De kracht van emotionele intelligentie

Deze aflevering gaat over emotionele intelligentie. Dat is een ondergewaardeerde set vaardigheden, die veel belangrijkere resultaten geeft dan ons wordt voorgehouden. 

Emotionele intelligentie wordt vooral aan vrouwen toegeschreven. Flauwekul, lees maar verder!

 

Laatst ontmoette ik een echtpaar waarvan de man duidelijk dominant was. Hij deed het woord en zij luisterde. Hij vertelde opgewonden en boos hoe hij dacht over de huidige politieke verhoudingen. Er was geen speld tussen te krijgen en het was een goed verhaal.

Zijn laatste zin was ‘En zo worden we dus bedonderd waar we bij staan’. Zijn hoofd was inmiddels rood aangelopen van woede en frustratie.

Toen pakte de vrouw zijn elleboog en zei ‘kom Jan, het is tijd voor de lunch,  laten we daar eerst maar eens lekker van gaan genieten’.

Je zag de woede wegebben en zijn ogen begonnen te glimmen bij het woord ‘lunch’. Jan en Marie liepen weg en zij keek even om met een blik van verstandhouding: ‘zo, dat is ook weer in goed vaarwater gekomen’.

Jan in dit verhaaltje is analytisch intelligent en ook verbaal behoorlijk vaardig. Marie is emotioneel intelligent: ze voelt Jan perfect aan en ze reageert precies goed om te zorgen dat Jan weer kan ontspannen en bij zichzelf komen.

Emotionele intelligentie en jij

Welk cijfer geef je jezelf voor de volgende vaardigheden?

 • Luisteren naar de betekenis en bedoeling van wat er wordt gezegd.
 • Aanvoelen wat iemand of de situatie nodig heeft.
 • De achtergrond begrijpen van  behoeften en emoties.
 • Verwoorden van wat een ander beweegt.
 • Iemand zich goed laten voelen over zichzelf.
 • Opsporen en verwoorden van wat er ’tussen de regels door’ wordt gecommuniceerd.

Tel nu de cijfers op en deel ze door zes. Dat is het cijfer dat je jezelf geeft voor de kern van emotionele intelligentie: aanvoelen en verwoorden van  subjectieve beleving en noden.

De kracht van emotionele intelligentie

Onze huidige wereld redt het niet met de dominante wetenschappelijke benadering  van problemen, geld als hoogste waarde en opofferen van persoonlijke vrijheden ten gunste van vermeende veiligheid.

Onze wereld heeft liefde nodig in allerlei vormen, zoals:

 • Respect en waardering in alle soorten relaties.
 • Gelijkwaardig maken van creativiteit en schoonheid, aan het nastreven winst en macht …
 • … waardoor keuzes worden gemaakt vanuit het hart van de mensen en de analytische benadering wordt ingezet om deze keuzes te realiseren.
 • Zachtheid, compassie en generositeit.
 • De wens en wil om iedereen te laten delen in het goede van onze aarde.

Terug naar jouw cijfer

Kijk nog eens naar je score hierboven.

 • Waar zit je kracht?
 • Wat wil je verder (durven) ontwikkelen?
 • Voor welk talent zou je jezelf wel meer mogen waarderen?

Ik hoor vaak van mensen met grote emotionele intelligentie dat ze niet zoveel waardering voor die talenten hebben. Ze vinden ze heel gewoon, ze horen bij wie je bent, hoezo bijzonder of belangrijk?

Dat is begrijpelijk in een cultuur waarin emotionele intelligentie wordt ondergewaardeerd, dat gaat onbewust. Vergelijk het maar met de dominante cultuur van jeugd, rijkdom en schoonheid. Ouderen, armen en mismaakten voelen zich gemakkelijk minderwaardig, totdat ze zich dat bewust worden en er anders naar gaan kijken.

Kiezen

Het is aan jou om keuzes te maken rond jouw emotionele intelligentie. Hier zijn een paar suggesties, kijk maar wat je aanspreekt. (Aanspreken is niet hetzelfde als leuk vinden!)

 • Je bewuster worden van je emotionele vaardigheden en ze meer waarderen.
 • Ontwikkelen van een vaardigheid, bijvoorbeeld luisteren naar bedoeling.
 • Bewuster je emotionele vaardigheden inzetten.

Ter inspiratie Moeder Teresa aan het woord:

Als je mensen veroordeelt heb je geen tijd om van ze te houden.

Iedere keer als je naar iemand glimlacht is dat een daad van liefde, een cadeau aan die ander en iets heel moois.

Wacht niet op de leiders; doe het in je eentje, van mens tot mens.

 

Ik wens jou een week waarin je nieuwe waardering krijgt voor je emotionele intelligentie. En ik wens je vooral dat je die intelligentie gebruikt voor jezelf en je dierbare.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *