Baas in eigen gedachten

 

Een man wil een schilderij ophangen. Hij heeft wel een spijker maar geen hamer. De buurman heeft vast wel een hamer en daarom besluit de man te vragen of hij de hamer even kan lenen. Maar dan begint hij te twijfelen: ‘Wat als de buurman mij de hamer niet wil lenen? Vorige week zag hij me niet eens. Of deed hij alleen maar alsof hij me niet zag? Heeft hij iets tegen mij? Waarom eigenlijk? Ik heb hem toch niets misdaan.’

Wanneer iemand van mij iets wil lenen geef ik het hem meteen. Waarom doet hij dat dan niet? Hoe kun je iemand zoiets weigeren? Hij verbeeldt zich vast dat hij beter is dan ik omdat hij een hamer heeft. Nou, ik ben het zat!”
De man stormt de deur uit en belt bij zijn buurman aan. De buurman doet open en nog voor hij kan groeten, schreeuwt de man hem toe: ‘Weet je wat jij kunt? Jij kunt die hamer in je …. stoppen!’

Herken je iets in het bovenstaande?

 • Wat precies?
 • In welke situaties speelt dat?
 • En wat doet dat met je?

Wat je denkt en verwacht is van grote invloed op wat er in je  leven wel of niet gebeurt en wat er wel of niet mogelijk is.

Deze aflevering is vooral bedoeld voor iedereen die worstelt met goede voornemens, of je ze nu op 1 januari hebt gemaakt of wanneer dan ook.

De aanpak die ik hier beschrijf vraagt toewijding van je, zoals alles wat belangrijk is in je leven. En dat komt doordat alles wat belangrijk is, in een groeiproces tot stand komt. Het is maar zelden dat je een product kunt kopen wat in één oogopslag iets waardevols in je leven creëert.

Gedachten zijn krachten

Misschien ken je deze uitdrukking wel en ben je er achteloos aan voorbij gegaan.

Laten we er eens even bij stilstaan met een klein experiment.

 • Neem een verandering in gedachten die je tot nu toe niet hebt kunnen waarmaken. Schrijf die wens bovenaan een vel papier. Noteer daaronder ‘gedachten over deze wens’.
 • Daarna schrijf je achter elkaar alle gedachten hierover op.
 • Blijf schrijven en vermijd zelfkritiek.
 • Bekijk al je gedachten en maak een inschatting voor hoe groot de kans is dat je je wens gaat realiseren. Geef daarvoor een rapportcijfer en schrijf dat op een plakbriefje dat je op een goed zichtbare plek hangt.

Hier zijn een paar gedachten van iemand die al jaren zonder succes probeert af te vallen.

 • Ik kan niet tegen honger en ben uiteindelijk te zwak om het dieet vol te houden.
 • Ik begin enthousiast met meer bewegen, maar dan komt de klad erin.
 • Ik zie mijzelf in mijn verbeelding eerder aankomen dan afvallen.
 • Als ik gezondigd heb geef ik het op omdat ik denk dat ik dan alles verpest heb.
 • Ik zal nooit zo slank worden als mijn vriendin X.

Overtuigingen zijn de bron van je gedachten.

 • Kijk nog een keer naar het lijstje gedachten dat je hebt gemaakt.
 • Welke overtuigingen zie je, wat geloof je eigenlijk?
 • Wanneer heb je je die overtuiging, dat geloof, eigengemaakt?
 • Welke gedachte zou wél tot succes leiden?

Doelen, wilskracht en doorzettingsvermogen of…

Veel goede voornemens stranden omdat jij de onderliggende overtuigingen laat bestaan. Als je de onderliggende overtuigingen opspoort en verandert bereik je op een natuurlijke en gemakkelijke manier wat je wilt.

Tenslotte heb jij je huidige ongemak of onvermogen op dezelfde manier gecreëerd!

Je leven zou veel vloeiender, gemakkelijker, bijna magisch kunnen zijn als je leert om met je overtuigingen te werken. Je kunt baas zijn over je eigen gedachten en overtuigingen. En het kan zijn dat je dit niet echt gelooft…

Nou, dan wat je te wachten staat!

Het is aan jou om te kiezen het roer om te gooien. Het zou wel eens een van de belangrijkste keuzes van dit jaar kunnen worden!

Als je merkt dat je steeds terug valt in een bepaalde overtuiging en daarmee een bepaalde gedachten en daarmee een bepaald resultaat dan zijn hier een paar eerdere afleveringen waar je veel aan zou kunnen hebben.

Persoonlijke kracht en overtuigingen

Bewust Zijn

Patronen

En het briefje met het rapportcijfer?
Ga aan de slag met je wens of voornemen en zorg dat je een hoger cijfer kunt geven. Pas desnoods het cijfer per dag aan!

 

Ik wens je een frisse start met het creëren van nieuwe resultaten.

Je kunt altijd een vraag stellen via de contactpagina, als je struikelblokken of valkuilen tegenkomt. Ga er maar vanuit dat je niet de enige bent met die ’tegenvallers’!

Groeten van Monique

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *