De kracht van zorgzaamheid

intouchables

Vorige week heb ik weer met veel plezier de film Intouchables op tv gezien. Deze Franse film vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde Franse aristocraat Philippe, die een vriendschap opbouwt met de, uit een buitenwijk afkomstige, Driss.

Klik hier als je meer over de film wilt weten.

Wat me vooral aanspreekt in de film is dat de twee hoofdrolspelers elkaar even veel te bieden hebben, even waardevol zijn voor elkaar. Uiteraard heeft Philippe zorg nodig van Driss, dat is zijn werk en daarvoor wordt hij betaald. Maar Philippe geeft Driss van alles zoals van aandacht, humor, meegaan met de rebelse kant van Driss tot een introductie in de kunstwereld.

Dankzij hun relatie, die uitgroeide tot een levenslange vriendschap, worden ze beiden meer mens en vooral meer gelukkig.

Zorgzaamheid is een uiting van liefde

Denk eens even terug aan een moment waarop iemand heel zorgzaam voor je was. Bijvoorbeeld met een gebaar, een telefoontje, een kaartje, een bakje koffie of een luisterend oor. Weet je nog hoe je je voelde?
En denk dan eens terug aan een moment waarop je zelf zorgzaam was voor iets of iemand anders was. Weet je nog hoe je toen voelde?

Ik zeg bewust ook ‘iets’ omdat je met alles zorgzaam kunt omgaan, van een klein stekje dat je in de aarde zet of de deur zachtjes dichtdoen om iemand niet te storen, tot zorgvuldig een huishoudelijk klusje doen.

Zorgzaam zijn of zorgzaamheid ervaren geeft je, letterlijk, een warm gevoel in je hart. Ons lichaam en ook onze emotionele kant gedijen bij aandacht en zorg en we missen het echt als het langere tijd ontbreekt.

 

waardevol

Grootste obstakels voor zorgzaamheid

Ons dagelijks leven is rijkelijk gevuld met werk, afspraken, taken en onderhoud van lijf, huis en tuin. En we willen ook wel eens iets leuks doen en genieten. Daarvoor zijn dan ook weer afspraken te maken en taken te doen.

We zijn gewend om meestal met onze aandacht te zijn bij wat er allemaal nog gaat komen, straks, morgen, volgende maand. En onze gedachten dwalen ook vaak af naar wat er al is gebeurd, zojuist, gisteren, vorige week.

Het is deze mix, van een druk leven met de gewoonte om in je gedachten vooral bezig te zijn met wat er nog komt of wat er al is geweest, die zorgzaamheid aan de zijlijn houdt.

Zorgzaamheid speelt zich altijd af in het hier en nu, net zoals aandachtig zijn of liefhebben!

De kracht van zorgzaamheid

  • Als je zorgzaamheid ontvangt geeft dat een veilig gevoel: er wordt voor mij gezorgd.
  • Als je zorgzaam bent voor iets of iemand anders, geeft dat de diepe tevredenheid van iets goeds te doen.
  • Je ontdekt dat je door zorgzaam te zijn meer aandacht en liefde (terug)krijgt. Wat je de wereld instuurt komt namelijk in veelvoud bij je terug.
  • Je ontdekt dat zorgzaam zijn voor jezelf de kwaliteit van je leven verbetert.

Zorgzaam zijn voor jezelf is de basis voor je persoonlijke kracht. Door jezelf genoeg de moeite waard te vinden om zorgzaam mee om te gaan, geef je jezelf en de wereld om je heen een signaal: ik ben waardevol.

En … wat je de wereld instuurt krijg je in veelvoud terug.

Voorbeelden van goed voor jezelf zorgen

  • Als je in een spiegel kijkt jezelf bewust in de ogen kijken en zeggen ‘je bent een mooi mens’ ‘ik hou van jou’ of ‘maak er wat van, je kunt het’. Verzin je eigen tekst en gebruik hem met aandacht.
  • Je eten koken met aandacht en de intentie om iets lekkers en gezonds klaar maken.
  • Tien minuten eerder de deur uitgaan zodat je iets meer tijd hebt om ontspannen naar een afspraak te gaan.
  • Aanpakken van energievretende taken of relaties.
  • Dagelijks minstens 14 minuten tijd voor jezelf om bijvoorbeeld te mediteren, in de tuin of de natuur te lopen of volop te genieten van kijken naar mensen of dieren.

Kortom: vergroot de kwaliteit van je dagelijkse leven met aandacht, zorg en toewijding.

Vraagje voor als je dat lastig vindt: als jij niet voor jezelf zorgt, wie doet dat dan wel?

Privéles_hartslag

Experimenteer ermee, leer, groei en geniet ervan!

Volgende week meer over mediteren: wat het wel en niet is en hoe je het in je dagelijks leven kunt inpassen.

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *