Deze aflevering gaat over de waarden van sensitief zijn of hoog sensitief. Er zijn meerdere websites waar je meer te weten kunt komen over hoe je met hoog sensitief zijn kunt omgaan of hoe kun je je sensitieve kind of kleinkind een steuntje in de rug geven. Hier is een van de websites waar je een zelftest kunt doen over hoe sensitief jij of je kind bent.
Wat herken je?
- Ben je je bewust van subtiele signalen van anderen?
- Ben je gemakkelijk te overprikkelen door sterke geuren, harde geluiden of drukte om je heen?
- Kun jij gemakkelijk ‘volschieten‘ van mooie of ontroerende dingen of menselijk leed?
- Presteer je slechter als je op je vingers wordt gekeken?
- Merk je vaak dingen op waar anderen ‘overheen kijken’?
- Herken je dergelijke zaken in anderen?
Dit is een willekeurige greep uit kenmerken die hoog sensitieve mensen gemeenschappelijk hebben.
Sensitiviteit is een algemeen menselijk vermogen
Sensitiviteit is het vermogen om te voelen, aan te voelen. Het is een van de vijf zintuigen waarmee we de wereld waarnemen en ervaren. Iedereen is dus sensitief en de mate waarin verschilt.
Je hebt geen invloed op hoe sensitief je bent maar wel op hoe je jouw aanleg gebruikt. Het helpt als je weet hoe belangrijk de bijdrage, de waarde dus, is van een sensitieve invalshoek.
Sensitiviteit is een kwaliteit van het hart
We hebben soms moeite hebben met erg sensitieve mensen omdat de dominante focus in onze wereld de logische analyse is en het verwerven van geld, status en macht. Daarbij zit sensitiviteit dan ‘in de weg’. De gevolgen van die moeite ervaart een HSP iedere dag.
Je zintuig van sensitiviteit is niet in te wisselen voor een ander zintuig, net zo goed als je met je oren niet kunt ruiken. Sensitiviteit vervangen door logica is dus super onlogisch!
Als je sensitiviteit negeert of kleineert zie je af van het zintuig dat rechtstreeks via je hart de wereld waarneemt.
Het is dus belangrijk om de voordelen van sensitiviteit te kennen. Hier zijn er een paar en je weet er zelf vast wel meer te bedenken.
- Met het talent sensitiviteit neem je waar hoe het met iemand is, wat er in een situatie speelt en hoe iets of iemand past in het grotere patroon er omheen.
- Dat herkennen van een patroon maakt dat je plannen goed kunt beoordelen op haalbaarheid en succes. Het doet je soms wijs lijken, terwijl je ‘alleen maar’ sensitief bezig bent.
- Je kunt ook gemakkelijk voorzien of iets wel of niet haalbaar zal zijn, eventuele risico’s en voorwaarden voor succes.
- Voelen, aanvoelen stelt je in staat schoonheid, creativiteit en liefde te herkennen en intens te beleven/genieten.
- Je gaat zorgvuldig om met de gevoelens van anderen; je weet immers hoe kwetsbaar wij mensen soms zijn.
Sensitiviteit onderwaarderen
Voor gemiddeld sensitieve mensen is het vrij gemakkelijk om – tijdelijk – te negeren wat hij of zijn aanvoelt. We noemen dat wel ‘verstand op nul en blik op oneindig’. Maar eigenlijk zet je dan je hart op nul en je verstand in bestuurdersstoel van je leven.
Als dat laatste je dominante houding in het leven is doe je jezelf, je innerlijke wijsheid, geweld aan. Dat vertaalt zich uiteindelijk in lichamelijke klachten, vaak hartklachten!
Als je hoog sensitief bent lukt het niet echt en zeker niet langdurig om je hart zo volledig buiten spel te zetten.
Als een HSP moet functioneren in een omgeving waar sensitiviteit in de verdrukking komt, leidt dit bij hem of haar vaak tot verlegenheid, besluiteloosheid en gebrek aan daadkracht. Tenminste, dat zijn de etiketten die een HSP vaak krijgt opgeplakt als hij of zij overprikkeld raakt en zich terugtrekt.
Als je je langdurig emotioneel terugtrekt en daar kritiek op krijgt is dat stevig van invloed op je zelfbeeld en je Zelfvertrouwen. Zeker als dit van jongs af aan speelt en dat doet het want je wordt met dit talent geboren!
En dus …
- Het waarderen en gebruiken van je sensitieve zintuig is een daad van zelfvertrouwen! Immers je neemt je eigen wijsheid serieus en kiest om die te gebruiken.
- Het negeren of kleineren van je sensitieve zintuig, je aanvoelend vermogen, leidt vroeg of laat tot symptomen zoals alles vooral rationeel te willen benaderen, gebrekkige emotionele- en sociale vaardigheden en grensoverschrijdend gedrag. Dan wordt de ander niet langer als kostbaar en waardevol worden gezien en dus hoeft je hem of haar ook niet te respecteren.
- Voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid is gevoelig zijn voor menselijke waarden en noden van cruciaal belang, TE BEGINNEN MET DIE VAN JEZELF!
- Ben je een HSP? Leer dan om je gevoeligheid in balans te houden met voor je mening uitkomen en grenzen aangeven.
- Ken je een HSP die moeite heeft met die balans? Steek een helpende hand uit door, rustig en respectvol, te verwoorden wat je bij de ander ziet gebeuren. Dat zou wel eens een enorm verschil kunnen maken!
Ik wens je een sensitieve week waarin je je eigen gevoeligheid en die van andere herontdekt. Begin maar met die van jezelf en werk zo nodig aan je zelfvertrouwen. Heb je de zelftest over zelfvertrouwen al eens gedaan?
Groeten van Monique
Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.