Een pareltje tegenkomen
Zo af en toe kom je iets tegen wat je eigenlijk al in je bezit had, maar dat je vergeten was. Heb je dat ook wel eens dat je bijvoorbeeld ineens je weer beseft hoe dierbaar iemand je is, of dat je nog een heel pak van je lievelingskoekjes hebt of dat je eigenlijk wel weet wat het antwoord is op een vraag waar je mee rondloopt?
Dat gebeurde mij vorige week toen ik opnieuw ontdekte hoe belangrijk het is om dankbaar te zijn. In het verleden heb ik al bewust gewerkt met dankbaar zijn, maar het was een beetje naar de achtergrond verdwenen. En daar was het weer: vlak voor mijn neus in de vorm van een titel van een boekje dat ik eigenlijk al jaren ken, The Door of Everything van Ruby Nelson. De ontdekking gaf me een warm gevoel in mijn hart en ik werd er erg blij van.
Ik ga er vanuit dat dit pareltje niet toevallig op mijn pad komt, het valt mij toe, zeg maar. En het is meteen ook nog inspiratie voor het blog van deze week.
Hoe werkt dankbaar zijn voor jou?
Noteer voor jezelf eens een paar dingen die je graag anders zou willen, zoals bijvoorbeeld het minder druk hebben, minder kritiek krijgen of minder vaak verkouden zijn. Check dan eens even hoe je lichaam voelt als je aan deze ongewenste zaken denkt:
- Hoe diep of ondiep is je ademhaling?
- Hoe strak klem je je kaken op elkaar?
- En welke spieren span je nog meer aan je lichaam?
- En welke rapportcijfers geef je voor hoe tevreden en blij je bent?
Richt dan je aandacht op een paar dingen waar je heel dankbaar voor kunt zijn, zoals bijvoorbeeld een dierbaar mens in je leven, het feit dat je goede ogen of oren hebt of dat je genoeg te eten hebt. Voel in je hart de warmte van daarvoor dankbaar zijn en hoe deze ontspannen warmte zich door je lichaam verspreidt.
En hoe is het nu met je ademhaling, je spierspanning en je tevredenheid met je leven?
Dankbaar zijn als levensstijl
Onze innerlijke houding ten opzichte van tegenslagen in het leven is veel belangrijker dan dat we vaak denken. Meestal denk je er helemaal niet over na, omdat een bepaalde manier van in het leven staan een gewoonte is waarbij je geen vraagtekens zet.
Hoe reageer je bijvoorbeeld op de onderstaande situaties
- Je staat in een rij bij de kassa en iemand kruipt voor.
- Je had een complimentje verwacht maar kreeg kritiek.
- Geheel onverwachts sta je in een file waardoor je veel te laat op een afspraak komt.
- Een financieel voordeeltje gaat net aan je neus voorbij.
- Je krijgt een medische diagnose waar je van schrikt.
- Je laat een kop koffie over een tijdschrift vallen, zodat je het alleen nog maar weg kunt gooien.
De keuze om dankbaar te zijn
Valt het je op dat ik niet het woord ‘dankbaarheid’ gebruik, maar ‘dankbaar zijn’? Daarmee druk ik uit dat het een keuze is om wel of niet dankbaar te zijn.
Het woord dankbaarheid roept bij mij passiviteit op, alsof ik moet afwachten of dankbaarheid in mij opwelt, of niet.
Ik kan kiezen om dankbaar te zijn. En daarmee kies ik dan voor minder stress en alle goeds dat daaruit voortkomt. Wist je dat ontspanning goed is voor je hele lichaam, vooral je hart, hersenen en immuunsysteem? Dat is nogal een groot gebied!
Natuurlijk gebeurt er in je leven van alles waar je niet blij mee bent. Ik schrijf dit bijvoorbeeld terwijl het buiten grijs is en regenachtige. Ik mis de zon, de bloemen in de tuin en het onbekommerd met blote armen naar buiten lopen.
En nu heb ik de keuze: ga ik mee in deze stroom en teken ik voor mezelf uit hoe het er de komende vier maanden niet inzit om in de zon met blote armen buiten te lopen? En hoe het allemaal nog kouder en donkerder zal worden… en wat dat betekent voor autorijden, vrije tijd en het soort schoenen dat ik moet dragen (Mijn tenen zijn altijd zo blij als ze in slippers mogen).
Ik kan ook kiezen om dankbaar te zijn dat de tuinplanten nu genoeg water krijgen, want dat was schaars deze zomer.
En in de wintertijd is het heel knus met kaarsjes, de geur van kruidenthee met kruidnagel en kaneel en je kunt nu niet meer zien dat ik eigenlijk vaker onkruid had willen schoffelen in de tuin. Fijn, dankbaar!
Hoe doe jij dat, wat is je gewoonte?
Stel dat je vaker zou kiezen voor dankbaar zijn …
- Wat zou dat betekenen voor je humeur?
- Hoe zou je lichaam daarop reageren?
- Wat zou je omgeving ervan merken?
Kiezen voor dankbaar zijn brengt je uit je (tobberige) hoofd en helpt je in je hart. Daar zit al je innerlijke wijsheid, je creativiteit, je liefde en je geluk.
Daar zit ook de mogelijkheid om als mens te groeien, te leren en talenten te ontdekken die je nog niet kent. Wees maar lekker vaak dankbaar!
(Wees dankbaar voor wat je hebt, daardoor krijg je steeds meer. Als je aandacht geeft aan wat je niet hebt, dan heb je nooit genoeg)
Drie weken plan voor meer dankbaar zijn
- Koop een schriftje
- Noteer elke avond vijf dingen van de afgelopen dag waar je oprecht dankbaar voor bent (voel het in je hart). Doe dit alle drie de weken.
- Vanaf de tweede week kies je overdag een aantal keren om je dankbaar te voelen: train jezelf om dingen op te merken waar je dankbaar voor kunt zijn en sta daar dan even bij stil. (Ik bedankte bijvoorbeeld mijn keukenwekker dat ze me vertelde dat de eieren precies lang genoeg gekookt hadden.) Kies iets waar jij blij mee bent en wees er dan dankbaar voor.
- De derde week ga je ook ’s ochtends even zitten en schrijf je twee dingen op van die dag die nog moeten gebeuren. Je ziet in gedachte voor je hoe die dingen perfect gaan en hoe dankbaar je ervoor bent.
Je zult merken dat dit een gewoonte is om vol te houden: het werkt heel positief op wat er die dag gebeurt.
Als je dankbaar zijn als levensstijl kies mag je natuurlijk best nog boos worden of teleurgesteld zijn. Maar daar blijf je niet in hangen en je kiest steeds om je aandacht te richten op iets waarvoor je dankbaar bent.
Volgende week wil ik doorgaan op dankbaar zijn, vooral ook voor de gebeurtenissen en mensen die je eigenlijk liever kwijt dan rijk bent.
Laat me eventueel weten als je daar een speciale vraag over hebt.
Ik wens je een week met veel dankbaar zijn!
Groeten van Monique