De kip, het ei, gedachten en je leven

De vorige aflevering ging over de kracht van mediteren. Deze aflevering gaat over hoe jij het hef in eigen handen kunt nemen, als het aankomt op hoe je leven verloopt. Mediteren help daarbij, want je creatieve kracht zit in je hart, niet in je hoofd.

Wat dat te maken heeft met de kip en het ei kun je hieronder lezen.

Eerst even jouw leven

 • Hoe tevreden ben je over je leven op dit moment? Welk rapportcijfer zou je geven? Waarom?
 • Wat heb je goed voor elkaar denk je? Hoezo?
 • Wat rammelt er nog volgens jou?
 • Waarom rammelt het nog, met andere woorden: wat houdt je tegen om dit ook een succes te maken?

Gedachten en overtuigingen

 • Neem even zes minuten met pen en papier en trek een streep zodat je twee kolommen krijgt.
 • Zet boven de linker kolom een situatie in je leven die naar je zin is en boven de rechter kolom iets dat nog ‘rammelt’.
 • Schrijf nu onder beide onderwerpen de gedachten op die spontaan in je opborrelen over dat onderwerp. Spontaan betekent zonder erover te denken of te oordelen; laat maar opborrelen.
 • Vergelijk dan de twee lijstjes: wat valt je op?

Gedachten zijn als eieren: ze creëren nieuw leven. Uit een kippenei ontstaat een kip, uit een slangenei een slang en uit een menselijke eicel een mens.

Als je een kuikentje ziet weet je uit welk ei het is voortgekomen. Als je een levenssituatie ziet kun je weten (zie hierboven) welke gedachten die situatie in het leven hebben gebracht.

Oeps: dat is wel een verantwoordelijkheid om er zo naar te kijken! Ja zeker, maar het is ook een weg uit ongewenste situaties.

In eerdere afleveringen spraken we al over de relatie tussen gedachten, gevoelens en hoe die je leven vormgeven. Hier is een van die afleveringen.

En ja, veranderen is vaak lastig en vaak stellen we dat uit. Of we doen net alsof een situatie die van buiten lijkt te komen, niet echt onze verantwoordelijkheid is.

Toch heb je altijd de keuze hoe je wilt denken en dus reageren op wat ‘van buiten’ komt. Hier zijn een paar voorbeelden:

Je breekt een been en bent minstens zes weken uit de roulatie.  Maak je (met je gedachten) er een drama van of zie je het als een kans om … te doen?

Je krijgt ruzie met een goede vriend. Maak je hem verwijten of neem je de kans waar om iets over jezelf te leren?

Je wordt ontslagen of belandt op een andere manier in financiële onzekerheid. Laat je je helemaal opslorpen door zorgen en angst of kies je ervoor om ook te onderzoeken wat de wijsheid van deze gebeurtenis is?

Je krijgt een medische diagnose die je doet schrikken. Geef je je over aan angst en zoekt je naarstig naar behandelingen en pillen, of besluit je om vooral je levensstijl te veranderen?

Wij mensen zijn gewend aan een analytische kijk op het leven. Deze kijk legt nogal het accent op denken, ten koste van voelen. Ook geeft deze kijk gemakkelijk de voorrang aan wat de deskundige en andere autoriteiten vinden.

Soms geven we zelfs voorrang aan ‘wat iedereen denkt en doet’. Maar het is aan jou om je eigen deskundige te zijn, je eigen autoriteit. 

Je neemt het hef in eigen handen door te kijken naar hoe je gedachten een situatie sterk beïnvloeden. Je kiest om anders naar de situatie kijken, waardoor je je anders voelt en daarmee creëer je andere resultaten.

 • Als je een kip ziet, weet je uit welk ei het komt.
 • Uit welke gedachten komt jouw ‘kip’ voort?
 • En welke andere gedachten zouden je situatie verbeteren?

Gedachten en gevoelens

Door je gedachten te veranderen, verander je je gevoel over iets, echt waar en altijd! Onze gevoelens creëren onze ‘werkelijkheid’, onder aanvoering van onze gedachten.  Als je daar meer over wilt lezen, klik dan hier.

 

Ik wens jou een week waarin je gedachten creëert die je verder helpen in je leven. Als je dat doet ben je ook nog een inspiratiebron voor je omgeving. Je hebt dus meer invloed op de wereld dan je misschien dacht.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *