
Dit is de tweede aflevering van een drieluik over eenheid. De aanleiding daarvoor is de wereldeenheid dag op 7 maart aanstaande. Die dag wordt georganiseerd omdat het gebrek aan eenheid in onze wereld hartverscheurend is en dat gebrek neem nog elke dag toe.
Het leidende thema in deze drie afleveringen is de quote van Gandhi: ‘wees de verandering die je in de wereld wilt zien’.
Vandaag onderzoeken we ‘heelheid met anderen in je leven’. Bijvoorbeeld: hoe komt het dat je iemand als ‘anders‘ of als ‘hetzelfde‘ als jijzelf ervaart. En hoe kun je van iemand die je als ‘anders’ ervaart, iemand ‘als jezelf’ maken? En waarom zou je dat eigenlijk willen?
Interne zaken
- Wat is voor jou het verschil tussen een dierbare en iemand die je niet kent?
- En het verschil tussen een dierbare en iemand die je kent maar die je irriteert?
- Zie nu in gedachten alle vier, jij, je dierbare, de onbekende en degene die je irriteert voor als peuters. Zie ze met elkaar spelen. Hoe voel je nu over je relatie met de anderen?
- Onderzoek nu je gevoelens die je bij je antwoorden opkomen. Hoe denk je dat de die verschillende reacties ontstaan zijn?
Wij komen allemaal uit dezelfde Bron, dus we zijn hetzelfde wat onze oorsprong betreft. We komen allemaal met verschillende plannen en mogelijkheden op aarde; ieder heeft zijn eigen weg te gaan. Op die reis door ons leven valt er veel te ontdekken en te leren.
Een van de belangrijkste leerpunten van deze tijd is dat wij helemaal niet met elkaar in concurrentie zijn, in tegendeel. Wij mensen horen bij elkaar, ieder met zijn eigen rol in het grote geheel.
Eenheid met anderen
Eenheid ervaren met ‘vreemden’ is niet vanzelfsprekend meer. Er zijn te veel tegenstellingen gecreëerd. We zijn zo gewend geraakt aan verschillen te zien in plaats van wat ons verbindt. Toen ik erop ging letten was ik verbaasd over mijn eigen reacties! Herken je dat?
Dat scheidende denken is niet in ons belang, in tegendeel. Wij mensen zijn gebaat met samenwerken, gastvrijheid, tolerantie en begrip. Daar gedijen we bij.
Ken je de uitdrukking ‘verdeel en heers’? Dat geeft je een idee over wie er wel baat hebben bij mensen uit elkaar drijven.
Dit symbool ken je wel, de liggende acht ofwel de lemniscaat. Het wordt gezien als een symbool voor oneindigheid en in deze aflevering gebruik ik het als een symbool voor eenheid in verscheidenheid. Want dat is wat we willen: eenheid ervaren zonder dat we zelf verdwijnen!
Je kunt dit symbool op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld door ernaar te kijken en de essentie, de uitstraling, ervan in je op te nemen. Daar word je heel rustig van!
De lemniscaat als werkmodel voor eenheid met anderen.
- Neem eens iemand in gedachten die je irriteert, of ergert. Zet hem of haar in gedachten tegenover je terwijl je ieder van jullie in een lus van de lemniscaat zet.
- Stel je dan voor dat er een kleur loopt door de randen. Kies de kleur die als eerste in je opkomt. Hou nu je aandacht bij dat totaalbeeld: ieder in zijn eigen ruimte, omgeven door een stromende kleur. Doe dit net zo lang totdat je voelt dat het goed is.
- Voelt die persoon nu meer ‘als jezelf’?
Eenheid ervaren zonder dat we zelf verdwijnen
Je ervaringen komen voort uit hoe je waarneemt: waar let je vooral op, wat is je focus, wat wil je wel en niet waarnemen (vaak onbewust)? Verander je kijk en je ervaringen veranderen. Zo krachtig ben je!
De oefening met de lemniscaat is een praktische benadering voor concrete situaties. Je kunt ook anders leren waarnemen.
Anders leren waarnemen
Je kunt jezelf aanleren om bewust naar overeenkomsten te zoeken in plaats van automatisch naar verschillen. Het zoeken naar verschillen is vaak een (onbewust) grondhouding vanuit de behoefte om jezelf te beschermen.
Als je bewust zoekt naar overeenkomsten valt die behoefte aan bescherming weg.
Voorbeelden van wat ons mensen bindt:
- Iedereen wil veilig zijn en gewaardeerd.
- De mensheid is een zorgzaam ras, echt waar.
- Alle mensen willen pijn vermijden.
- Iedereen krijgt graag een compliment.
Huiswerk
Bedenk zelf een overeenkomst die je bewust wilt waarnemen bij anderen. Oefen daar bijvoorbeeld een week mee, of een maand. Als je merkt dat je tegen je eigen beperkingen aanloopt, werk dan eventueel ook nog eens met de afleveringen ‘Oud zeer en wat het met je doet’ en ‘Oud zeer zelf opruimen’. Dit zijn twee van de belangrijkste afleveringen van het blog.
Ik wens je een wonderlijke week van ontdekken dat we bij elkaar horen en dat onze verschillende het geheel compleet maken.
Groeten van Monique
Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.