2019, Het vlindereffect, ofwel het kleine verschil met grote gevolgen

De meteoroloog Edward Lorenz experimenteerde in de jaren zestig met computermodellen om het weer te voorspellen. Op een keer ontdekte hij dat een uiterst klein verschil in de invoerwaarden, al snel enorm grote afwijkingen in de uitkomst tot gevolg kon hebben.

Dit werd bekend als het vlindereffect: een vlinder voor de kust van Europa hoeft maar één keer met zijn vleugeltjes te klappen, om binnen een paar dagen tot gevolg te hebben dat er een enorme orkaan in de Caribische zee losbarst.

Eerst even het vlindereffect in je eigen leven

 • Heb je wel eens een aardigheidje van iemand gekregen zoals een bosje bloemen uit de tuin of een leuke foto, die een sombere dag veranderde in een met plezier en blijheid?
 • Ben je wel eens tien minuten eerder de deur uitgegaan om op je gemak en ontspannen naar je bestemming te gaan en de rest van de dag ook nog die rust te ervaren?
 • Je heb vast wel eens de keuze gemaakt om nee te zeggen tegen iets wat je eigenlijk al langer niet wilde. Herinner je je de enorme opluchting en het gevoel van vrijheid na dat ‘nee’?
 • En je hebt vast wel eens, lang geleden, een keuze in je leven gemaakt waar je nu nog de effecten van hebt.

Het vlindereffect speelt een heel grote rol in ons persoonlijke leven en ook op wereldschaal. Dat is zowel goed nieuws als slecht nieuws.

Alle keuzes, hoe klein ook, hebben een uitwaaierend effect dat vroeg of laat voor ons zichtbaar wordt.

Het vlindereffect en 2019

Zoals we vorige week bespraken wordt 2019 een beslissend jaar voor de mensheid. Zoals het nu gaat eindigt de mensheid in diepe armoede en geweld. En de huidige leiders gaan ons niet redden, die hebben andere belangen waarover ze ons niet veel vertellen. Het wordt dus tijd dat wij ‘gewone mensen’ gaan beseffen hoe invloedrijk we kunnen zijn.

Vandaar deze aflevering over het vlindereffect: wat we individueel en in kleinere kring kiezen (en afwijzen) kan onze toekomst ten goede keren, als we dat maar meer gaan beseffen en er ook tot actie overgaan.

Ja, maar…

Niks niet ‘zij zijn groot en ik ben klein, dat is niet eerlijk’, zoals Calimero altijd riep. Wij zijn met een overtuigende meerderheid en het vlindereffect laat zien dat juist kleine verschillen een groot resultaat kunnen geven.

Ja, maar … is precies wat we geleerd hebben en het is tijd om met ‘ja, maar … te kappen. 2019 is beslissend en ‘ja, maar … bevestigt de huidige verhoudingen en koers.

Keuzemogelijkheden  van gewone mensen. Kies jij om …

 • Het zo druk blijven hebben dat je te weinig aan jezelf toekomt?
 • Doorgaan met activiteiten of verplichtingen die al lang niet goed meer voelen?
 • Blijven hopen dat het allemaal vanzelf wel goedkomt?
 • Je dagelijks leven continu laten domineren door het bijhouden van je sociale media, zelfs tijdens persoonlijke gesprekken en tot vlak voor bedtijd?
 • Snacks en maaltijden blijven gebruiken waarvan je weet dat ze ten koste van je energie en conditie gaan?
 • Uit angst adviezen van deskundigen opvolgen, zelfs als je eigenlijk weet of voelt dat ze niet goed voor je zijn?
 • Steeds weer kiezen voor vormen van entertainment die sensationeel, gewelddadig en consumptief zijn, terwijl je ook voelt dat ze je sloom en angstig maken?

Dit is een willekeurig lijstje dat je gemakkelijk kunt aanvullen. Het lijstje is niet veroordelend bedoeld, maar ik benoem ‘de olifant in de kamer‘.

Waar het om gaat is dat je andere keuzes hebt waarmee het vlindereffect in jouw voordeel gaat werken en daarmee in het voordeel van de mensheid.

Stel je voor …

Dat alle ‘gewone mensen’ die in het Westen in relatieve luxe en vrijheid leven, ieder voor zich een of twee wezenlijk andere keuzes zouden maken...

Ik stel me voor dat dan …

 • Supermarkten dan vooral gezonde producten zouden aanbieden.
 • Sociale media gebruikt zouden worden voor opbouwende initiatieven.
 • Machthebbers en beslissers niet langer loze beloften kunnen doen omdat wij ze ter verantwoording roepen en zeker niet herkiezen.
 • Wij ware informatie gaan opzoeken in plaats van accepteren wat de media ons nu vertellen.
 • Wij vragen gaan stellen en doorvragen bij adviezen en keuzes van deskundigen.

Nu jij

 • Welk onderwerp riep het meest bij je op zoals gevoelens van irritatie of boosheid, enthousiasme of gedachten op als ‘ja, maar … of Yes!?
 • Kies een of twee van die onderwerpen en ga ermee aan de slag. Ook als je geen tijd denkt te hebben, grote problemen hebt of inderdaad als je denkt dat het niet zoveel verschil zal geven.
 • Ga gewoon aan de slag en geef het een paar weken. Ik garandeer je dat je succes zult hebben, meer dan je nu voor mogelijk houdt!

 

 

Ik wens jou een week met een merkbaar keerpunt door het in je voordeel gebruiken van het vlindereffect.

De volgende weken gaan we verder met keuzes en koers voor 2019.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *