Eenheid met de hele wereld

Eenheid, aflevering 3: met de hele wereld

Dit is de derde aflevering van een drieluik over eenheid. De aanleiding daarvoor is de wereldeenheid dag op 7 maart aanstaande. (13.30 uur onze tijd) Die dag wordt georganiseerd omdat het gebrek aan eenheid in onze wereld hartverscheurend is en dat gebrek neem nog elke dag toe. 

Het leidende thema in deze drie afleveringen is de quote van Gandhi: ‘wees de verandering die je in de wereld wilt zien’.

Vandaag onderzoeken we ‘heelheid met de hele wereld’. De vraag is hoe dat zou kunnen en dan: waarom zou je dat eigenlijk willen? En ook: waarom?

Vragen 

  • Hoe staat het met jouw gevoel over de wereld als geheel? Ervaar je die eenheid wel eens?
  • Hoe staat het met je aandacht voor het geheel van de wereld, houd dat je wel eens bezig?
  • Ken je dat gevoel dat de wereldproblemen je ver boven je pet gaan?
  • Zou je willen dat je iets meer zou kunnen bijdragen aan een goede afloop van alle transformatie die er gaande is?

Het belangrijkste van vandaag is het volgende.

De verbinding van alles en iedereen is er al

Alles is al een geheel omdat alles, de hele schepping, voortkomt uit dezelfde bron, de Bron die anderen misschien Allah noemen, of God, of Alles Dat Is. 

Waar het om gaat is dat wij dat verbonden zijn in Liefde in ons bewustzijn opnemen en er gevolg aan geven.

Hier is een analogie die die onderlinge verbondenheid goed zichtbaar maakt.

Je kent vast wel de ervaring van hoe een splinter in je vinger of knetterende hoofdpijn je hele lichaam beïnvloeden. Niet alleen je vinger of je been is ziek, je ervaart het in je hele lijf.

Bovendien is jouw makkes van invloed op je gezin, je omgeving. Zij moeten dingen doen of laten omdat jouw lijf het moeilijk heeft. Het hele gezin wordt beïnvloed door jouw situatie.

Met weinig fantasie kun je je voorstellen dat een ziek gezin van invloed is op de rest van de familie en andere gezinnen in de buurt.

Als een hele wijk ziek is, zal dit na enige tijd van invloed zijn op het land, het werelddeel en de hele wereld. Zie je de kring steeds groter worden?

In positieve zin werkt het ook: In 1984 schreven Michael Jackson en Lionel Richie het prachtige lied ‘We are the world’  Zij namen contact op met muzikale vrienden en producers. Er werd studietijd vrijgemaakt en uiteindelijk ging het lied de hele wereld over. Zelfs nu raakt het ieder die het hoort.

En herinner je je Tijn nog die nagels lakte? Eén ernstig ziek jongetje, maar een grote liefdevolle ziel, die een enorme weerklank opriep in de harten van velen. En wat denk je van de vader van Tijn die zijn zoon hielp?

Het woord weerklank zegt het helemaal: ons hart is ingericht om liefde te omvatten. Liefde creëert en het is aan ons individueel om dat te omarmen. Zoals Gandhi zei: Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.

Dat was het voor vandaag, ongeveer dan. Het is aan jou en mij om onze Ziel te raadplegen, onze Honey, en onze persoonlijke bijdrage aan het geheel te leveren. 

Als elk mens zijn persoonlijke bijdrage aan het geheel levert, hebben we in korte tijd een heel andere situatie. 

Kun je zien dat jouw bewuste keuzes voor liefde een bijdrage is aan het geheel?

Hier is nog een tekst die je misschien wel kent. Hij is indringend, confronterend en ook inspirerend.

Martin Niemöller, Duits militair, lutherse theoloog en verzetsstrijder, schreef tijdens zijn gevangenschap (1937 – 1944) in concentratiekamp Dachau het volgende gedicht:

Eerst kwamen ze voor de Joden
en ik zei niets
want ik was geen Jood

Toen kwamen ze voor de communisten
en ik zei niets
want ik was geen communist

Toen kwamen ze voor de vakbondslieden
en ik zei niets
want ik was geen vakbondslid

toen kwamen ze voor mij
en er was niemand meer over
die iets kon zeggen

 

Ik wens je een verbonden week. Om Michael te citeren ” Let’s start giving’.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *