De olifant in de kamer

Ken je de situatie waarin een paar mensen bij elkaar zijn en er een onderwerp angstvallig wordt vermeden? Alle aanwezigen weten dat ze er eigenlijk over zouden moeten praten, maar niemand durft de erover te beginnen. Het is een situatie zoals hierboven afgebeeld, waarin iedereen de olifant in de kamer negeert.

En soms is dat ook zo in een mensenleven: het is bijvoorbeeld voor iedereen in de omgeving van Pietje of Marietje duidelijk dat hij of zij een enorm probleem heeft, maar Pietje of Marietje doet net alsof er niets aan de hand is.

En zo kan het in je eigen leven ook zijn: eigenlijk is er een probleem of een wens waar je aandacht aan zou moeten besteden. Je houdt jezelf dan een beetje voor de gek door het te druk te hebben, te moe te zijn of welk ander excuus ook.

Heb je dat ook wel eens dat je echt last hebt van iets, maar dat je het toch negeert of onderdrukt?

Misschien is het dan een goed idee om eens nader kennis te maken met je ‘olifant’. Als je wilt maak je er een vrijblijvende kennismaking van: je kunt altijd weer doen alsof ‘de olifant’ er niet is.

Je Olifant onderzoeken

Het beeld van de ‘Olifant in de kamer‘ herkent iedereen wel, het is een heel krachtig beeld dat weinig uitleg nodig heeft.

Eigenlijk vraagt zo’n ‘olifant’ dat je nader met hem kennismaakt, dat je de confrontatie aangaat, zodat je afscheid kunt nemen van je ‘olifant’.

Het in gesprek raken met je ‘olifant’ heeft grote voordelen:

 • Allereerst opluchting en trots dat je het hebt gedaan.
 • Maar ook, vooral, dat je iets dat energie vreet en je remt in je ontwikkeling met succes hebt opgeruimd. Je kunt weer verder en beter dan voorheen!
 • Waarschijnlijk is je omgeving ook blij dat ‘de olifant’ niet langer in de kamer staat!

De top drie van redenen om ‘de olifant’ te negeren

 • Op een staat de angst voor het onbekende. Veel mensen deinzen bij voorbaat terug als iets onbekend is.
 • Een goede tweede is de angst dat ze de aanpak van hun probleem of wens niet aankunnen. Heel vaak heeft dit te maken met  gebrek aan zelfvertrouwen, Jezelf niet vertrouwen.
 • Op drie staat de automatische piloot. Vaak zijn mensen meer bezig met hun hoofd boven water te houden, te overleven, dan met wakker en creatief in hun leven te staan. Dat is een wankel evenwicht en ’de olifant’ zal dat evenwicht zeker verstoren.

Creatieve kennismaking met je ‘olifant’

Voor deze kennismaking breng je jezelf in een speelse bui. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door te zeggen ‘hallo olifant het wordt tijd dat we elkaar leren kennen, kom eens even lekker bij me zitten’. Of je kunt in gedachten je ‘olifant’ zien met een vlaggetje, een toeter en een petje, waardoor hij een aantrekkelijker voor je wordt.

Kijk maar waar jouw speelse bui vandaan komt. Rustig ademen en glimlachen helpt altijd.

 • Je start met een vel papier waar je boven zet: Mijn Olifant.
 • Vervolgens schrijf je een korte kennismaking gezien vanuit de positie van de Olifant.
 • Bijvoorbeeld: ik ben de olifant van Monique, mijn naam is  Meesteres in Duidelijkheid. Ik zie het als mijn taak om haar aandacht te trekken voor iets dat belangrijk is. Tot nu toe ben ik daar niet erg succesvol in geweest, maar ik ben blij dat het er nu van gaat komen. Ik wil haar het volgende vertellen….
 • Laat je creativiteit maar stromen en besteedt geen aandacht aan kritisch commentaar uit je hoofd; het gaat hier om creativiteit en die komt uit je hart.
 • Eventueel kun je nog vragen stellen aan Jouw Olifant. Bijvoorbeeld ‘vertel daar eens wat meer over’ of ‘waarom denk je dat dit  belangrijk voor mij is ?’
 • Waar het om gaat is dat je informatie verzamelt over je probleem of wens.  En ook over wat de winst is als je het aanpakt.
 • De laatste stap is dat je met de nieuwe informatie aan de slag gaat. Dan stap je in je kracht!

Misschien ken je de uitdrukking wel ‘je schept je eigen werkelijkheid’. Nou, daar kun je een heel blog mee vullen, maar een goed gesprek met je ‘olifant’ is zeker een manier om je leven aantrekkelijker en gelukkiger te maken.

Ik wens je veel succes en plezier met je olifant.

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *