Balanceren en balans

Deze aflevering gaat over in balans zijn of eigenlijk meer nog over balanceren.

Als je naar het plaatje van de evenwichtsbalk kijkt, herinner je je weer hoe subtiel dat balanceren is: je beweegt steeds wat naar links en dan weer naar rechts met als doel om op de balk te blijven.

Misschien kun je dat zelfs weer in je lichaam voelen. Weet je nog hoeveel concentratie het vroeg om op de balk te balanceren?

Balans en balanceren in jouw leven

 • Wat is aardig in balans in jouw leven?
 • Waar zou je wel wat meer balans in willen hebben?
 • Wat is er eventueel compleet uit balans voor jou?

Uiterlijke balans

Wat doe je om iets weer in balans te brengen, bijvoorbeeld

 • Als je dorst hebt?
 • Als je moe bent?
 • Als je griep hebt?
 • Als je geïrriteerd bent?

In deze gevallen herstel je de balans door het tekort aan te vullen (water drinken en gaan rusten) of door voorwaarden te creëren voor herstel (in bed kruipen met een aspirine en een groot glas kamillethee en diep ademhalen om de irritatie te verminderen zodat je een aanpak kunt bedenken).

Onbalans geeft een naar gevoel waardoor we streven naar (meer) balans. Als de onbalans toch blijft bestaan ervaar je dat als erg stressvol en schadelijk voor je gezondheid en je geluk

Sommige mensen gebruiken het beeld van (te) veel onbalans als teveel ballen in de lucht proberen te houden. Herken je iets?

Innerlijke balans

Ik sprak een vrouw die volledig uit balans was: ze kon niet stoppen met praten over de vele problemen in haar leven, van familieperikelen en gezondheidsklachten, tot financiële rampen en onbegrip van haar omgeving.

Ze ging maar door en ik zag haar gezicht steeds roder worden en haar stem klonk steeds harder en schriller. Uiteindelijk viel ze stil en vatten alles perfect samen: mijn leven is volledig uit balans, ik weet niet wat ik nu moet doen …

Als luisteraar was ik het eens met haar samenvatting, hoewel ik het anders zou formuleren: ze was buiten haarzelf, ze had eigenlijk helemaal geen contact met Haarzelf. (met een hoofdletter betekent haar hart en ziel)

Nou is het als buitenstaander veel gemakkelijker om te zien wat er in zo’n situatie nodig is en de verleiding is groot om met tips en adviezen te komen.

Iets anders dan tips en adviezen

Waaraan denk je bij het plaatje van de ouderwetse bascule met een hoofd en een hart? Als je een vaste lezer van dit blog bent heb je wel een idee van wat er nu komt!

De oorzaak van bijna alle onbalans in mensenlevens is het gevolg van teveel aandacht voor zaken van het hoofd en te weinig voor zaken van je binnenwereld.

De onbalans wordt steeds groter als je probeert deze onbalans te herstellen alleen met behulp van je denken (hoofd).

‘Zaken van het hoofd’ gaan meestal over je dagelijkse leven, de buitenwereld, praktische probleem en oplossingen en emotionele zaken.

‘Zaken van de binnenwereld’ gaan over wat wezenlijk belangrijk voor je is, wat je hart heeft en wat je ziel fluistert (je missie!) en eindeloos veel wijsheid en liefde.

Mijn top drie van manieren waarop we onze onbalans in stand houden

 • Keuzes maken vanuit angsten, vooral sociale angsten en financiële angsten.
 • Een laag zelfbeeld en groot gebrek aan zelfvertrouwen. (je minder voelen dan …)
 • Afleiding zoeken om je ‘beter’ te voelen in de vorm van consumptie (zowel activiteiten en spullen, als eten en drinken) en continu gebruik van sociale media.

De kunst is om:

 • Dit te beseffen
 • Te kiezen om je hart te raadplegen
 • Nadat de crisis is bezworen een fundamentele verandering aan te brengen in je leven.

Als je doet wat je altijd deed, creëer je wat je altijd creëerde!

Vandaar: een fundamentele verandering!

Als het je menens is om te kiezen voor een fundamentele verandering is hier een eerdere aflevering die je daarbij kan assisteren.

En hier is de aflevering over Jezelf bevrijden, dat wil zeggen nader kennismaken met de wensen van je hart en je ziel om van daaruit in je leven te balanceren.

 

Ik wens jou succesvol balanceren deze week waardoor je ook je omgeving in balans helpt te komen.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *