2019, een beslissend jaar

Het jaar 2018 nadert snel haar eind en 2019 komt alweer in onze aandacht. De komende weken kijken we naar wat er gaande is in onze wereld en hoe ‘gewone mensen’, jij en ik dus, bepalend zijn voor hoe het komende jaar verloopt.

 • Wat wens jij voor jezelf het komende jaar?
 • En voor je dierbaren?
 • En voor de wereld in het groot?

Voor het komende jaar geldt, als nooit tevoren, dat het pas echt goed kan gaan met onszelf en onze dierbaren, als het goed gaat met de wereld in het groot.

Immers, voor ons welzijn en vooral ook voor onze veiligheid is het bepalend wat er in de wereld gebeurt. En het wereldgebeuren is steeds zorgelijker aan het worden.

Het plaatje van deze week laat een keuzemoment zien: ga je, gaan we, door zoals altijd, rechtsaf of linksaf? En wat is er rechtsaf of linksaf?

Eerst even voor jezelf

 • Wil jij het komende jaar doorgaan met je leven zoals het nu gaat? Waarom wel of niet?
 • Ben je toe aan een flinke verandering en zo ja, welke precies?
 • Is je omgeving toe aan een stevige koerswijziging en zo ja, hoe zou dat jouw leven beïnvloeden?
 • Ben jij er soms aan toe om van omgeving te veranderen, al is het maar gedeeltelijk?
 • Kortom: wat wil jij precies, wat kies je?

Ik las ergens dat succesvol veranderen afhangt van wat je accepteert, binnenlaat, omarmt.

Dat betekent dus dat als je iets anders wilt, dat je anders naar dezelfde dingen gaat kijken, nieuwe inzichten onderzoekt en accepteert en nieuwe dingen durft uit te proberen.

2019 wordt een beslissend jaar

Dat kan niets anders: de wereldproblemen zijn zo ernstig dat er iets moet veranderen en gelukkig ook al aan het veranderen is. Steeds meer mensen beseffen dat de huidige wereldleiders lang niet altijd het welzijn van de mensheid op nummer 1 hebben staan.

De belangrijkste doorbraak van 2019 kan zijn dat wij ‘gewone’ mensen massaal in onze kracht stappen.

Tenslotte bestaat 99,99 % van de wereldbevolking uit ‘gewone’ mensen. Dat is nogal een meerderheid, nietwaar. Het is dus eigenlijk aan ons hoe de toekomst eruit ziet.

Ik spreek zo vaak mensen die zich onmachtig voelen om aan het wereldgebeuren iets te veranderen. Wat kan een eenling nou aan de wereldsituatie veranderen?

Wel, gelukkig hebben Moeder Theresa, Martin  Luther King, Gandhi en Nelson Mandela iets anders gedacht. Ze hebben een innerlijke roep gevolgd en zijn  in het klein begonnen en uiteindelijk iets groots gedaan.

Maar ook veel ‘gewone mensen’ hebben grote dingen gedaan, al kwamen ze niet in het journaal.

Een paar voorbeelden

Ik had een vriendin die kunstenares was en die op jonge leeftijd aan kanker zou sterven. Ze had nog maximaal anderhalf jaar.  Ze besloot haar laatste tijd en energie te besteden aan het maken van het belangrijkste werk van haar leven. Ze maakte een paar mooie kunstwerken en organiseerde een expositie die honderden mensen diep raakten.

Een eenvoudige man met weinig financiën leverde tot op hoge leeftijd een belangrijke bijdrage aan een voedselbank. Hij was een inspirerend voorbeeld in zijn omgeving en zette een aantal jongeren aan het denken en meewerken.

Ik kende een vrouw die als enige meisje in een gezin zowel haar zieke vader als later haar stervende moeder verzorgde. Ze was een lichtje in de donkerste periode van velen in haar omgeving. Ze had graag een gezin met kinderen gehad, maar koos om te doen wat er op haar pad kwam. Toen ik haar vroeg of ze geen spijt had dat ze geen kinderen had gekregen zei ze met een glimlach ‘ach, wat heb je aan spijt, het was goed zo’.

Je kent vast ook wel zulke voorbeelden in je eigen omgeving.

Welk talent heb jij dat je in een grotere kring kunt uitdelen?

Veel mensen vinden het opscheppen als ze moeten zeggen waar ze goed in zijn, dus hier zijn wat mogelijkheden om uit te kiezen:

Luisteren, praten, geduldig zijn, lekker en gezond koken, strijken, lesgeven, organiseren, tuinieren, anderen bemoedigen, technische klussen doen, vergeven, zien wat een ander nodig heeft, de mouwen opstropen en aanpakken, samenwerken, de leiding nemen, een ander aan het lachen krijgen, muziek maken, voorlezen, apparatuur onderhouden, gastvrijheid bieden, een ander iets gunnen, zingen, kinderen opvoeden, kleding repareren, huishouden, van jezelf houden, visualiseren, aanvoelen, brood bakken.

Zo krijg je wel een idee en dus: NOEM EENS DRIE TALENTEN, NU EERST EVEN, zo maar uit de losse pols.

En, hoe ging dat? Verrassend?

Wat als jouw talenten en inzet onmisbaar zijn?

Nu terug naar het wereldtoneel. Eerst een heel belangrijke vraag:

Stel dat een of meer van jouw talenten  belangrijk zijn om er een prachtig 2019 van te maken? Zou je die dan willen inzetten voor de wereld?

Wat is je eerste innerlijke reactie?

 • Ja!
 • Ja, maar…
 • Nou nee, dank je wel.
 • Ik heb geen belangrijke talenten.
 • Een andere reactie, welke?

Zoals altijd is je intentie erg belangrijk en een sterke intentie vanuit je hart doet wonderen. Welke intentie heb jij voor het komende jaar?

De  volgende weken gaan we verder met keuzes en koers voor 2019.

Ik wens jou een week waarin je van harte en bewust een of meer talenten voor het grotere geheel inzet.

Weet je dat alles wat je voor de wereld doet, ook goed is voor jezelf?

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.  

 

2 gedachten aan “2019, een beslissend jaar”

 1. Een prachtige en o zo belangrijke aanloop naar het nieuwe jaar 2019. En natuurlijk (huis)werk aan de winkel voor ons als trouwe lezers.

  1. Dank je wel Henk voor je reactie. Dit (huis)werk zal steeds belangrijker blijken te zijn, naarmate de ontwikkelingen vorderen. Als we beter en vaker vanuit ons hart durven kiezen, zal alles gemakkelijker worden, zowel persoonlijk als voor de mensheid als geheel. Het is tijd om ons begrip van wat eigenbelang is, flink te verruimen.

   Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *