Duurzaam blij zijn

Ik vroeg me laatst af waar ik nou eigenlijk blij van wordt en onmiddellijk moest ik glimlachen omdat ik meteen aan van alles dacht. Het varieerde van het doorbreken van de zon na een regenbui, een lopend buffet met al mijn favoriete salades tot een onverwachte aardigheid die iemand mij met de post stuurde.

Waar word jij blij van, waar ga jij van glimlachen, waarvan ga jij plotseling stralen? Sta er eens even bij stil en ook bij hoe vaak je dat gebeurt, per dag, per week…

Toen ik besloten had dat het blog deze week zou gaan over duurzaam blij zijn, kwam dat onderwerp natuurlijk steeds in mijn aandacht. Zo werkt dat: wat je aandacht geeft groeit.

Ik ontdekte dat er een andere vorm van blij zijn is, die op mij een veel indringende effect heeft: een diepe ontroering soms tot tranen toe. En die hele diepe ontroering ontstaat altijd als het gaat om de essentie van iets of iemand.

Bijvoorbeeld dat een klant ineens beseft wat echt belangrijk is in zijn leven. Of zelfs in een film waar een van de spelers een bevrijdende ervaring heeft. Of een vriendschappelijk gebaar van begrip en acceptatie.

Dan voel ik mij diep geraakt en even doen gewone zorgen en pleziertjes er niet meer toe en voel ik mij als het ware opgetild boven het dagelijkse leven. Ik ben ineens in contact met wat er werkelijk toe doet in mijn mens-zijn.

Herken je dat? Wat zijn de momenten waarop jij je diep geraakt voelt?

Situaties die de kern raken van ons mens-zijn

 • De geboorte van een kind.
 • Het afscheid nemen van iemand die aan het sterven is.
 • Terugkijken op een moeilijke levensfasen en de wijsheid ervan zien.
 • Een verloren dierbare terugvinden.
 • Ineens weten dat je je leven met iemand wilt delen.
 • Diepe bewondering voelen voor grootse voorbeelden zoals moeder Theresa of Gandhi.
 • Op het nippertje de dans ontspringen in een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld in het verkeer.
 • De uitbundige schoonheid van de natuur.
 • Ineens bevrijd worden van een probleem dat al lang zwaar op je drukt.

Prioriteiten en gelukkig zijn

Soms hebben we het zo druk met allerlei dagelijkse dingen dat er weinig ruimte is voor ervaringen die ons duurzamer gelukkig maken.

Je kunt voor jezelf uitzoeken hoe je prioriteiten het ervaren van duurzaam geluk wel of niet bevorderen.

 • Maar daarvoor een lijst van minstens 15 dingen waar je de meeste tijd van de dag aan besteedt.
 • Geef dan twee cijfers voor elke activiteit: een cijfer voor hoe duurzaam gelukkig deze activiteit je maakt en een cijfer voor de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt.
 • Neem dan een vel papier en zet in het midden je naam. Plaats de verschillende activiteiten met een kruisje op het vel papier, waarbij je de activiteiten dichter bij je naam zet naarmate ze je duurzamer blij maken. De hoeveelheid tijd die je eraan besteedt bepaalt hoe groot je het kruisje maakt.

Bijvoorbeeld: gezond koken maakt mij duurzaam blij en ik besteed er best wat tijd aan. Koken komt dus dichtbij Monique te staan met een middelgroot kruisje. Ramen zemen maakt mij nauwelijks blij en ik besteed er ook weinig tijd aan. Ramen zemen belandt dan met een klein kruisje ergens aan de rand van mijn papier.

 • Als alle activiteiten op het papier zijn gezet heb je een goed inzicht in de mate waarin je dagelijkse prioriteiten wel of niet bijdragen aan duurzaam blij zijn. De prioriteiten die je hebt getekend met een klein kruis vlak bij je naam, zouden je meer duurzaam gelukkig kunnen maken als je er meer tijd aan besteedt.

 

Het is morgen Bevrijdingsdag. Ben je er aan toe om jezelf te bevrijden van een paar activiteiten die er niet echt toe doen? Dan krijg je wat ruimte voor duurzaam blij zijn. En wie wil dat niet?

Ik wens je een blije week.

Groeten van Monique

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *