De Wijsheid van Compassie

 

Jaren geleden las ik een interview met de Dalai Lama waarin een journalist vroeg hoe hij over de Chinezen dacht, het regime dat hem uit Tibet had verdreven en zijn volk zwaar onderdrukt en soms zelfs uitmoordt. Zijn antwoord begreep ik toen niet zo goed: ‘Ik voel alleen maar compassie voor de Chinezen en mijn eigen volk’!

‘Hoe kan hij maar iets van sympathie voelen, laat staan compassie?’ Mijn reactie vertelde me eigenlijk veel over mezelf, zoals ik later wel begreep.

Sta eens even stil bij jouw reactie: hoe voelt dat antwoord voor jou, wat komt er in je op?

Veel mensen weten wel dat liefde en compassie de enige zinnige reactie is op lelijkheid en geweld. We weten wel dat een gewelddadige reactie de boel alleen maar verergert. Kijk maar naar de stand van zaken in de wereld op dit moment!

Maar liefdevol, met compassie, op een aantijging of aanval reageren, dat is andere koek.

Compassie

Compassie is een specifieke uiting van liefde en compassie komt dus ook uit je hart. Vandaar het plaatje vandaag. Het plaatje laat ook zien dat je compassie in je hele lichaam kunt voelen en het kan zelfs uitstralen zodat je je omgeving erin laat delen.

Even uitproberen

  • Neem een persoon in gedachten die je ontroert. Bijvoorbeeld een kwetsbare dierbare, een ziek hongerig kind of zelfs een gewond dier.
  • Blijf met je aandacht bij dit beeld en laat je helemaal opvullen met de ervaring van mededogen, compassie.

Compassie voelen voor jezelf en anderen is ongelooflijk goed voor jezelf en voor die ander. Liefde en compassie is een voorwaarde voor gezond zijn of gezond worden en ook voor gezonde relaties en een gezonde sfeer.

Compassie geneest en heelt

Compassie is een echte ervaring die voortkomt uit je intentie in je hart om het te ervaren. Door die intentie laat je alle gedachten, emoties en overtuigingen los en geef je je over aan die grote bron van liefde in je hart.

Deze overgave verheft je boven de beperkte blik van je alledaagse gewoonten als oordelen, vergelding, discrimineren en uitsluiten.

Als je kiest om compassie te voelen in plaats van je dagelijkse emoties en denkgewoonten, absorbeer je alle pijn van de ander of de situatie. Dit geeft je vleugels en met deze vleugels verhef je zowel jezelf als die ander.

Lees deze laatste zinnen nog eens! Ze bevatten alle wijsheid die je nodig hebt om jezelf en anderen te helen. Ze zijn de weg naar persoonlijk geluk en vrede en daardoor geluk en vrede voor iedereen.

Meer compassie in je leven

Deze aflevering lijkt wel te groot voor ons gewone mensen, maar dat is ze niet! Iedereen kan kiezen om meer compassie in zijn of haar leven binnen te laten. En zoals met alles gaat dit stapje voor stapje en al stappend verander je je leven en dat van anderen.

Eerste stapjes

  • Maak de intentie in je hart om compassie te voelen voor jezelf of een ander.
  • Ga met je aandacht naar je hart en focus op jezelf of die ander. Deze focus is een meer een ervaren van wie die ander is, dan een beeld of gedachte.
  • Open bewust je hart totdat je jezelf of die ander helemaal omarmt in warmte en liefde. Gebruik eventueel het plaatje als inspiratie.
  • Blijf net zo lang als je wilt met je aandacht bij het gevoel van liefde en compassie. Geniet ervan!
  • Rond dit af met een bedankje aan de Wijsheid van Compassie. Het is namelijk een levende energie!

Ik wens je een week van grote compassie voor jezelf en anderen.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina. Dan krijgt je elke week een berichtje zodat je geen aflevering meer mist.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *