Chaos & Crisis, wat doe je ermee?

De woorden chaos en crisis roepen beelden op die nogal … chaotisch zijn. De betrouwbare orde van dingen is verdwenen, de toekomst onzeker en bedreigend, onze bloeddruk omhoog en onze blik vernauwd tot datgene dat we denken dat er allemaal misgaat en zal gaan.

Zoals het plaatje laat zien zit er zowel gevaar als en kans aan crisis en chaos. Laten we eens kijken wat we met een crisis kunnen doen.

Wat zijn jouw ervaringen?

 • Wat was of is een grote crisis in je leven?
 • Wat is het gevaar in deze situatie, waar ben je bang voor?
 • Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
 • Zie je ook een kans? Wat precies?

Crisis en chaos zijn deel van het ontwikkelingsproces van ons leven. Denk maar aan alle omwentelingen die je hebt meegemaakt in de loop der jaren: er is altijd een periode waarin alles op zijn kop staat. 

De uitkomst van een periode van crisis en chaos is mooier, naarmate je beter in staat bent om te gaan met de chaotische fase van een verandering.

Omgaan met crisis of vermijden?

Als je bent zoals de meeste mensen, ben je niet zo gek op veranderingen. Het voelt gemakkelijker om te houden wat je hebt, zelfs als dat niet optimaal is. We houden graag vast aan het bekende. Hoe doen we dat?

Hier zijn een paar strategieën:

 • Negeren, doen of er niets aan de hand is.
 • Verdoven met wat we verdovende middelen noemen en ook met bezigheden en allerlei afleidingen zoals veel tijd besteden aan de media en de elektronische wereld.
 • Manipuleren door de loop der dingen te beïnvloeden en om te buigen. Iemand omkopen of chanteren is een mooi voorbeeld, maar ook bidden, (‘ik zal mijn leven beteren God, als u dit voor mij regelt’) en vergelijkbare ‘oplossingen’ zoals gezond gaan eten bij een ernstige diagnose.

Een crisis met de bijbehorende chaos vraagt meer van ons dan strategieën om de dans te ontspringen. De analogie met dansen is een mooie metafoor: bij een crisis is het nodig om danspartner te worden met de betekenis van de crisis.

Anders gezegd: het is nodig om te begrijpen wat er aan de hand is, zodat je de keuzes kunt maken die je door elegant door de crisis heen helpen. We noemen dat ook wel: de waarheid onder ogen zien, iets aangaan, er niet meer omheen draaien.

Er niet meer omheen draaien, wat dan wel?

Als je danspartner wilt worden van een crisis in je leven is het slim om die partner beter te leren kennen: waarover gaat die crisis, wat is de kern van wat er gaande is?  Wat is het signaal van de crisis, wat heeft zijn tijd gehad, wat kan echt niet meer?

Bij de crisis van een echtscheiding bijvoorbeeld is het nodig om onder ogen te zien dat je elkaar, en vooral jezelf, al langer niet meer respecteert, waardeert of zelf serieus neemt.

Bij een gezondheidscrisis is altijd een belangrijk aspect dat je levensstijl of zelfs je hele manier van leven eigenlijk niet meer bij je past.

Bij financiële problemen kan de kern van de zaak zijn dat de materiele kant van je leven – de money – minder belangrijk zou moeten zijn dan wat je hart heeft – de honey -.

Als je je danspartner, de crisis, zonder reserve in de ogen kijkt weet je wat er aan de hand is. Dat geeft je de mogelijkheid om de juiste keuzes te maken. Je kunt nu met de kern van de zaak bezig zijn in plaats van met de symptomen, de dingen waar je last van hebt.

En ja ook dan verandert je leven, dat is onvermijdelijk. Stop maar met alles bij het oude te houden. Ga aan de zwier met je danspartner en dans de sterren van de hemel.

Hier is een aflevering die je kan helpen om je danspartner zonder reserve in de ogen te kijken en gelijk ook de dans te kiezen die het best bij jou past.

De chaos en crisis in de wereld

De steeds groter worden chaos en crisis in de wereld vraagt ook dat wij mensen onder ogen zien wat er aan de hand is. De tijd is over dat we dit kunnen overlaten aan degenen die nu de leiding hebben; ze zijn kennelijk niet toegerust om vrede, veiligheid en voorspoed te brengen.

Hier zijn een paar vragen die elk van ons zou moeten beantwoorden:

 • Hoe is het mogelijk dat deskundigen en machthebbers er zo’n puinhoop van hebben gemaakt?
 • Hoe weet ik wat waar is, los van wat ons wordt verteld?
 • Wat kan ik bijdragen om voor ons allemaal en vooral voor onze kinderen en kleinkinderen een veilige, vreedzame en voorspoedige wereld te helpen creëren?

Drie tips van Monique

 1. Zie jezelf als een van de mensen die bepaalt welke toekomst er zal zijn.
 2. Informeer jezelf over wat er waar is in plaats van wat de media over ons uitstrooien.
 3. Praat met anderen over wat echt belangrijk is. Stop zinloos gebabbeld en leeg gepraat. Dat is schadelijker dan je misschien denkt.

Woorden zijn energie. Welke energie wil jij de wereld insturen?

 

 

Ik wens je een week waarin je de sterren van de hemel danst! En vergeet niet een van die sterren te plukken en te laten stralen.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *