De kracht van kiezen: levensstijl

Hier is de link naar de website van het plaatje.

Vandaag kijken we naar een belangrijk aspect van onze manier van leven: hoe we in onze manier van leven, levensstijl, de touwtjes weer in handen kunnen nemen

Voor de liefhebbers van een online workshop (Engels) van Caroline Myss over de kracht van kiezen, is hier de link.

Hoe staat het met jouw levensstijl?

 • Welke vanzelfsprekende keuzes maak je ten aanzien van:
  • Prioriteiten in je tijdsbesteding?
  • Wat, wanneer en hoeveel je wel en niet eet?
  • Met wie je (wel en niet) tijd doorbrengt.
  • De zorg voor je lichamelijke en emotionele gezondheid?
 • Als je naar die keuzes kijkt: Kies je ongeveer wat iedereen in jouw omgeving doet, of meestal niet?
 • Welke verandering zou je eventueel willen aanbrengen in je levensstijl en waarom?

Onze levensstijl en invloeden van buitenaf

Wij mensen gaan vaak vanzelf mee met invloeden van buitenaf. Dat versterkt de sociale samenhang en vergemakkelijkt het dagelijkse leven. Je wilt bijvoorbeeld niet elke dag weer moeten nadenken over wat de juiste voeding voor je is of met wie je tijd wilt doorbrengen. Een gewoonte maakt het leven gemakkelijker en leefbaarder. Toch?

Jazeker! Vandaar dat de keuzes die je maakt zo belangrijk zijn. Ze bepalen nogal hoe goed we ons voelen, hoeveel energie we hebben en ook of we gelukkig zijn.

 • Hoe goed voel je je?
 • Heb je genoeg energie?
 • Ben je gelukkig?

Levensstijl en gezondheid

Het is mijn ervaring dat er maar weinig mensen zijn die niet genoeg kennis hebben over wat gezonde voeding is, dat bewegen belangrijk is en dat onopgeloste conflicten (in jezelf of met anderen) zich uiteindelijk vertalen in lichamelijke klachten.

Gebrek aan kennis is zelden de reden voor gezondheidsklachten en dat geldt ook voor financiële problemen, ruzies en werkstress.

Anders gezegd: we weten wel hoe ‘het moet’, maar maken vaak niet de keuzes die leiden tot een gezond en gelukkig leven. Hoe komt dat?

Top drie redenen voor ‘foute’ keuzes

 1. Gemakzucht, met stip op nummer 1!
 2. Sociale druk: ‘doe niet zo ongezellig, één glaasje kan geen kwaad’.
 3. Laag zelfbeeld waardoor je andere prioriteiten belangrijker maakt dan jezelf.

De sleutel voor kiezen voor gezondheid zit in de derde reden: je zelfbeeld. Je zelfbeeld organiseert je keuzes.

Hier is een voorbeeld van een hoogbejaarde vrouw die het volgende zegt: ‘ik heb nog een missie in mijn leven en daarom ben ik nog hier’. 

Zij vindt haar missie belangrijker dan alle andere dingen. Daardoor eet ze bewust gezond, slikt geen medicijnen en maakt gebruik van haar kennis over gezonde voeding en natuurgeneeskundige alternatieven voor pillen. Ze is zorgzaam en liefdevol in haar relaties en maakt er een punt van om harmonie in haar omgeving te bewerkstelligen.

Dit voorbeeld kan je inspireren om te kiezen je levensstijl aan te passen aan wat je weet dat je eigenlijk te doen staat.

Drie gewetensvragen om je op weg te helpen

 1. Hoe wil ik mezelf zien? Welke zelfbeeld zou mij verder helpen?
 2. Wat zouden mijn dierbaren en andere winnen bij een gelukkige en gezonde X (jouw naam) en hoe fijn zou ik het zelf vinden om gelukkig en gezond te zijn en te blijven?
 3. Kies ik nu voor een levensstijl die mij gezonder en gelukkiger maakt?
 • Lees de vragen nog eens en richt daarbij je aandacht op wat je gedachten erbij zijn.
 • Lees ze dan nog eens met je aandacht bij gevoelsreacties die je hebt.

Het kan zijn dat je gedachten en gevoelens verschillen. Bijvoorbeeld dat je blij wordt als je je voorstelt dat je gezond bent en dan onmiddellijk denkt: ‘maar ik mankeer van alles en dat is ook de leeftijd’.

Hier ligt een krachtpunt waarbij jij de keuze kunt maken om de informatie van je hart te volgen, blij zijn, of je angstige denken te volgen en te accepteren dat je nu eenmaal niet echt gezond bent.

De kracht om te kiezen is van jou. Als je die kracht gebruikt heb je een andere toekomst dan dat je hem laat lopen. Wat gaat het worden?

Kijk eventueel nog eens naar de aflevering van twee weken geleden over ‘Iets nieuws omarmen‘.

 

Ik wens je een week waarin je het krachtpunt van je Hart volgt. Bedenk daarbij dat het krachtpunt altijd in het nu is, niet gisteren en ook niet morgen, maar nu.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

 

 

2 gedachten aan “De kracht van kiezen: levensstijl”

  1. Mooi Elisabeth, dat je hier iets mee verder komt. We leven in een tijd waarin we onze innerlijke kracht goed kunnen gebruiken. En gebruiken is een werkwoord: je kunt er zelf voor zorgen!
   Veel succes ermee.

   Groet van Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *