De wereld verandert … wat doe je ermee?

De wereld verandert

Het is een open deur intrappen om te zeggen dat de wereld in snel tempo verandert, maar het is wel zo.

Zo viel het me op dat een citroen drie keer zo duur is als twee jaar geleden; aardbevingen halen alleen nog het nieuws als de omvang echt desastreus is. En er komt geen eind aan de stroom vluchtelingen die dagelijks gemeld wordt, wel of niet verdronken. Steeds vaker heb ik de innerlijke reactie van ongeloof bij de omvang en grofheid van wat het dagelijks nieuws brengt. Wat kan ik ermee?

Dit blog gaat over hoe je kunt omgaan met indringende gebeurtenissen in de buitenwereld. Ik heb gemerkt dat ik daarop op twee manieren kan reageren:

  1. Het zoveel mogelijk buiten mezelf houden door mijn aandacht op andere dingen te richten; dan zeg ik tegen mezelf dat het probleem zo groot is dat ik er toch geen invloed op kan uitoefenen en ga over tot de orde van de dag.
  2. Er bij stilstaan met de vraag ‘en wat betekent deze gebeurtenis dan voor mij, mijn keuzes, mijn prioriteiten?’ En in gedachte stuur ik dan altijd wat liefde en licht naar de gebeurtenis. Dat kunnen ze dan wel gebruiken.

Je kunt dit toepassen op alle gebeurtenissen die je raken, ook dagelijkse dingen. En ook blije zaken kun je op die manier bekijken: wat is de betekenis van een meevallertje of verrassing? Was het een aanmoediging? Een bewijs dat het (wat dan ook) allemaal wel meevalt?

Wanneer kies ik om er bij stil te staan?

Ik heb geleerd om gebeurtenissen in mijn leven vaak juist niet als ’toevallig’ te zien. En half grappig en half serieus zeg ik dan: nee het is niet toevallig, het valt mij toe!

Dat geeft mij de gelegenheid om te onderzoeken of wat mij zogenaamd toevalt, op een of andere manier waardevol voor mij is. Ook, vooral, heftige en ongewenste ervaringen.

Zo terugkijkend kan ik zien dat het juist moeilijke en ongewenste gebeurtenissen waren, die mij en mijn leven hebben veranderd en getransformeerd.

Het voordeel van er bij stilstaan

  • Je stopt met malen in je hoofd met de bijbehorende stress en machteloosheid.
  • Daardoor ontdek je een nieuwe invalshoek, een andere interpretatie of een andere oplossing, waardoor je uit het cirkeltje stapt.
  • Dit geeft je een groter gevoel van zelfvertrouwen, Jezelf vertrouwen, trots en optimisme.

Eigenlijk is de belangrijkste hiervan het Jezelf vertrouwen waardoor je meer persoonlijke kracht ontwikkelt en een positiever zelfbeeld. En iedere keer dat je voor deze methode kiest versterk je je zelfvertrouwen.

Jezelf transformeren

In het vorige blog spraken over het verschil tussen jezelf veranderen en jezelf transformeren. Een verandering kun je altijd terugdraaien en een transformatie is blijvend.

Als je indringende gebeurtenissen uit de buitenwereld wilt gebruiken voor je transformatie gaat dat met behulp van … jazeker: intentie!

Kort samengevat:

  • Zet de intentie om een indringende gebeurtenis te onderzoeken op wat je eraan kunt hebben, van kunt leren.
  • Ga dan met je aandacht naar binnen, stel een vraag en luister naar het antwoord.
  • Stel een nieuwe vraag totdat je voelt dat je je antwoord hebt. En je weet, dat gaat meestal gepaard met een gevoel bijvoorbeeld van opluchting en een verdiepte ademhaling.

Ik gebruik deze methode altijd om mezelf uit stress en negatieve stemmingen te halen. Het is de snelste manier en ik heb er veel aan gehad.

blog_hartslag2

Ga er eens mee aan de slag laat me weten of het je lukt en of je vragen hebt.

Volgende week gaan we verder met het ontwikkelen van je vermogen om innerlijke wijsheid op te doen. En dat heeft onder meer te maken met helder kijken en luisteren.
Groeten van Monique.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *