De spirituele waarde Accepteren

Deze aflevering gaat over de Spirituele waarde Accepteren. In een eerdere aflevering spraken we hierover vooral op het relationele niveau: een ander en jezelf liefdevol accepteren in plaats van kritisch of veroordelend te reageren.

Vandaag gaan we hierop door en dan vooral over het accepteren omstandigheden en gebeurtenissen. Als je dat een beetje in de vingers krijgt gaat je leven veranderen: snel, verrassend en tot grote hoogte.

Eerst jij

 • Welke lastige situaties en gebeurtenissen kun je gemakkelijk accepteren en hoe doe je dat precies?
 • En waar heb je moeite mee? Waarom precies?
 • Stel dat je jezelf over die moeite kunt zetten: wat zou die acceptatie je geven? En waarom is dat belangrijk voor je?

Als je leven tegenzit…

Vroeg of laat zijn er situaties in je leven waarin je er niet komt met ‘ertegenaan gaan’.  Dat soort tegenslagen zijn altijd heel emotioneel van aard. Je verwachtingen lijken helemaal kansloos, je voelt je gefrustreerd, bang, tekortgedaan, noem maar op.

De omgeving komt dan vaak met suggesties als loslaten, vertrouwen en accepteren. Zover ben je dan zelf nog niet. Bovendien wil je niet bij de pakken neerzitten maar je schouders eronder zetten. Mooi kwaliteiten, toch?

Onze waarneming en interpretatie is altijd beperkt

Wij mensen nemen alles waar via een ‘gekleurde bril’ van persoonlijke voorkeuren en afkeuren. Er speelt dus altijd meer in een situatie dan je denkt. 

Een heel belangrijke beperking is dat wij door een ‘materiële bril’ kijken die de spirituele kant van een situatie in het vage houdt.

Voorbeelden

 • Een gebroken been geeft je de broodnodige rust waar je niet aan toe kwam.
 • Dat stoplicht op rood terwijl je haast had, voorkwam dat je verderop in een botsing betrokken raakte (heb ik zelf eens meegemaakt).
 • Een bloedonderzoek voor iets onschuldigs onthult een begin van iets naars dat in dit stadium volledig te genezen is.
 • Een dramatische scheiding blijkt na verloop van tijd je paspoort naar vrijheid en vervulling.

We noemen dit een geluk bij een ongeluk.

De wijsheid in een situatie

Elke situatie heeft zowel materiële kant als een spiritueel aspect. Die spirituele kant weegt zwaarder omdat alles uit energie voortkomt en dat is onzichtbaar, geestelijk, spiritueel dus. 

Dat zwaarder wegen wil zeggen dat het belangrijker, of minstens even belangrijke is als de materiële interpretatie van een situatie.

Heb je wel eens meegemaakt dat iets steeds maar weer in je leven gebeurt totdat ‘het muntje valt’? Ineens word je je bewust dat je interpretatie niet klopte of onvolledig is. We zeggen dan ‘ik heb mijn lesje geleerd, dat gebeurt mij niet nog een keer’.

Wijsheid is de informatie over het ongeziene aspect van een situatie. De bron van Wijsheid is Liefde, dus die wijsheid opsporen is in jouw belang.

Soms is die wijsheid even slikken, soms je weg naar vrijheid en geluk en soms zelfs levensreddend.

En ja, het is even wennen om te leren een situatie te accepteren, binnen te laten, zodat je voorbij het vanzelfsprekende kunt kijken.

Voordelen van (leren) accepteren

Je informatie over iets of iemand is completer zodat je:

 • Veel minder vaak iets veroordeelt of afwijst, om later te ontdekken dat je fout zat.
 • Betere keuzes kunt maken.
 • Je persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling komt.
 • Voor anderen een aangenamer mens wordt.
 • Steeds meer stress opruimt omdat je steeds minder in veroordelen schiet, zowel van jezelf als van andere.

Accepteren, hoe doe je dat?

De kern van Accepteren is stoppen met iets van een gebeurtenis vinden (oordelen dus) en in je Hart om wijsheid vragen.

In de blog staan talloze oefeningen van ‘naar binnen gaan’. Je kunt het ook mediteren noemen. Hier zijn de stappen in het kort:

 • Maak een intentie.
 • Ontspan je en breng je aandacht in je Hart.
 • Vraag aan je Innerlijke Wijsheid om informatie. Ik vraag bijvoorbeeld meestal: ‘Wat valt hierover nog meer te weten, wat is wijs?
 • Ontspan je nog verder en wacht vol vertrouwen op een reactie.
 • Rond af met bedanken en een intentie maken over wat je met het antwoord gaat doen.

 

 

Ik wens jou een week waarin je ten minste een actuele situatie verandert door hem te accepteren en om wijsheid te vragen.

Succes gegarandeerd! Laat een reactie achter om je succes te delen met andere lezers. En vragen zijn natuurlijk ook altijd welkom!

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *