Elk nadeel heeft zijn voordeel

Vorige week heb je jezelf een cadeautje gegeven en deze week gaan we het ‘uitpakken’. Dit uitpakken, de strik eraf en het papier ook, betekent dat je iets dat je ontdekt hebt over jezelf, onderzoekt op de waarde is die je eigenlijk nastreeft.

 

Maar eerst even dit … Je kent vast wel een van de volgende ervaringen:

 • Een nare emotionele scheiding van iemand blijkt achteraf een zegen omdat het je vrijheid heeft teruggegeven.
 • Je werd ontslagen op je werk en na de eerste ontreddering vond je een baan die veel beter bij je past en bovendien nog beter betaalde ook.
 • Een favoriet voedingsmiddel, bijvoorbeeld een bepaalde kaas of broodsoort, blijkt ineens niet meer leverbaar. Je gaat op zoek naar een alternatief en je ontdekt dat je dat eigenlijk veel lekkerder vindt.
 • Je wordt geconfronteerd met de waarheid over een negatief karaktertrekje van jezelf. Na de eerste schok merk je dat je je opgelucht voelt: je hoeft niet langer de schijn op te houden.

Deze voorbeelden kunnen je inspireren om jezelf wat meer ruimte te geven voor nieuw, anders, afscheid van het oude en andere ogenschijnlijk ongewenste zaken.

Maar er is meer en dat heeft te maken met het ‘uitpakken’ van hierboven.

In de loop der jaren heb ik bij mezelf en anderen ontdekt dat ik – en die anderen ook – altijd een goede reden heb voor de dingen die ik doe en laat, ook al pakt het niet altijd goed uit.

Je doet en laat dingen om iets te bereiken wat waardevol voor je is. Vaak is dat niet zo bewust, vandaar het ‘uitpakken’.

Het kind en het badwater

Voordat je het kind met het badwater weggooit, is het slim om uit te zoeken wat je drijfveren waren voor bepaald gedrag waar je eigenlijk vanaf wilt.  We doen dingen namelijk om een goede reden, vaak onbewust en helaas soms ook met ongewenste resultaten.

Voordat je onsuccesvol gedrag gaat veranderen is het dus belangrijk om uit te zoeken wat de drijfveer voor dat gedrag is.

Ik ken bijvoorbeeld iemand die nooit kon toegeven dat hij iets fout had gedaan. Hij had dapper besloten om voortaan de waarheid te spreken maar merkte dat dit helemaal niet zo gemakkelijk was.

Toen stelde hij zich de vraag ‘wat is eigenlijk mijn motief om fouten niet toe te geven?’ Hij had het antwoord onmiddellijk: ‘omdat ik dan niet perfect blijkt te zijn en perfect zijn vind ik erg belangrijk.’

Toen hij zichzelf toestemming gaf om fouten te maken ging alles een stuk beter in zijn leven!

Vragen om je kind in het badwater op te sporen

 • Wat is mijn drijfveer als ik kwaad word vanwege kritiek?
 • Waarom trek ik me zoveel aan van wat anderen vinden en denken, vooral als het over mijzelf gaat?
 • Waarom geef ik toe aan gewoontes die slecht voor me zijn zoals verkeerde voeding, roken, te veel alcohol, teveel chatten en op Facebook zijn en noem alle andere menselijke ondeugden maar op?
 • Wat levert het me op om altijd te denken dat ik de mindere ben terwijl ik eigenlijk wel beter weet?

Als je je op die manier jezelf vragen stelt, ontdek je ‘het kind in het badwater’: iets belangrijks en waardevols.

En wat je vaak ook ontdekt is dat de bron van deze waardevolle zaken angst is! Nou daarover kun je in dit blog genoeg gelezen: angst is uiteindelijk geen goede raadgever.

De kunst is dus  …

… om eerst het kind uit het badwater te vissen, en daarna kun je het bat leeg laten lopen. Het kind (dat wat waardevol is) wil je niet kwijt, tenminste nu nog niet. Je wilt het eerst onderzoeken:

 • waarom iets waardevol voor je is en
 • wat je zou missen als je het kind wel zou weggooien met het badwater.

Dan kun je daarna zorgen dat je dit waardevolle op een andere manier kunt behoudt of dat je anders naar de situatie gaat kijken. Hier is een voorbeeld:

Een echtpaar ruziet al jarenlang met elkaar over de verdeling van huishoudelijke taken. Hij probeert zich zo veel mogelijk eraan te onttrekken en zij is daar boos en teleurgesteld over en probeert hem met verwijten te veranderen, tevergeefs natuurlijk.

Een goede vriend was ooit getuige van zo’n woordenwisseling en in plaats van zijn mond te houden deed hij hem open. ‘Waar zijn jullie nou helemaal mee bezig? Kees, jij wilt je vrijheid behouden en ziet huishoudelijke taken als een inperking daarvan en Maria jij voelt je als een huissloof behandeld en je wilt meer waardering en respect krijgen. Wordt het eens niet tijd dat jullie dit met elkaar oplossen?’

De goede vriend sloeg meteen de spijker op zijn kop: Kees verdedigde zijn geliefde vrijheid en Maria snakte naar erkenning en waardering. En dat is nou het kind uit het badwater!

Als je eenmaal weet om welke waarde het gaat kun je heel gemakkelijk besluiten die waarden op een andere manier te realiseren.

En vaak realiseer je dan ook tegelijkertijd nog een paar andere belangrijke waarden, zoals Kees en Maria die besloten om hun geschillen op een respectvolle manier en open uit te spreken.

Nu zelf je cadeautje uitpakken

Neem een van de cadeautjes die je jezelf hebt gegeven met de oefening van het vorige blog, bijvoorbeeld de ontdekking van de overtuiging dat je altijd aardig en behulpzaam moet zijn of van een ongebruikt talent.

Voordat je de last, het badwater, weggooit onderzoek je eerst wat de waarde, het kind, is die je nastreeft. Bijvoorbeeld:

 • Wat is het voordeel van altijd aardig en behulpzaam te zijn?
 • Welke reactie krijg je daarmee uit je omgeving?
 • En waarom is dat belangrijk voor je?

Als je de waarde hebt gevonden die je met dat aardig en behulpzaam zijn wilt realiseren stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe kan ik die waard realiseren zonder de nadelen (het badwater)?
 • Welk (vermeend) risico loop ik met die nieuwe manier van doen?
 • Ben ik bereid daarvoor te kiezen omdat ik weet wat het me oplevert?
 • En heb ik nog iets nodig van mezelf of van anderen om met dit alles succesvol en tevreden te zijn?

Kijk nu nog eens naar het citaat hierboven van onze geliefde Johan Cruijff. Zie je dat je dat gezegde ook kunt omdraaien: elk voordeel heeft zijn nadeel!

Ik wens jou een week waarin je heel veel nadelen in voordelen weet om te zetten.  En ook dat je de nadelen van je voordelen omzet in groei en ontwikkeling. Dit laatste is een nadenkertje!

Groeten van Monique

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *