Een deel en het geheel

Herken je iets?

 • Je hebt een flinke snee in je vinger of een grote blauwe plek en dit kleine mankementje beïnvloedt je hele dag.
 • Je hebt net een heel leuk telefoontje gehad en opeens heb je het gevoel dat alles om je heen straalt en je kunt wel dansen van plezier.
 • Op een saai feestje vertelt iemand een mop waar iedereen erg om moet lachen. Onmiddellijk is de saaie sfeer verdwenen en is iedereen blij.
 • Iemand in je omgeving is ziek en heeft hulp nodig. Met een aantal buren organiseer je vervoer naar de dokter en de dagelijkse warme maaltijd voor die persoon. Het lijkt wel alsof iedereen zich daardoor beter voelt, niet alleen de zieke die geholpen wordt.

In de vorige aflevering stond terloops in een zin dat een verbetering in je leven van invloed is op je hele leven. En dat is een zinnetje wat meer aandacht zou mogen krijgen. Vandaar deze aflevering.

De eenvoudige voorbeeldjes bovenaan laten zien dat wij mensen zowel een geheel zijn als ook uit ‘onderdelen’ bestaan. Of omgekeerd: wij zijn deel van een groter geheel.

Die dikke blauwe plek zit misschien op je knie maar is van invloed op het hele lichaam. En niet alleen je emoties worden erdoor beïnvloed, maar ook je denken, je aandacht.

En ook omgekeerd als je voor jezelf iets leuks onderneemt lijkt het wel alsof die blauwe plek het ook gemakkelijker heeft. Het lijkt wel alsof die minder pijnlijk is en misschien zelfs sneller geneest.

Je invloed op de wereld

Ik spreek vaak mensen die zich machteloos voelen, of het nu gaat over hun eigen leven of over de wereld in het groot. Het bovenstaande zou je op andere gedachten kunnen brengen. Wat als:

 • Je zou denken aan de goede afloop van een probleem in plaats van erover te doemdenken?
 • Je jezelf toestemming geeft om een dagje iets leuks voor jezelf te doen in plaats van met de moed van de wanhoop te proberen je agenda af te werken?
 • Je zou kiezen om een geïrriteerde opmerking van een ander te beantwoorden met een uitnodigende glimlach in plaats van een snedige reactie?
 • Je in een winkel iets opgeraapt en teruglegt in een schap in plaats van erover heen te stappen zoals iedereen doet?

Ik zie een aantal voordelen van de bovenstaande mogelijkheden …

 • De positieve keuzes zouden mij in ieder geval een positief gevoel geven en dat is goed voor mijzelf en mijn omgeving.
 • Mijn invloed op mijn omgeving zou werken als een steen in de vijver: de positieve invloed rimpelt uit in mijn wijdere omgeving.
 • De positieve keuzes dragen bij aan een positieve wereld; en dat heeft onze wereld hard nodig!
 • Uitgaande van het principe ‘soort zoekt soort’ zal een positieve keuze positieve mensen en gebeurtenissen aantrekken. Joepie!

Onze cultuur vertelt ons dat wij mensen klein zijn en het wereldgebeuren groot is. Klinkt als Calimero! Gelukkig is er ook een ander geluid te vinden.

Ken je bijvoorbeeld de tekst die Nelson Mandela uitsprak tijdens zijn inauguratie, hier is een link naar dit citaat van Marianne Williamson en het begint als volgt:

Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn.

Welke invloed wil jij vandaag uit oefenen?

Het plaatje bovenaan is een symbool voor hoe in onze wereld het deel en het geheel bij elkaar horen: al die zandkorrels bij elkaar maken het strand. En wij mensen beïnvloeden dat ‘strand’; altijd en ook als je denkt van niet!

 • Welke afdruk, invloed, wil jij vandaag op de wereld maken, groot of klein?
 • Stel je voor hoe die keuze uitrimpelt in je omgeving …
 • En wat als je met anderen samen een afdruk, een indruk, maakt?

 

 

Onze wereld en wij hebben het moeilijk. De pas gekozen gemeenteraden gaan die moeilijkheden niet voor ons opruimen en ook de landelijke- en wereldpolitiek zal dat niet doen.

Dat is aan onszelf! Bijdrage na bijdrage na bijdrage van mensen van goede wil. Want tenslotte zijn er daar het meeste van!

Ik wens jou een week met veel positieve afdrukken.

Groeten van Monique

 

 

 

 

 

 

 

Eén gedachte over “Een deel en het geheel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *