Eenheid in jezelf

Eenheid, aflevering 1: in jezelf

Dit is de eerste aflevering van een drieluik over eenheid. De aanleiding daarvoor is de wereldeenheid dag op 7 maart aanstaande. Die dag wordt georganiseerd omdat het gebrek aan eenheid in onze wereld hartverscheurend is en het nog elke dag toeneemt

Het leidende thema in deze drie afleveringen is de quote van Gandhi: ‘wees de verandering die je in de wereld wilt zien’. Vandaag nemen we de temperatuur op: hoe zit het met jou persoonlijk? Voel je je als een geheel of meer versnipperd door situaties en gebeurtenissen?

Hoe zit het met jouw heelheid?

Haal eens een paar maal diep adem en ga met je aandacht naar binnen. Mijmer eens over de volgende vragen:

  • Hoe gaat het met mij? Ervaar ik mezelf als een samenhangend geheel, of meer als versnipperd, verstrooid?
  • Hoe gaat het met mijn lichaam? Voelt mijn lichaam als een geheel of ervaar ik hem/haar meer als losse onderdelen?
  • Ervaar ik mijn leven als harmonisch, of zijn er conflicterende belangen?

Blijf even met je aandacht bij de antwoorden.

  • Waar ervaar je verdeeldheid, spanning?
  • Ga met je ademhaling naar zo’n versnipperd plekje, omvat die versnippering met je inademing en blaas dat gebrek aan heelheid, de spanning, uit je lijf.
  • Doe dat een paar maal tot je meer eenheid, rust, ervaart.

Eenheid in jezelf

Je ervaart eenheid in jezelf als rust. Je lichaam weerspiegelt dat met ontspanning. Je gedachten zijn over het algemeen blij en optimistisch en je vooruitzichten voor de toekomst zijn samen te vatten met ‘vol verwachting klopt mijn hart’.

Dat wil niet zeggen dat er geen spanningsvelden in je leven zijn, of fysieke problemen of relationele kwesties. Het wil zeggen dat jij je leven leidt vanuit een besef over wie je bent en wat je hier op aarde doet. Sommige mensen noemen dat ‘een missie hebben’ of ‘gelukkig zijn’. Ik noem het in deze aflevering ‘heelheid ervaren’.

Als je dit leest, wat denk je dan, wat zijn je innerlijke reacties, heb je vragen?

Lees het stukje over eenheid in jezelf nog eens, terwijl je je afvraagt: wat daarvan vind ik aantrekkelijk, wat wil ik voor mezelf ook of nog meer realiseren? 

Meer eenheid in jezelf creëren

Meer eenheid in jezelf creëren kent een paar ingrediënten, een cocktailmix, zeg maar:

  • Een helder besef over wie je bent en dat je leven niet toevallig is én belangrijk.
  • Jezelf waarderen, trots zijn op jezelf of op zijn minst jezelf accepteren, ondanks mogelijke gebreken die bij ons mens-zijn horen.
  • Een dagelijkse spirituele praktijk van bijvoorbeeld mediteren of mijmeren. Deze tegenhanger op ons materiele bestaan helpt je Jezelf* te kennen en bij Jezelf te blijven.
  • Opruimen van struikelblokken die je systematisch bij Jezelf vandaan houden. Denk aan zaken zoals dat je leven geregeerd wordt door wensen van anderen, dat je geen tien minuten zonder telefoon of tablet kunt, urenlang tv-kijken of spelletjes doen, onrust wegschuiven met allerlei vormen van afleiding of verdoving.

* Jezelf met een hoofdletter staat in dit blog voor wie je Wezenlijk bent, je Hart & Ziel.

Het opruimen van struikelblokken is op dit moment cruciaal. Onze wereld heeft mensen nodig die leven vanuit een besef van wie ze zijn en dat hun bijdrage aan het leven belangrijk is. En voor jezelf is dat ook cruciaal, omdat de wereld die we kenden aan het verdwijnen is.

We staan aan de vooravond van een golf van veranderingen waar we NIET op verdacht zijn. Bij Jezelf blijven is je beste kans op succesvol met die veranderingen om te gaan. Waarom? Omdat je bij Jezelf, je Honey, alle antwoorden vindt die je nodig hebt. 

Werken met de ingrediënten

Hier zijn een paar eerdere afleveringen die gaan over de ingrediënten.

Een helder besef over wie je bent  (met een meditatie om dat te ontdekken)

Jezelf waarderen (met de spiegeloefening)

Dagelijkse spirituele praktijk  (praktisch, zonder hocus pocus)

Opruimen van struikelblokken  (vooral door iets nieuws te omarmen)

Als ik het bovenstaande lees zie ik dat mijn inspiratie voor vandaag nogal indringend is. Wist je dat ik schrijf zonder een plan en dat ik me laat leiden door wat mijn Hart & Ziel me influisteren?

Ik ben het van harte eens met wat ik heb geschreven: de wereld die we kenden is over en wat er komt is van een andere orde, en we zijn er niet goed op voorbereid. Met deze en de volgende twee afleveringen wil ik je helpen bij wat er gaat komen.

 

Ik wens je een week van rust en harmonie. Zorg daarvoor door wat meer lijn te brengen in de keuzes in je dagelijkse leven. Werk bijvoorbeeld met een specifieke intentie zoals tijd voor meditatie, dagelijks naar buiten gaan of beter luisteren naar wat een ander echt bedoelt.

Groeten van Monique en proost!

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *