De kracht van meditatie en intentie

 

meditatie

Bij het woord meditatie haken mensen vaak af. Ze denken dan aan zweverige types die met gesloten ogen naar vreemde muziek luisteren in een wolk van wierook en ook nog in kleermakerszit op een oncomfortabel houten bankje.

Wel, zo kun je ook mediteren maar het kan ook veel gewoner, sterker nog we doen het regelmatig …

Voorbeelden van dagelijkse meditatie

 • Je gedachten dwalen af naar iets wat je later op de dag zult doen. Je ziet in gedachten wie je zult ontmoeten, wat er zal of kan gebeuren…
 • Je bent met een routineklusje bezig en ondertussen ben je in gedachten bij iets anders…
 • Je kijkt naar een film en je moet ineens denken aan die keer dat je…

 

Deze voorbeelden zal iedereen herkennen, maar is dat nou mediteren? Ja en nee. Het woord mediteren komt van ’meditari’ dat nadenken, overdenken betekent. Als je het zo bekijkt mediteer je inderdaad in die voorbeelden.

En het is ook niet precies wat we meestal met mediteren bedoelen omdat ‘echte‘ meditatie gepaard gaat met de bewuste keuze om dat te doen en je aandacht op je hart te richten.

Je laat het hoofd en alles in de buitenwereld even voor wat het is. Sommigen noemen dat mindfulness, anderen zeggen ‘in het Nu leven’.

 

leven-in-het-nu
Het huidige moment is het enige moment dat voor ons beschikbaar is en het is de toegang tot alle andere momenten. Tich Nhat Hahn

 

Even uitproberen

 • Neem een persoon die je goed kent in gedachten. Beschrijf nu de persoon zoals je die kent aan de hand van een aantal kenmerken zoals uiterlijk, karakter, kledingstijl, achtergrond en noem maar op. Dat zijn allemaal details over die persoon en je kunt eindeloos doorgaan met details te noemen die bij die persoon horen.
 • Ga nu met je aandacht naar je hart en vraag je af wie is die persoon? In een seconde heb je een totaalbeeld in de vorm van een gevoel over wie hij of zij is. Je hebt het geheel van die persoon omvat zonder dat er een woord aan te pas komt.
 • Merk je verschillen tussen de informatie van je hoofd en je hart?

Klik hier als je meer wilt lezen over contact maken met je hart.

Met wat oefening kun je de plek  in het midden van je borstkas voelen, ter hoogte van je hart. De een voelt er een trilling, de ander warmte en weer een ander ziet er verschillende kleuren of vormen. Wat je ervaart is verschillend, afhankelijk van je talenten en hoeveel ervaringen je er mee hebt.

Stappen van mediteren met een intentie

 • Maak een intentie voor het resultaat van je meditatie: waarover  wil je meer weten, wat wil je beter begrijpen of wat wil je voor jezelf creëren?
 • Haal een paar maal diep en rustig adem, om met je aandacht naar binnen te gaan, naar je hart.
 • Vertel je hart wat je intentie is en ga een gesprekje met haar aan. Veel mensen ervaren zo’n gesprekje net zo persoonlijk als met een goede vriend of vriendin. Het helpt om je hart als een vriend te benaderen.
 • Luister zorgvuldig naar de antwoorden die je krijgt, niet met woorden maar met een gevoel, een weten of een associatie. Je zal de antwoorden na verloop van tijd gemakkelijk gaan herkennen omdat de manier waarop ze komen persoonlijk is en dus bij jou hoort. Bovendien groeit je vertrouwen dat je de antwoorden zult krijgen en dat helpt natuurlijk ook.
 • Als je voldoende informatie hebben gekregen rond je dit gesprekje af met een bedankje en misschien een grapje of zo. Creativiteit, humor en speelsheid zijn belangrijk in dit contact, je hebt immers te maken met de grote kracht van creativiteit en wijsheid.

Bij gewoon denken is je aandacht in je hoofd, waar je goed kunt analyseren en conclusies trekken. In je hart ervaar je steeds het geheel van iets, afhankelijk van je intentie, je bedoeling.

Wist je dat je hart een eigen zenuwstelsel heeft dat complexer is dan het zenuwstelsel van je hoofd? En… dat het zenuwstelsel  van het hart leiding geeft aan je hoofd? Zo belangrijk vindt Moeder Natuur het hart.

Privéles_hartslag

Meditatie is een manier om in je kracht te stappen: jouw intentie krijgt voorrang, jouw wijsheid gaat achter het stuur zitten en je zorgen en angsten parkeer je totdat je beslist iets met ze te doen.

Dat is wat ik vorige keer bedoelde met ‘Een ander kan jou niet boos, verdrietig, of bang maken. Dat doe je zelf …’

Laat me weten of je hiermee uit de voeten kunt en of je vragen hebt.

Ik wens je een goede week in deze opmaat naar een ander jaargetijde.

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *