De spirituele waarde Respect

 

Deze aflevering gaat over de spirituele waarde Respect. Met een hoofdletter geschreven, zoals steeds als ik verwijs naar iets van spirituele oorsprong.

In de inleiding voor de serie over spirituele waarden schreef ik ‘spirituele waarden geven je houvast en kracht en soms laten ze alles ‘op hun plek vallen’. Na de aflevering met de video van David Icke over elkaar liefhebben, besef ik dat elke spirituele waarde een aspect is van Liefde, omdat alles wat er bestaat uit de Bron van Liefde voortkomt.

Het plaatje en respect

  • Wat drukt het plaatje uit voor jou?
  • Waaraan doet het je denken?
  • Stel dat je zo behandeld zou worden, hoe zou dat voelen? Waarom?
  • Behandel je een ander wel eens zo? Waarom?

Ik heb dit plaatje gekozen omdat het een bepaald gedrag laat zien. Je ziet bijvoorbeeld een goochelaar na een voorstelling zo voor zijn publiek buigen. En ja, hij is ook zo gekleed.

Als dit gedrag samengaat met de innerlijke houding van respect is er echt sprake van respect. Je voelt het verschil tussen iemand die alleen maar het gebaar maakt of dat iemand het ook echt meent.

Jouw relatie met respect

  • Wat betekent respect precies voor jou?
  • Wanneer geef je iemand respect?
  • Waarvoor ontvang je vaak respect?
  • Wat doe je om te worden gerespecteerd?
  • Wat zijn je ervaringen met (gebrek aan) respect?

Als je zo je antwoorden bekijkt: Wat valt je op? En wat betekent dat?

Onze ervaringen zijn altijd op de een of andere manier van invloed. Alle ervaringen met (gebrek aan) Liefde wegen extra zwaar, omdat Liefde de basis van ons bestaan is. En die basis kunnen we niet missen.

De waarde van Respect

Veel mensen vinden respect heel belangrijk. Respect bevestigt dat we belangrijk zijn, dat we gewaardeerd worden en ‘gezien’. Gebrek aan respect ontkent of bagatelliseert wie we zijn.

Gebrek aan respect voelt soms zo pijnlijk dat we het willen afdwingen. Nou is dwang nooit een goede manier om iets te krijgen en zeker niet respect. Respect kun je alleen iemand geven of van iemand krijgen.

Respect geven is een liefdevolle daad. Je ziet aan de reactie van de ontvangers dat het ze goed doet. Ze ontspannen, glimlachen en bedanken je.

Meer respectvol zijn

Respectvol zijn heeft dus te maken met waarderen en erkennen. Als je naar de persoon zelf kijkt en minder naar het gedrag van iemand- want daaraan ergeren we ons nogal eens – zie je heel gemakkelijk wat waardevol is aan haar of hem.

Ieder mens heeft innerlijke kwaliteiten die de moeite waard zijn omdat ieder mens voortkomt uit de Bron, Liefde. Je kunt kiezen om dat te willen zien.

Meer respectvol zijn is dus een keuze. Respectvol worden duurt vaak te lang, dus zorg maar dat je het bent in een situatie.

Waarom zou je de moeite doen om meer respectvol te leven?

Het belang van Respect hebben

Het belangrijkste van kiezen voor Respect is dat je jezelf en de ander niet langer ‘bestookt’ met de negatieve energie van (ver)oordelen, afwijzen, omlaaghalen.

Die negatieve energie kun je in je hele lijf voelen en dat doet je geen goed. Bovendien voelt de ander dat ook – bewust of onbewust- en die reageert vervolgens ook weer met een lage energie. Zie je het voor je?

Op dezelfde manier werkt discriminatie van bevolkingsgroepen en oorlog tussen naties.

Kortom: meer Respectvol leven is ook een bijdrage aan wereldvrede!

De beste start om meer respectvol te zijn, is Zelfrespect hebben

Je kunt een ander niet geven wat je zelf niet hebt. Vandaar dat meer Zelfrespect voorwaarde is om anderen meer te respecteren.

In deze aflevering kun je daarover van alles lezen.

 

 

Ik wens jou een week waarin het wemelt van respectvol gedrag om je heen. De beste manier om dat te krijgen is dat je het zelf om je heen uitstrooit. Je zult niet geloven wat dat in anderen oproept!

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *