De vrijheid om jezelf boven een situatie te verheffen

Voor velen van ons wordt het leven er niet gemakkelijker op en het ziet ernaar uit dat het leven nog een stuk lastiger gaat worden. Hoe kun je daarmee goed omgaan?

Vandaag kijken we naar de vrijheid om jezelf boven een situatie te verheffen. Deze vrijheid kan je leven veranderen op een manier die je misschien verrast. Nu is ‘jezelf verheffen’ wel een werkwoord, dus stroop je geestelijke mouwen maar op!

Soms vergeten we mogelijkheden die we al bezitten. Daarom is het goed terug te kijken naar hoe je al succes creëerde. Kijk dan vooral naar de manier waarop je voor dat succes zorgde.

TIP: ik heb ontdekt dat succes vaak het gevolg is van een innerlijke houding. Hier is een aflevering met onder meer hoe je werk maakt van je innerlijke houding.

Wat zijn je ervaringen?

 • Denk eens aan een situatie die zo moeilijk was dat het je (tijdelijk) helemaal verlamde.
 • Denk nu aan een andere moeilijke situatie waarin je op de een of andere manier wel de regie over de situatie hield.
 • En tot slot: Denk aan een moeilijke situatie waarin je ervoor koos om je aandacht ook op iets groters te richten dan je eigen sores. Denk bijvoorbeeld aan een ander helpen, iets nieuws te gaan leren of van iets in de natuur te genieten, al is het maar voor vijf minuten.

Als je op die ervaringen terugkijkt:

  • Welke verschillende innerlijke houdingen kun je ontdekken?
  • Creëerden die verschillende houdingen verschillen in je gevoelens over macht en onmacht?
  • In welke van de drie voorbeelden vind je je innerlijke houdingen het meest succesvol?

Jezelf boven een situatie verheffen

Jezelf boven een situatie verheffen is niet hetzelfde als iets negeren, in tegendeel. Het is de keuze om uit de emoties over iets te stappen en als een neutrale observator te ervaren wat er speelt. Vanuit deze positie kun je voor succes kiezen.

Een voorbeeld

Je bent zeer ongerust over een gebeurtenis en je voelt de stress in je lijf. Je gedachten tollen rond en je voelt je machteloos, of bang, of boos of alle drie de emoties tegelijk!

Op dit moment is je denken niet je vriend. Je lijdt aan blikvernauwing en bent ten prooi aan allerlei onbewuste patronen van eerdere ervaringen. Je emoties gaan als het ware met je aan de haal.

Dit is hét moment om tegen jezelf te zeggen: STOP! 

Als je jezelf hebt gestopt is er ruimte voor iets anders en je kunt die ruimte vergroten door een paar maal diep adem te halen en je aandacht op je hart te richten, de vindplaats van je Honey.

Zo lang je in je hart blijft heb je maximaal toegang tot al je vermogens om zo succesvol mogelijk te zijn. Hier is een aflevering waarin je nog eens kunt lezen over ‘Je hart volgen, waarom eigenlijk’ .

Zolang je in je hart blijft ben je niet machteloos, twijfelachtig, ten prooi aan XYZ of bang. Immers in je hart is Liefde en er is geen plek voor iets anders. 

Door te kiezen om je machteloosheid of paniek te stoppen maak je jezelf al krachtiger en succesvoller. Immers, je gaat er vanuit dat je dit kunt en dat het zal werken. Dit is onderdeel van een innerlijke houding voor succes.

Innerlijke houding voor succes

Hier zijn de ingrediënten voor een innerlijke houding voor succes.

 • Accepteer de situatie, stop met ertegen te ‘vechten’.
 • Maak een intentie om al je vermogens te gebruiken, in plaats van de bekende reactiepatronen te volgen.
 • Ga naar je hart en vraag hoe je de situatie het beste kunt aanpakken.
 • Luister vol vertrouwen naar je innerlijke leiding.
 • Voer de adviezen uit met behulp van je denken. Bij twijfel: STOP en raadpleeg je hart
 • En bovenal: leer om Jezelf te vertrouwen en te vertrouwen dat je in je leven alle leiding krijgt die je wilt. Je hoeft er maar om te vragen.

Je vorderingen bijhouden

Bovenstaande vaardigheden en keuzes zijn vooral bedoeld om je te helpen de komende tijd aan te kunnen. Ga er maar vanuit dat het geen eenmalige situatie betreft, maar een proces waarin je stapsgewijs de regie pakt en houdt in een lastige situatie.

Meer dan ooit raad ik je aan om je ervaringen te noteren. Meer dan ooit is het ook belangrijk om een dagelijkse gewoonte te maken van  ‘naar binnengaan’. Sommige mensen noemen dat mediteren of bidden.

Door je ervaringen op te schrijven blijf je ‘bij de les’ en kun je je vorderingen en leervragen teruglezen. Ik weet dat dit stimulerend werkt. Niets is zo leuk om te zien dat je ergens handiger mee wordt!

 

Ik wens je een week waarin je serieus werk gaat maken met de regie pakken van lastige situaties.

Je bent alleen een speelbal op de golven van het leven, als je in het water blijft spartelen! (Water = emoties)

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *