Vorige week ging het over zelfrespect, over jezelf waarderen voor wie je in essentie bent. Dat is soms lastig, omdat er de hele dag een beroep gedaan wordt op ons vermogen om ons aan te passen, aan te sluiten bij anderen, mee te gaan in heersende opvattingen en om ’te doen wat hoort’.
Als je je teveel aanpast en te ver bij jezelf vandaan raakt gaat er iets knagen. Je voelt bijvoorbeeld woede of weerstand, afkeer of agressie en dan wordt aanpassen een ongemakkelijke klus.
Het geeft je stress en na verloop van tijd krijg je van die stress lichamelijke en psychische klachten. Welke klachten je ontwikkelt is persoonlijk; ze kunnen variëren van maagklachten tot migraine en van je opgefokt voelen tot obsessief gedrag. En je kunt zelf vast nog wel ergere voorbeelden bedenken.
Kijk eens naar de foto van de zebra’s
Ben jij wel eens die middelste die andersom staat?
- Hoe vaak?
- En hoe vaak gebeurt het dat je de kont tegen de krib wilt gooien, maar dat je het niet doet vanwege mogelijke afkeuring door anderen?
- En als je nou heel eerlijk bent: herken je bepaalde stressklachten in je lijf en je leven?
- Welke klachten?
- Waardoor zijn die ontstaan denk je?
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat zie ik toch een prachtig mens als ik in jou kijk…
In de vorige aflevering staat de spiegeloefening waarmee je kunt leren om van harte jezelf te waarderen voor wie je bent: een mooi uniek mens, die zeer de moeite waard is om te leren kennen. Als je dat nog niet van jezelf kunt zeggen raad ik je aan die oefening een tijdje te gaan doen!
Over een grens heenstappen
De beste manier om jezelf te ontwikkelen en vernieuwingen in je leven aan te brengen, is een stap over een grens te zetten. Iedereen heeft zo zijn eigen grenzen, maar er zijn slechts een paar redenen om die stap niet te zetten, zoals:
- Bang zijn wat anderen ervan vinden.
- Het risico niet willen lopen om fouten te maken.
- De angst dat die stap niet de juiste keuze blijkt zijn.
Angst kan een goede raadgever zijn
Nou is angst niet altijd een slechte raadgever, het hangt er maar van af hoe je ermee omgaat. Het zou jammer zijn als je je angst de overhand laat krijgen waardoor je die ene stap over een grens niet durft te zetten.
Je kunt beter de angst gebruiken als een hulpmiddel, bijvoorbeeld om te onderzoeken wat je nodig hebt om de stap te kunnen zetten. Of om het tempo te bepalen; snel is niet altijd het beste tempo.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je over de grens heenstapt is het goed om wat zelfonderzoek te doen. Neem een kwartiertje tijd waarin niemand je stoort. Dus ook de telefoon uit!
Ga zitten en adem rustig in en uit; doe je ogen dicht en ga in de mijmerstand, zoals ik dat noem.
In gedachten zie je twee paden voor je. Als je het ene pad volgt zet je een stap over je grens wel en dat leidt dan tot bepaalde resultaten. Spreek met jezelf af hoeveel tijd je wilt verkennen op dit pad. De ene stap vraagt om een dag en de andere om een jaar.
Daarna volg je het andere pad en verken je hoe het uitpakt als je de stap niet zet.
Bewandel al mijmerend beide paden. Besteed aandacht aan welke gevoelens er in je opkomen, zoals bijvoorbeeld opwinding, angst, opluchting, blijheid et cetera. Maak af en toe een korte aantekening als je op een pad iets belangrijks tegenkomt.
Als je beide paden hebt afgelopen weet je waarheen ze leiden. Welke van de twee resultaten wil je het liefst?
Gebruikt je aantekeningen om zo nodig een plannetje te maken, moeilijkheden tevoren in te schatten en hoe ze aan te pakken, hulp te vragen of voorwaarden te scheppen voor je succes.
Het avontuur van een nieuwe stap voor mijzelf
– mijn innerlijke reacties staan in een afwijkende kleur –
De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar de nieuwe technologieën van de Keshe Foundation. Vanaf het eerste moment dat ik ze tegenkwam voelde ik een enorme inspiratie bij de mogelijkheden van deze nieuwe technologieën. En die mogelijkheden zijn eigenlijk onvoorstelbaar, hoe zou je ze kunnen geloven?
Na tientallen jaren studie en onderzoek heeft Mehran Keshe vernieuwende en de revolutionaire oplossingen gevonden voor de grote wereldproblemen van honger, geweld, vervuiling en uitbuiting. – Terwijl ik dit schrijf vraag ik me af of ik wel zoveel moet zeggen in deze aflevering. Ik voel dat ik hiermee een grens overschrijd die mij niet door iedereen in dank zal worden afgenomen. Wie gelooft nou dat deze technologieën al onze wereldproblemen kunnen helpen aanpakken?-
Na een aantal jaren van onderzoek en studie ben ik in een nieuwe fase terechtgekomen: ik ga, op een eenvoudige schaal, maar toch, werken met alles wat ik nu weet en ik ga producten maken die ik in mijn omgeving wil uitdelen. Het zijn producten die je meer energie kunnen geven, minder pijn en die soms zelfs tot genezing kunnen leiden. – Ik voel weer dat ik een grens overschrijd, maar het is een minder heftig gevoel dan hiervoor- .
Die keuze om deze producten te gaan maken kwam heel sterk vanuit mijn ziel. Het lijkt wel alsof ik de afgelopen weken onontkoombaar op dat punt ben gekomen: materialen kopen en een paar enthousiaste vrienden vragen of ze er mee willen experimenteren. – Ik ervaar nu een gevoel van opwinding om dit op te schrijven. Het is een positief gevoel, een bevestiging en ‘beloning’, dat ik ‘goed bezig ben’- .
Herken je mijn proces? Je hebt vast ooit in je leven jezelf ook wel eens over een grens geduwd. Of misschien werd je er door gebeurtenissen overheen geduwd.
Hier is belangrijke informatie voor mensen met diverse vormen van kanker, mensen die chemotherapie hebben (gehad) en voor mensen met (ernstige) oogproblemen.
De Keshe Foundation heeft heel nieuwe producten ontwikkeld om deze ziekten de genezen. Zehouden nu een klinische proef onder vrijwilligers om te bewijzen dat deze producten werken.
Hier is een (Engelse) video met meer informatie. En je kunt ook met mij contact opnemen als je meer wilt weten. Stuur deze informatie eventueel naar mensen die je kent en die baat kunnen hebben bij deze producten.
Dit was het blog voor deze week; het was een beetje anders vanwege de informatie over het werk van Mehran Keshe. Ik vind wat hij doet en kan zo belangrijk dat ik het met jullie wilde delen. En zoals hierboven is gebleken vond ik het spannend om het te delen en daardoor was het inspiratie voor ons onderwerp: anders durven zijn.
Ik wens je een spannende week waarin je experimenteert met het overschrijden van grenzen en het ontdekken dat je leven daardoor echt rijker en mooier kan worden.
Het onderwerp voor volgende week gaat over gezondheid. Bijna iedereen heeft daarin interesse en bijna iedereen heeft gezondheidswensen!
Groeten van Monique