Emoties creëren onze wereld

Als onze gevoelens veranderen, reizen een mix van peptides (kleine eiwitten) door je lichaam en je hersenen. En ze veranderen letterlijk de chemie in elke cel van je lichaam.

Wist je dat…

 • Elke gedachte een emotie oproept?
 • Elke emotie een chemische reactie in je lichaam oproept?
 • Elke reactie in je lichaam ook uitstraalt naar de wereld?
 • En al die uitstraling van iedereen op aarde samen onze wereld vormgeeft?

Nou, dat is nogal wat. Dus eigenlijk hebben we met zijn allen de wereld gecreëerd die er nu is? Jazeker! En dat is het goede en het slechte nieuws.

Wat is je reactie op het bovenstaande?

 • Wat zijn je gedachten hierover?
 • Welke gevoelens roep je daarmee op?
 • Wat straal je daardoor uit?
 • Is dat wat je wilt bijdragen aan de wereld?

Veranderen hoe je je voelt

Eigenlijk is het heel eenvoudig om je blij en optimistisch te voelen. Of veilig en trots op jezelf. Of ontspannen en vredig. Maar eenvoudig is niet altijd hetzelfde als gemakkelijk. Wij mensen zijn eigenlijk gewoontedieren die hechten aan vaste patronen. We voelen weerstand als we voor een verandering kiezen, zelfs als ons verstand zegt dat het een gewenste verandering is. Laten we daarom eerst eens kijken hoe we ons verstand kunnen verleiden om te veranderen.

Soort zoekt soort

Als je op feestje bent met een heleboel mensen, zie je mensen steeds groepjes vormen. Als een groepje aantrekkelijk is blijven ze wat langer hangen en anders gaan ze ergens anders buurten.

Mensen vinden elkaar op basis van aantrekking en ze verwijderen zich van elkaar als ze voelen dat er meer afstoting dan aantrekking is.

Dit principe van ‘soort zoekt soort’ geldt niet alleen voor mensen maar ook voor gebeurtenissen. En dat is wat lastiger om ja op te zeggen. Dat zou betekenen dat ik verantwoordelijk ben voor alles wat er met me gebeurt in mijn leven. Nou, voor de leuke dingen willen dat wel geloven maar ook voor ongelukken, nare gebeurtenissen en mijn gezondheid? Dat is een hele stap.

Maar deze stap is gemakkelijker te maken als je beseft dat alles energie is (zie vorige afleveringen). De aantrekking of afstoting gaat in eerste instantie over energie. Ik vergelijk het wel eens met een glas water waarin een scheutje rode limonade siroop gemakkelijk oplost en een scheutje olijfolie helemaal niet mengt met het water.

Als alles energie is en energie zich verbindt of afscheidt zal mijn energie die ik de wereld instuur, mensen en gebeurtenissen aantrekken of afstoten.

Laat deze nieuwe gedachte maar eens een beetje bezinken. Als je er de klik mee kunt maken heb je een prachtig instrument in handen om je leven (opnieuw) vorm te geven. En misschien helpt het volgende je daarbij.

Verantwoordelijk zijn is niet hetzelfde als schuldig zijn

Als je gaat beseffen dat je met je gedachten en emoties die eigen wereld creëert kan het zijn dat je je schuldig voelt over wat er niet helemaal perfect is in je leven.

Dat komt omdat wij vaak verantwoordelijkheid koppelen aan schuld en schaamte. We hebben geleerd dat fouten maken eigenlijk niet mag en we zijn allemaal opgevoed met gezegdes zoals ’wie niet horen wil die moet maar voelen‘ en ’wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten’. Zo ging onze opvoeding vroeger en ook soms zelfs nu nog.

Zet je daar maar overheen. Natuurlijk ben je verantwoordelijk voor je eigen leven, wie zou het anders moeten zijn?

Maar wat is schuld nou eigenlijk? En wie bepaalt dat?

Kortom laat schuld maar links liggen en ook de bijbehorende schaamte en richt je op verantwoordelijk zijn.

De kracht van verantwoordelijkheid nemen

Je kent vast wel de situatie waarin je eigenlijk iets met iemand moest uitpraten, maar dat was lastig en daarom stelde je het uit. Stiekem hoopte je dat die ander de eerste stap zou zetten, maar dat gebeurde niet. Uiteindelijk trok je de stoute schoenen aan en nam je zelf het initiatief. Ongeacht de uitkomst van het gesprek voelde je na afloop opluchting en misschien zelfs trots.

Ga eens even rustig zitten…

 • Ontspan jezelf door rustig in- en uit te ademen en je kaken van elkaar te doen.
 • Kies een situatie waar je afkeurende, negatieve gedachten over hebt. Voel eens even wat het effect daarvan is op je lichaam.
 • Kies dan een gedachten over die situatie waardoor je een positief effect in je lichaam ervaart. Het kan zijn dat je even een paar gedachten uitprobeert, totdat je degene vindt die voor jou werkt.
 • Neem je voor om deze nieuwe gedachte een dag of een week een week lang uit te proberen. Vervang steeds weer de oude gedachten door de nieuwe positieve gedachten.
 • Wat is je winst na verloop van tijd?

 

Je kunt elke verandering in je leven aanbrengen die goed is voor jou en je omgeving. Je zult waarschijnlijk merken dat het populaire ‘loslaten’ van de ongewenste gedachten niet echt werkt.

Ik hou me daar meestal ook niet mee bezig, maar kies meteen voor de gedachten die ik wel wil hebben. En wat denk je? Wat ik had willen loslaten verdwijnt vanzelf!

Ik wens je positieve uitstraling deze week en vooral dat je daarmee fijne mensen en situaties naar je toetrekt. Succes ermee!

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *