Comfort, gemak en genieten

In de vorige aflevering schreef ik: ‘Zoals ik het zie zijn we niet zo best voorbereid op wat er allemaal over ons heen komt. We zijn met zijn allen verslaafd geraakt aan je comfortabel voelen.’ 

Vandaag wil ik eens het vergrootglas leggen op het drietal comfort, gemak en genieten. Laten we eens onderzoeken wat dit drietal voor ons betekent en wat het met ons doet. En ook: wat je eventueel mist doordat je zo gehecht bent aan dat drietal.

Verslavingen houden ons doorgaans weg van onze (diepere) ervaringen. We kijken er liever niet naar en zoeken afleiding waardoor we ons weer ‘goed’ voelen.

Hoe zit dat bij jou?

  • Hoe ziet gemak en comfort eruit in jouw leven?
  • Stel dat een deel daarvan zou wegvallen: wat zou je missen en hoe belangrijk is dat?
  • Hoe verhindert je gemak en comfort je soms om naar je innerlijke wijsheid te luisteren?
  • Wanneer grijp je naar gemak en genieten terwijl je eigenlijk …?

Kijk nog eens naar je antwoorden en streep dan alles door dat een oordeel of veroordeling bevat. Welke inzichten hou je dan over? En hoe voelt deze oogst?

Balans en onbalans

Als het, om welke reden dan ook, niet zo goed met ons gaat krijgen we onmiddellijk een signaal in de vorm van pijn, stress of ander ongemak. Dan is het tijd om de balans te herstellen. We hebben dorst en gaan drinken, we hebben een tekort aan zuurstof en gaan gapen, we hebben pijn en ruimen de oorzaak op. Ook in relaties met anderen weten we vaak eenvoudig de balans te herstellen.

Er is een fijne lijn tussen de balans herstellen en symptomen wegdrukken. Met wegdrukken bedoel ik dat we weliswaar ongemak verhelpen, maar dat we de oorzaak van de onbalans laten liggen. 

Ogenschijnlijk is dan alles weer OK, maar niet echt natuurlijk. En dus komen de signalen van dezelfde onbalans weer terug, die we vervolgens weer ‘wegwerken’ etc.

Het steeds niet aanpakken van de oorzaak en de symptomen blijven wegdrukken noem ik verslaafd zijn. Je bent afhankelijk geworden de symptoombestrijding om je goed (genoeg) te voelen en je vindt het lastig om dat te veranderen.

Voorbeelden

  • Eindeloos diëten volgen om af te vallen.
  • Sociale media continue in de aandacht.
  • Levenslang ontevreden zijn met jezelf, je uiterlijk, je prestaties.
  • Chronisch kritiek hebben op alles dat niet binnen je wereldbeeld past.
  • Onvermogen ervaren om te doen wat je eigenlijk wilt.
  • … noem maar op, de keuze is eindeloos.

Wij zijn op een punt beland dat het dringend tijd is om onze onvermogens in te ruilen voor het ontdekken van wie we als mens eigenlijk zijn: creatieve wezens met een groot reservoir aan informatie, talenten, inspiratie en bovenal: een groot hart vol compassie en liefde.

Onze verslaving aan comfort, gemak en genieten houdt ons af van al dat moois. Hoe lang nog?

Ongemak en moeite doen horen erbij

Het leven is bedoeld om te ervaren, te leren en te groeien. Alle ervaringen en vooral de moeilijkheden in ons leven dragen bij aan die groei. Tenminste, als we de kansen pakken die je dagelijks worden aangeboden.

Je kunt de moeilijkheden in je leven beperken en verkorten door naar de betekenis ervan te speuren. Als je de boodschap hebt opgespoord is de oplossing snel voorhanden en  kun je de oorzaak aanpakken.

EN JA DAT AANPAKKEN KOST MOEITE, dat hoort erbij.

De keuze is om steeds meer je innerlijke wijsheid, je Honey, te raadplegen en dat te volgen. Je hebt het snelste resultaat als je besluit om uit je comfort zone te stappen, de geestelijke mouwen op te stropen en aan de slag te gaan.

Als je jezelf niet ziet als iemand die dit kan is hier een briljante (Engelse) video van David Icke die je feilloos op dat spoor helpt.

En hier is een aflevering die je ook kunt gebruiken: Open staan voor iets nieuws 

 

Ik wens jou een koerswijziging die misschien al lang aan de orde is. Grijp de kans om je leven (meer) in eigen hand te nemen. 

Om met de schoonmoeder van Henk te spreken: Later komt eerder dan je denkt.

Succes!

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Eén gedachte over “Comfort, gemak en genieten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *