Afscheid nemen

Deze aflevering is ingegeven door de ervaringen van de afgelopen week met het gaan sterven van een dierbare vriendin. We weten zeker dat ze nu aan de laatste ronde bezig is. Het is haar tijd en als hoogbejaarde verwacht ze ook niet anders. En wij om haar heen ook niet.

Iedereen doet dit afscheid op zijn eigen manier. Laten we eens kijken welke kanten er zitten aan een ‘goed’ afscheid.

Wat zijn jouw ervaringen met afscheid nemen?

 • Welke ervaringen heb je met een mooi, goed, afscheid? Wat maakte het mooi?
 • Welke moeilijke ervaringen heb je met afscheid nemen? Waardoor was het moeilijk?
 • Wat vind jij belangrijk bij afscheid nemen? Waarom precies?
 • Hoe zou je willen dat anderen ooit afscheid van jou gaan nemen? Waarom op die manier?
 • Speelt er op dit moment een vorm van afscheid in jouw leven? Of een herinnering eraan?

Een definitief afscheid roept bij ieder mens heel persoonlijke reacties op. Soms is een ingrijpend afscheid van iemand of iets bepalend voor een heel leven. Soms ten goede en soms is het een ongewenste invloed.

De manier waarop je naar een afscheid kijkt, wat je ervan denkt en vindt, is heel bepalend voor hoe moeilijk het voor je is om door te gaan na dat verlies.

Een goed afscheid maakt heling en groei mogelijk

Onze kijk roept gevoelens op en deze gevoelens bepalen hoe machtig, capabel, je met het verlies kunt omgaan.

Vergelijk maar eens: 

 • Ik word ontslagen …

op mijn leeftijd vind ik niet zomaar een nieuwe baan en als ik de hypotheek niet aflos, moet ik mijn huis uit.

 • Ik word ontslagen …

… en eigenlijk ben ik toe aan iets anders, maar dat heb ik nooit durven doen. Nu moet ik wel!

Wat denk je: welke houding is het meest geschikt om met het verlies om te gaan?

Verlies als kans voor transformatie

In het plaatje zie je niet langer de rups die er was, voordat de pop ontstond. Via een paar stapjes wordt die pop een vlinder, die de schoonheid en de mogelijkheden van de voormalig rups ver overstijgt.

En wat denk je: zou het hebben geholpen als de rups had tegengestribbeld doen hij pop werd… ?

En ja, het kan, figuurlijk, wat benauwd aandoen om het oude niet meer te hebben en het nieuwe nog niet. Dat vraagt om vertrouwen hebben en vertrouwen is iets waarvoor je kunt kiezen. En het helpt ook als je als je weet dat groei, ontwikkeling, een proces is waar je handig in kunt worden.

Basis voor een goed afscheid

In mijn eigen leven heb ik twee belangrijke reddingsboeien bij verlies.

De eerste is acceptatie en haar tweelingzusje is vertrouwen. Dit tweetal is mijn reddingsboei als het leven echt lastig wordt. En als ik zo terugkijk kan ik zien dat acceptatie en vertrouwen mij altijd weer op de rit helpen en houden.

Acceptatie

De kern van acceptatie is dat ik ruimte maak voor alles wat het verlies met me doet: bang zijn, weerstand ervaren, boos zijn en alle andere emoties die langsfietsen. Alles mag er zijn en daardoor ga ik juist niet kopje onder want ik kies, ik accepteer. Deze keuze geeft kracht en optimisme.

Vertrouwen

Dit is geen blind vertrouwen, maar een keuze om mezelf te herinneren aan de goedheid van … alles, het leven. Uiteindelijk zijn alle ervaringen in je leven mogelijkheden om te leren en groeien. Uiteindelijk is het transformatieproces van de rups naar de vlinder niet voor niets het meest gebruikte symbool bij afscheid van een dierbare. Uiteindelijk is die alom aanwezige levenskracht er ook voor mij. Ik hoef er maar voor te kiezen!

Acceptatie en vertrouwen maken je krachtig

Acceptatie en vertrouwen kun je zien als een fundament waarop je de nieuwe situatie kunt bouwen.

 • Je bent dan weer in staat om je hart te raadplegen en haar advies op te volgen.
 • Je weet wat je wilt en je kunt er hulp bij vinden.
 • Je zet een koers uit, wetende dat die koers je brengt bij iets wat voor jou in deze fase goed is.
 • Je krijgt altijd een of meerdere ‘bonussen’ in de vorm van onverwachte hulp, nieuwe kansen, andere mogelijkheden of eenvoudig, maar o zo rijk: vrede met het verlies.

Wat is voor jou uit het bovenstaande het meest waardevol? Waar ga je mee aan de slag?

Ik wens je een week waarin je van minstens een soort verlies iets heel moois maakt. Maak jezelf rijk en laat je omgeving erin delen.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat. 
 
De link van de contactpagina werkt even niet. Je kunt me mailen naar bliss@freedom.nl 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *