In de aflevering van vandaag kijken we eens naar wat ons immuunsysteem doet. Immuunsysteem is bijna een medisch begrip geworden en ik wil het graag wat meer binnen ons eigen bereik brengen.
Waaraan denk je bij ‘immuunsysteem’?
- Welk cijfer geef je je eigen immuunsysteem en waarom?
- Wat doe je bewust om voor je immuunsysteem te zorgen?
- Wat doet je immuunsysteem voor jou, wat merk je er eventueel van?
- Heb je klachten als gevolg van een verminderde weerstand? Hoe komt dat?
Immuun betekent volgens het woordenboek onschendbaar, onaantastbaar. Je immuunsysteem zou dan dus zorgen dat je niet kunt worden geraakt of aangetast. Bijvoorbeeld door ziekten, maar ook door spot, kritiek of afwijzing. Dan zeggen we ‘dat raakt me niet, ik ben er immuun tegen‘.
Het woordje ’tegen’ doet bij mij altijd een belletje rinkelen en soms zelfs een alarmbel. Immers, wat je aandacht geeft groeit en wat je niet wilt krijg je ook.
Waar je je aandacht op richt is wat je creëert. Je maakt daarmee een soort innerlijke magneet die dat naar je toetrekt.
Kennis hebben over hoe je immuunsysteem werkt, maakt het mogelijk er zelf vol vertrouwen voor te zorgen; een goede zaak: zelf ervoor zorgen.
De essentie van ons immuunsysteem
Ons lichaam is uitstekend toegerust om ons een leven lang in goede gezondheid te houden. Kijk maar eens hoe een snee in je vinger vanzelf in een paar dagen heelt of hoe een gebroken bot dat in een paar weken doet. Besef je hoe bijzonder en succesvol dat is?
Een scheur in de muur van je huis repareert zichzelf niet en als je auto ermee ophoudt heb je een monteur nodig. Je lichaam kan het zelf!
Hoe doet ons immuunsysteem dat levenslange werk?
Een belangrijk aspect voor de werking van ons immuunsysteem is een leerproces. Denk bijvoorbeeld aan de mazelen: je moet het een keer hebben gehad voordat je lichaam het ‘snapt’ en je er verder voor beschermt.
Hoe weet je dat je lichaam aan het leren is? Doordat je versterkte immuun activiteit ervaart: verhoging, koorts, moeheid, snotneus, snelle darmen etc. Je lijf is zo druk dat het voor andere activiteiten even een stapje terug doet. Dat noemen wij moeheid, duizeligheid, misselijkheid etc.
Geef je lichaam de kans voor dit leerproces: rust, drink veel zuiver water en eet vooral kleinere porties licht verteerbaar voedsel. Verstoor het proces zo weinig mogelijk met medicaties. Kies liever voor dingen uit de natuurgeneeskunde.
Koorts en moeheid horen er vaak domweg even bij en zijn niet iets om te bestrijden, maar om de ruimte te geven. Je lichaam gedijt bij natuur, niet bij chemie!
De geestelijke kant van voor je immuunsysteem zorgen
Wat denk je, wie is er beter bezig voor zijn immuunsysteem?
- De optimist of de pessimist?
- Degene die vanuit geestelijke waarden leeft of de materialist?
- Degene die gul geeft of de degene die vooral neemt?
- Degene die dankbaar is of iemand die veel klaagt?
De vette woorden winnen in dit rijtje, dat niet normatief is bedoeld. Ze weerspiegelen voorwaarden waaronder je gezond kunnen zijn: je focust je op de mooie, het creatieve en de leven-bevestigende kanten van het bestaan.
Als je het leven bevestigt, omarmt, werkt je immuunsysteem het beste.
Zorgen voor je immuunsysteem
Hier zijn een paar dingen die je voor je immuunsysteem kunt doen, het zal je er dankbaar voor zijn!
- Vertrouw erop dat je lijf weet wat het doet.
- Zorg voor gezonde voeding, zuiver drinkwater en een goede luchtkwaliteit in huis.
- Zorg voor een goede nachtrust: slaap voldoende, ga op tijd naar bed en schakel een paar uur voor bedtijd alle schermpjes uit.
- Informeer jezelf over alternatieven voor een leven vol medicatie en medisch ingrijpen. Volg wat je ontdekt!
- Volg de Honey in je leven; raadpleeg en vertrouw je hart.
Ik wens je een week met lekker veel weerstand die voortkomt uit omarmen van je leven. Maak er wat moois van; de natuur laat zien hoe je dat doet.
Groeten van Monique
Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat. Je kunt ook mailen naar bliss@freedom.nl