Ademen en Glimlachen

Heb je de oefening gedaan van het vorige blog over vergeven? Hoe ging het met het ademen en glimlachen? Terwijl ik ‘ademen en glimlachen’ typ adem ik meteen ontspannen en breekt er een glimlach door. En dat gebeurt ook als ik naar de bovenstaande foto kijk.

Een experimentje voor vandaag

Neem je voor om zo vaak mogelijk naar een ander te glimlachen en wees je dan bewust van wat het met jou en die ander en daardoor weer met jou doet. Zorg dat je dat op zijn minst 10 keer doet vandaag.

Bekijk aan het eind van de dag wat het effect van al dat glimlachen was. Voor herhaling vatbaar?

Ademen en glimlachen is goed voor je gezondheid.

  • Het ontspant je spieren, ook dieper in het lichaam.
  • Het versterkt je immuunsysteem.
  • Het verlaagt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed.
  • Het nodig anderen uit om ook ontspannen en vriendelijk te zijn.
  • Het is onmogelijk om boos, bang of somber te zijn als je glimlacht.

Je creëert je eigen ervaringen

In het vorige blog stond ‘Voor een hamer ziet de hele wereld er uit als een spijker. Wat wij werkelijkheid noemen is onze interpretatie van wat we hebben waargenomen.’

Wat we waarnemen zijn feiten zoals ‘het regent’ en ‘mijn buurman groette mij vanmorgen niet’. Bijna automatisch vertalen we die feitelijkheid naar onze eigen versie zoals bijvoorbeeld ’het is slecht weer’ of ‘de buurman heeft een hekel aan me’.

Onze interpretaties zijn vaak niet in ons voordeel omdat ze niet stroken met de feitelijkheid. Daar hoef je niet altijd last van te hebben, maar als je dat wel hebt is het goed om te beseffen dat je interpreteert. Dat geeft je de speelruimte om in je kracht te stappen en iets positiefs te creëren.

Wist je dat interpreteren eigenlijk altijd in je nadeel is omdat je interpretatie je een beperkt zicht geeft op het gebeuren?

Terwijl ik de vorige alinea schreef voelde ik me overspoeld door een overvloedige keuze uit allerlei materiaal over ademen, glimlachen, vergeven en nog veel meer. Ik voelde spanning en een heel oppervlakkige ademhaling. Terwijl ik me dat realiseerde schoot ik in de lach: dit is precies het onderwerp van het blog. Vervolgens wist ik weer wat mijn bedoeling was voor vandaag: oefenen met ademen glimlachen. Nou, hier gaan we dan.

Oefenen met ademen en glimlachen

Neem een situatie in gedachten waarbij je spanning voelt en een portie onmacht.

  • Zet die situatie in gedachten tegenover je zodat je er als een observator naar kunt kijken, zonder de emoties te voelen.
  • Terwijl je blijft kijken adem je heel rustig in en uit en glimlach je. Gebruik eventueel de foto hierboven om in die stemming te komen.
  • Als je weer ontspannen bent ga je met je aandacht naar je hart met de vraag ‘wat is de beste uitkomst voor alle betrokkenen in deze situatie?’
  • Blijf met je aandacht bij die vraag in je hart totdat je een antwoord hebt. Blijf in tussentijd ademen en glimlachen.
  • Creëer nu in je leven deze beste uitkomst. Bij twijfel: sla niet aan het interpreteren maar raadpleeg je hart.

Als je deze oefening hebt gedaan zul je zeker opluchting en ontspanning ervaren. En dat kan het vervolg zijn van een proces van steeds meer in je liefde en kracht stappen.

Ik wens je week met veel bewust ademen en glimlachen.

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *