Je diepste weten, je beste kunnen

Je draagt een fontein in je.

Loop dus niet rond met een lege emmer. – Rumi –

Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat wij mensen – dat is iedereen dus – veel meer in onze mars hebben dan dat we meestal denken.

Nou, dat is mooi want ons leven stel ons regelmatig voor allerlei uitdagingen. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens een gezondheidsprobleem of gedoe met relaties.

Voor de oplossing of de aanpak ervan grijpen we gemakkelijk naar iets buiten onszelf, een advies, een pil of een dieet.  En soms herhalen we gedrag waarvan we weten dat het eigenlijk niets oplost. Denk bijvoorbeeld maar aan, verwijten maken of klagen over gedrag van een ander waar je moeite mee hebben.

Voor verbetering vatbaar

  • Noteer drie problemen of irritaties waar je wel ‘vanaf wilt’. Geef met een rapportcijfer aan hoeveel ongemak het je geeft.
  • Geef dan ook een rapportcijfer voor de opluchting die je zou voelen als je er ‘vanaf bent’.

Tip: je kunt het beste kiezen voor zaken waar je jezelf hoort denken of zeggen ‘eigenlijk zou ik…’ Dat zijn namelijk de zaken waarvoor je heel gemakkelijk de aanpak vindt.

Je diepste weten en beste kunnen

Je ‘diepste weten’ is niet zo mysterieus als het misschien klinkt. Je weet best wat je het liefst zou willen, waar je écht blij van wordt en wat er eigenlijk te doen staat, met wat dan ook. Je diepste weten is oneindig wijs, goed geïnformeerd en ook nog liefdevol met het belang van het grote geheel in het vizier. WOW!

Je ‘beste kunnen’ volgt uit je beste weten. Als je diepste weten bijvoorbeeld is dat je een bepaalde confrontatie zou moeten aangaan, dan weet je ook meteen wat je daarvoor moet doen en laten om er succesvol mee te zijn.

Hoe komt het dan dat wij mensen – jij dus ook – zo vaak ‘onder de maat’ presteren?

Wil je echt het antwoord weten?

Hier is de top drie van redenen:

  • Gemakzucht of luiheid, jazeker!
  • Gebrek aan zelfvertrouwen, een oude bekende!
  • Angst voor de consequenties, oeps!

Misschien zijn deze redenen even schrikken omdat je als het ware in de spiegel kijkt. Maar als je heel eerlijk wilt zijn geef dan eens antwoord op de volgende vraag:

Als ik zeker zou weten dat ik niet kan falen bij de aanpak van mijn probleem, zou ik dan wel actie ondernemen?

De meeste mensen zeggen hierop ‘ja’, vaak met een verontschuldigend lachje van zich betrapt voelen.

Je kent het gezegde wel ‘als je doet wat je altijd deed, kom je op hetzelfde uit als altijd’.

Als je op iets anders wilt uitkomen, moet je dus iets aan doen en de slimste methode is om bij Jezelf, je innerlijke wijsheid, te rade gaan en dan je beste beentje voor te zetten.

Ik wens je een week waarin je leeft vanuit je diepste weten en beste kunnen. Misschien roept het een vraag op die je wilt stellen of wie weet bevalt het wel erg goed. Dat horen we ook graag.

Groeten van Monique

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *