Anders omgaan met verlies en pijn in je leven

Een aantal mensen voelden zich geraakt door de vorige aflevering; ze herkenden de emoties van afscheid moeten nemen.

In deze aflevering introduceer ik een specifieke manier van omgaan met pijn en verlies. En deze benadering is voor veel meer bruikbaar dan dat.

Bijna iedereen heeft er wel een gevoelig ‘litteken op zijn hart’ en soms kan een litteken zelf na jaren, nog pijnlijk vers aanvoelen. Verwerken van dit soort pijn is vaak lastig en het duurt lang, soms een leven lang.

Maar eerst jouw ervaringen

 • Welke littekens op jouw hart zijn nog vers?
 • Wat precies maakt ze zo gevoelig of zelfs (bijna) ondragelijk?
 • Wat is jouw manier van omgaan met een teleurstelling of verlies?
 • Wat zou je in jouw leven wel eens achter je willen laten? En wat zou daardoor mogelijk worden?

Onze cultuur leert ons een paar dingen over verlies en verwerken en eerlijk gezegd is wat we leren niet altijd zo bruikbaar.

Ik heb bijvoorbeeld eens een vrouw gesproken die drie maanden na het overlijden van haar pasgeboren kindje vond dat het verdriet maar over moest zijn. En een man was jarenlang zwaar depressief omdat zijn vrouw jong was overleden.

Hier zijn een paar dingen die ik heb meegekregen over verlies en verwerken, misschien herken je wel iets.

 • Verdriet hebben mag wel, maar je er dapper doorheen slaan wordt erg op prijs gesteld.
 • Huilen is vooral iets voor vrouwen en kinderen. Echte mannen huilen niet, vooral niet in het openbaar, die ‘vermannen’ zich!
 • De tijd heelt alle wonden.
 • Van tegenslag word je sterker.

Onze cultuur is sterk gefocust op meer, beter, succes, gezond, jong, rijk, machtig en noem maar op. We zien tegenslag, verlies, pijn en dood als iets om (zo lang mogelijk) te vermijden en zo gauw mogelijk op te lossen.

We hebben het er maar moeilijk mee, met al die ongewenste tegenslag.

Het kan ook anders

De afbeelding van vandaag is een boekje dat ik jaren geleden las en waar ik nog wel eens iets in opzoek. De schrijver, Gregg Braden, deed onderzoek in kloosters en andere religieuze groepen met de vraag ‘Hoe bidden jullie en hoe komt het dat jullie daarmee soms wonderen bereiken?’

Hier is een deel van een You Tube video waarin Gregg – in het Engels – daarover vertelt. De video is in het Nederlands ondertiteld.

De video laat zien hoe in China een vrouw ter plekke wordt genezen van een tumor van 7 centimeter in de blaas. De methode was: bidden!

Nou is het onderwerp ‘bidden’ bij veel mensen niet erg populair, maar hou een open mind en ontdek wat er voor jou van waarde in zit.

Bidden kan energiewerk zijn en energie kan helen, verwerken en creëren, omdat alles energie is.

Gedachten zijn energie, we noemen dat gedachtekracht. Met onze gedachten creëren we emoties die we in ons lichaam voelen.

Gedachten en emoties creëren dus een lichamelijke ervaring.

Het gaat erom dat de gevoelswereld in ons lichaam een direct effect heeft in de buitenwereld. Het is de gevoelservaring waarmee je werkt en waarover het geheim van bidden gaat.

Bidden voor iedereen

Ter voorbereiding kies je welke emotie je wilt ‘verwerken’, bijvoorbeeld acceptatie en vrede in plaats van diep verdriet en pijn. Of acceptatie en vergeving in plaats van weerstand of zelfs haat.

 • Ga dan zitten en volg je in- en uitademing. Richt je aandacht op de pauzes tussen het inademen en uitademen. Ontspan je steeds een beetje meer.
 • Leg dan je hand op je hart zodat je aandacht van denken naar voelen gaat. Blijf ontspannen ademen.
 • Creëer een gevoel bij je hand, in je hart, van zorg voor iets of iemand, waardering voor iets of iemand, dankbaarheid of compassie.
 • Creëer nu in je hart het gewenste gevoel zoals acceptatie, vrede of vergeving. Doe dit uitgebreid ‘in geuren en kleuren’: alles dat  je bij dit woord ervaart in je lichaam, je denken, je gevoel. Je omhult jezelf als het ware met de gewenste beleving.
 • Neem alle tijd die je nodig hebt. Als je dit vaker doet gaat het steeds sneller.
 • Als je klaar bent rond je dit af met hardop: ‘en zo is het!’

Met deze benadering maak je gebruik van je eigen scheppingskracht in plaats van iets of iemand buiten jezelf. Je creëert een energieveld met precies de soort energie die jij hebt gekozen (vrede, vergeving etc).

Ik wens jou dat je voor jezelf en je omgeving leert bidden op de bovenstaande manier. Dat heeft niet te maken met religies maar alles met hoe het scheppingsproces werkt. Maak er gebruik van en word er heel handig mee!

Volgende week meer hierover.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *