De kracht van je bliss volgen

Deze aflevering is een vervolg op die van vorige week, over de kracht van je keuze om integer te leven. De inspiratie hiervoor kwam ’toevallig’ toen ik ‘ineens’ een video op mijn scherm had met de titel Finding Joe. In die film kwam ik weer het gezegde van Joseph Campbell tegen: follow your bliss. 

 Deze quote is voor veel mensen de inspiratie om op zoek te gaan naar wat hun hart heeft en dat te volgen. Dat is hetzelfde als je Honey volgen.

Vandaag wil ik kijken naar de reden waarom je bliss of je Honey volgen zo krachtig is. 

Je eigen ervaringen

  • Wanneer heb jij ooit heel bewust gekozen om je hart te volgen?
  • Weet je nog hoe spannend dat was, of juist vanzelfsprekend?
  • Als je nu terugkijkt: wat heeft dat je gegeven, hoe heeft dat je leven beïnvloed?

Iedereen heeft ervaringen waarin je besluit iets te doen wat je van jezelf moet doen, ondanks dat je het moeilijk vindt. Bijvoorbeeld: voor de waarheid uitkomen, iemand kritiek geven of nee zeggen tegen iemand die daar niet blij mee zal zijn.

Je bliss volgen is net iets meer dan dat, hoewel er vergelijkbare gevoelens bij te pas komen. 

Je bliss volgen gaat over een keuze die een transformatie in je leven teweegbrengt. En transformaties zijn onomkeerbaar.

Denk bijvoorbeeld aan ontslag nemen zonder dat je al een nieuwe baan hebt, besluiten tot een echtscheiding of de keuze om vader of moeder te worden. Maar ook kiezen om Jezelf te vertrouwen en in Jezelf te geloven.

De werking van je bliss volgen

Het volledige citaat van Joseph Campbell is:

Follow your bliss, and doors will be opened, where there were no doors before. (Volg je geluk en er zullen deuren opengaan die er voorheen niet waren)

Het volgen van je bliss is een creatief proces. De energie die vrijkomt door de keuze om je geluk, je hart, je honey te volgen, schept mogelijkheden die er voorheen niet waren. Waarom waren die er voorheen dan niet? Omdat je ze niet nodig had, je had nog niet voor je bliss gekozen! Onze schepping is zeer intelligent, vind je niet?

Herken je die scheppende werking van je bliss volgen? Kijk nog eens naar je antwoorden op de vragen hierboven: herken je daar de werking van je bliss volgen?

De dagelijkse praktijk van dit creatieve principe

Een opmerking vooraf. Dit scheppende principe werkt altijd in je leven, maar heeft een sterke voorkeur voor de passie van je hart & ziel.

  • Een man had zijn baan opgezegd omdat hij er al langer niet tevreden mee was. De dag daarop raakte hij in paniek omdat hij nog geen nieuw werk had; hoe had hij zo stom kunnen zijn? In een gesprek met een goede vriendin besloot hij om deze keuze vanuit zijn hart te vertrouwen en open te staan voor iets heel nieuws dat beter bij hem past ….
  • Een vrouw had de diagnose borstkanker gekregen en stond op de wachtlijst om geopereerd te worden. In meditatie kreeg zij sterk de indruk om de operatie uit te stellen en eerst een reinigingskuur te doen en met visualisaties te werken …
  • Een jongetje van acht jaar besloot dat hij school echt niet leuk vond en er ook zijn best niet voor wilde doen. Hij droomde liever over een leven waarin hij vioolspeler zou zijn. Zijn naam was Albert Einstein en een van zijn passie was vioolspelen.

 

  • … de man vond een geheel nieuw pad in het leven waarin spiritueel werken met mensen centraal stond.
  • … de vrouw bleek na drie maanden volledig te zijn genezen van borstkanker.
  • Een van de bekendste quotes van Einstein is: ‘Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.’

Het lijkt wel alsof het de bedoeling is van de schepping dat je het beste uit jezelf haalt en dat die intentie maakt dat je door de schepping wordt geholpen. Of om met Joseph te spreken: er gaan deuren voor je open die er voorheen niet waren.

De wereld waarin we leven

De afgelopen maanden heb ik steeds melding gemaakt van onze veranderende wereld. Over dat het oude niet meer terugkomt en dat we met zijn allen het nieuwe creëren. De veranderingen gaan de komende weken en maanden een andere fase in. Er gaat informatie naar buiten komen, vooral via niet-gecensureerde media en in de persoonlijke ervaringen van mensen. Deze informatie zal ons wereldbeeld ernstig overhoop halen.

Juist als je wereldbeeld driemaal over de kop gaat is het belangrijk om een goed zicht te hebben op wat jouw bliss is in de nieuwe situatie en om te durven vertrouwen om dat te volgen. Waarom?

Er zijn twee alternatieve: in een hoekje kruipen en je slachtoffer voelen, of verbeten proberen vast te houden aan oude waarheden en je afzetten tegen het nieuwe dat zich aandient. Dat laatste kan gemakkelijk escaleren in geweld tegen degenen die wel voor transformatie kiezen.

Je bliss volgen zal altijd ook ruimte houden voor ‘andersdenkenden’. Dat is de aard van de vindplaats van je bliss: je hart.

Ter inspiratie

Het chinese woord voor crisis geeft aan dat er zowel gevaar als kans in een crisis zit. Zoals ik het in mijn leven ervaar zit de kans in het hoekje van je bliss volgen.

Ik wens je  een week waarin je je bliss volgt en je de positieve resultaten daarvan meteen ook ervaart.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *