De kracht van dankbaarheid

dankbaar-hartAfgelopen zondagochtend zat ik het nieuws op teletekst te lezen en het was weer ellende, geweld en oorlog. Ineens voelde ik me daar zo naar over dat ik de tv uitzette en een paar keer diep ademhaalde. Daarmee kwam ik weer bij mezelf, in mijn hart en na nog een paar keer ademen was ik weer rustig en vredig.

Toen keek ik naar buiten en zag dat het een schitterende nazomerdag was. Het was bijna windstil met de bekende zondagsochtendrust in ons ontspannen wijkje.

Toen ik dat vergeleek met alles wat ik op teletekst had gelezen, kon ik alleen maar heel dankbaar zijn voor deze schitterende zondagochtend. En weet je wat, toen voelde ik me onmiddellijk geweldig!

De kracht van dankbaarheid ervaren

  • Neem eens een lastige situatie in gedachten. Noem een paar woorden die het lastige van die situatie goed omschrijven, zoals bijvoorbeeld angstig, spannend, dreigend.
  • Als je die woorden hebt gevonden check dan eens hoe je lichaam voelt terwijl je aan deze situatie denkt. Hoe is het met je spierspanning, vooral in je schouders, nek en handen; hoe hoog of laag zit je ademhaling en welk rapportcijfer zou je voor je stemming geven?
  • Neem dan een situatie of gebeurtenis in gedachten waar je heel dankbaar voor bent. Welke woorden typeren dit? En hoe voelt je lichaam nu? En wel rapportcijfer heeft je stemming nu?

 

zware-stemming              opgewekte-stemming

Je stemming kiezen

Een juiste afstemming is belangrijk voor het zuiver klinken van bijvoorbeeld een piano of een gitaar. En dat geldt zeker ook voor ons mensen.

Als we juist afgestemd zijn als mens, trillen met de frequentie van ons hart en onze ziel. Dat klinkt misschien wat vreemd omdat we niet gewend zijn zo naar onszelf te kijken.

En anderen ervaren onze trilling en noemen het uitstraling. 

Ons dagelijks taalgebruik verwijst er naar, bijvoorbeeld ‘een zwaar gemoed hebben’ en ’niet erg helder uit je ogen kijken’. Beide uitdrukkingen wijzen naar een trage, lage, trilling, in tegenstelling tot ‘ik voelde me zo licht als een veertje’ en ‘stralen van vreugde’.

Hoe we ons voelen, wat onze stemming is, hangt af van waar we ons innerlijk mee bezighouden, waar onze aandacht op gericht is.

Kijk maar naar de voorbeelden hierboven van je moeilijke situatie of die waar je dankbaar voor bent. Wist je dat elke stemming onmiddellijk in je lichaam leidt tot veranderingen in onder meer bloeddruk, hormoonproductie, spierspanning en zuurstofvoorziening? En dat zijn elementen die met onze gezondheid te maken hebben.

Uit onderzoek is gebleken dat dankbaarheid en liefde de meest gezonde trillingen zijn voor ons lichaam. Wrok en het gevoel slachtoffer te zijn blijken op den duur altijd tot negatieve effecten op onze gezondheid te leiden.

Het is dus zeker de moeite waard om wat vaker te kiezen voor een bepaalde stemming.

Hoe doe je dat, je stemming kiezen?

Zoals altijd begint het met een intentie maken en vervolgens je voor te stellen dat deze intentie werkelijkheid is, nu. We noemen dat het ‘in geuren en kleuren voor je zien’.

Op dat moment verandert je stemming, je trilling, je afstemming en je lichaam reageert onmiddellijk.

stralend

Positieve effecten van dankbaarheid

  • Je uitstraling verandert van zwaar of neutraal, naar positief of stralend.
  • Je immuunsysteem krijgt een oppepper.
  • Je omgeving reageert positiever naarmate je zelf meer positiviteit uitstraalt.
  • Je verandert een eventuele langdurige gewoonte van ‘het glas is halfleeg’ in een levensinstelling van positiviteit.
  • In je lichaam worden blokkades opgeruimd, waardoor je bijvoorbeeld lichamelijke klachten kwijtraakt en soms zelfs overmatig lichaamsgewicht of nare ziektes.
  • En tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, je zelfbeeld verandert en jezelf vertrouwen neemt toe.

 

Privéles_hartslag

Dankbaarheid blijkt dus een onverwachte bron van kracht te zijn.

De kunst is om ervoor te kiezen en dat vol te houden. En het is niet altijd gemakkelijk om zo’n gewoonte aan te leren, maar in 21 dagen kun je een gewoonte veranderen. Zo lang duurt het voor je zenuwstelsel om te wennen aan het nieuwe en het oude te vergeten.

Houd een dagboekje bij waarin je elke avond vijf dingen noteert waarvoor je die dag dankbaar bent. En… hoe vaak per dag wil je even kort ergens dankbaar voor zijn? Maak dat maar onderdeel van je intentie!

Succes en plezier ermee!

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *