ze je aan en je kunt ze ook nergens kopen. Ze zijn door jou gecreëerd en het helpt als je weet hoe je dat doet.
Reflectie
Kijk eens terug op een situatie in je leven waar je emoties met je aan de haal gingen.
- Welke emotie speelden de hoofdrol?
- En hoe beïnvloedde deze emotie daarna je keuze?
- En was je tevreden over het resultaat van die keuze?
- Is er een emotie in je leven die regelmatig terugkomt en waar je meestal niet blij mee bent, in ieder geval niet met de resultaten van die emotie?
- Zou je dat terugkeren van die emotie willen veranderen?
Emoties creëer je en dus kun je ze veranderen
Stel dat jij in het bovenstaande plaatje de rondjes ziet en een ander de driehoek en dat die ander je probeert te overtuigen dat je het fout ziet. Welke emotie komt er dan in je op?
Je kunt het als een aantijging zien of als een kans om iets te leren. Waar komt dat verschil vandaan?
Wij nemen waar door een bepaalde ‘kleur bril’, een filter. Filters zijn de ingrediënten voor bepaalde emoties.
Herinner je je nog het glas is halfvol of half leeg?(klik hier voor die aflevering)
Veel voorkomende filters zijn bijvoorbeeld:
- Vrouwen zijn emotioneler dan mannen.
- Moslims zijn niet te vertrouwen.
- Ik ben klein en zij zijn groot
- De baas, mijn vriend, de dokter zal het wel beter weten.
- Als ik niet gelijk krijg ben ik de mindere.
Leren omgaan met je emoties door te kiezen welke jij wilt ervaren, is een van de effectiefste manieren om in je kracht te stappen.
Het verschil tussen emoties en gevoelens en het ermee omgaan is een belangrijk onderwerp. Het heeft te maken met de keuze om te overleven of te leven. Daarover volgende week meer.
Groeten van Monique en tot volgende week.