De kracht van het zwarte schaap

Vandaag wil ik eens kijken naar de kracht van het figuurlijke zwart schaap. Je kent de begrip ‘zwarte schaap’ wel. Het zwarte schaap staat voor de afwijking van een norm, het anders zijn en ook voor opvallen, provoceren of uitdagen. 

Nou zijn wij mensen gek op ergens bijhoren en hebben we meestal weinig op met afwijkend gedrag. Laten we de afwijking van de norm daarom eens onderzoeken op haar verborgen kracht.

Je eigen ervaringen

Neem eens twee situaties in gedachten die over een voor jou belangrijk onderwerp gingen.

In de ene situatie had je dezelfde mening als anderen over een onderwerp. In de andere situatie was je het absoluut oneens met de heersende opvatting over iets.

 • Hoe voelde die twee situaties verschillend? Wat precies? Hoe reageerde je lichaam, je bloeddruk bijvoorbeeld? Welk cijfers zou je geven voor je comfortniveau?
 • Hoe was je gedrag anders? Welke houding heb je (misschien onbewust) gekozen?
 • Hoe kijk je terug op de situatie waarin je eigenlijk ‘het zwarte schaap’ was? Zou je de volgende keer weer dezelfde keuzes maken? Waarom wel of niet precies?

Heb je de neiging om het bovenstaande over te slaan en lekker door te lezen? Stop! Juist als je die neiging hebt is het belangrijk wel in de spiegel te kijken. Zet je behoefte aan comfort even aan de kant en gun jezelf dit onderzoek!

De kracht van het zwarte schaap

 • Het zwarte schaap trekt de aandacht, kijk maar naar het plaatje.
 • Het zwarte schaap stelt ter discussie, zet vraagtekens bij ‘wat iedereen toch weet’.
 • Het zwarte schaap zegt vaak ‘nee’ tegen de heersende opvatting over iets.
 • Het zwarte schaap vertegenwoordigt een alternatief.

Als kind was je gek op alles wat anders was: van de huidskleur van een vriendje tot de pukkel op het gezicht van Oma. Je wilde het onderzoeken, aanraken, proeven of op een andere manier ervaren. Je was nieuwsgierig en open voor nieuwe dingen.

De kracht van het zwarte schaap zit in de potentie voor ontwikkeling, creativiteit en spontaniteit. Elke succesvolle ontwikkeling wordt gekenmerkt door de inbreng en werking van deze kracht.

Voor de duidelijkheid: er is natuurlijk altijd plek voor conformeren aan iets. Conformeren, samen vormgeven. Prima! Zoals altijd gaat het weer om balans.

Zwart schaap in jezelf.

Je kunt zelfs een zwart schaap IN jezelf ontdekken, als je ernaar wilt kijken. Denk bijvoorbeeld aan dat kleine stemmetje dat en beetje zeurderig vraag ‘weet je het zeker?’ Of een krachtig innerlijk ‘nee NIET dit’. Of de bijna onweerstaanbare drang om ergens tegenin te gaan, terwijl je misschien zelf niet eens goed snapt waarom.

Wanneer heb je de kracht nodig van het zwarte schaap?

Het zwarte schaap is eigenlijk altijd belangrijk, omdat alle situaties vragen om een balans tussen behouden en vernieuwen.

En het is gemakkelijk om waar te nemen dat de balans meer in de richting van vernieuwing moet gaan. Op dat moment roert ‘het zwarte schaap’ zich. Hier zijn een paar verschijningsvormen:

 • Een individu of groep protesteert, in welke vorm dan ook.
 • Een situatie loopt vast.
 • Een situatie ontaardt volledig.
 • Er is sprake van dictatuur: een kleine groep bepaalt alles voor de rest van de wereld met behulp van dwang en straffen.

Zwarte Schapen en Corona: waar vragen ze aandacht voor?

De afgelopen maanden heb ik een lijstje gemaakt van signalen van zwarte schapen over Corona. Ik noem er een paar die allemaal met feiten kunnen worden onderbouwd:

 • Het is nooit aangetoond dat het virus bestaat. Hoe kun je er dan voor testen of een vaccin voor maken?
 • Virussen kunnen niet leven buiten het weefsel waarin ze groeien. Hoe kan geld dan ‘besmet’ raken en winkelkarretjes en … noem maar op?
 • De maatregelen verschillen sterk per land en ze zijn lang niet altijd logisch. Wel winkelkarretjes schoonmaken, maar niet de balkjes tussen de boodschappen van verschillende klanten?
 • Masker bevatten gaatjes die groter zijn dan virusdeeltjes. Ze zijn uitermate slecht voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ze zijn desastreus voor opgroeiende kinderen, vooral psychologisch.
 • Kritiek op het corona beleid wordt steeds meer gecensureerd, tot en met het opheffen van Youtube en Twitter accounts. Zwarte schapen die echt aan de weg timmeren worden op valse gronden verdacht gemaakt, het leven zuur gemaakt en hun financiën aangepakt.

Monique heeft dus ook aanleg voor de rol van zwart schaap! Ik nodig je uit om te zien hoe en waar jij een kritisch geluid kunt maken.

En over kritische geluiden gesproken: die vind je meestal niet in de krant of op het journaal. Ga je eigen onderzoek doen, er is veel nieuws beschikbaar, ook in het Nederlands. 

De tijd dringt mensen! Informeer jezelf en maak keuzes die kloppen bij je innerlijke zwarte schaap. Samen maken we de wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen moeten leven. Dat kan toch geen wereld zijn van social distancing, maskers en verplichte vaccinatie? 

 

Ik wens je veel contact met zwarte schapen deze week. Je zult verbaasd zijn over de kracht en mogelijkheden die ze vertegenwoordigen.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *