Patronen

Patronen

We zijn bekend met patronen in de materiële zin: van onze kleding, tegelpaden, profiel van autobanden en zelfs onze tuinen worden soms aangelegd in een patroon. Kijk maar eens om je heen en je zult overal patronen zien. Ook ons lichaam kent allerlei patronen die vooral zichtbaar zijn onder een microscoop.

En je kunt patronen herkennen in ontwikkelingsprocessen, bijvoorbeeld in weerpatronen, de ontwikkeling van een kind, leerprocessen en plantengroei.

Er wordt wel eens gezegd dat wij mensen gewoontedieren zijn, of we dat nou willen of niet. En ja, als je om je heen kijkt kun je dat ook wel herkennen bij jezelf en je omgeving. En er is natuurlijk niks mis met een gewoonte als je er voordeel bij je hebt.

Welke patronen volg jij in je leven?

 • Dagelijkse gewoonten
 • Eetgewoonten
 • Routes naar winkels en werk
 • Vaste afspraken en activiteiten
 • Denkgewoonten

Patronen kunnen ons helpen om het leven gemakkelijker te maken. Je hoeft bijvoorbeeld niet elke dag na te denken over de route naar een vaste afspraak.

Of wat je zult eten voor je ontbijt of wat je zult zeggen als je de telefoon opneemt. Maar soms is het heel nuttig om eens naar bepaalde patronen te kijken en je af te vragen of ze je nog dienen.

Voorbeelden van gewoonten die ons niet altijd meer dienen

 • Elke impuls om te eten, koffie in te schenken of een borrel te nemen, zonder meer volgen.
 • Elke maand rood staan.
 • Onmiddellijk reageren op elk telefoontje of app.
 • Op je hoede zijn als je een vreemde tegenkomt, vooral als die een andere huidskleur heeft.
 • Geld als belangrijkste criterium hanteren voor keuzes.

Een patroon veranderen kan je een flinke stap vooruit helpen.

Het mooie van een patroon veranderen dat je met een relatief kleine ‘ingreep’ een groot resultaat kunt boeken. Dat komt omdat veel patronen met elkaar samenhangen.

Als je bijvoorbeeld besluit om je uitgavenpatroon te versoberen, zullen overbodige luxe uitgave in je voedingspatroon verdwijnen. En doorgaans is dat goed voor je gezondheid en je gewicht. En dat is weer goed voor je zelfbeeld en eigenwaarde.

Of als je besluit om afscheid te nemen van mensen die eigenlijk al lang niet meer in je leven passen, komt er tijd beschikbaar voor ontspanning en meer contact met je dierbaren. En dat leidt weer tot allerlei andere positieve effecten.

De beste manier om een patroon te veranderen

De veranderingen die uit je hart komen, die te maken hebben wat voor jou belangrijk en dierbaar is, hebben altijd de grootste kans van slagen. Ze stemmen overeen met wie je bent en wat belangrijker waarden zijn in je leven. En dat werkt gewoon beter dan ‘verstandige’ keuzes.

Een voorbeeld: Iedereen weet dat het belangrijk is om gezond te eten en dat suiker zonder meer slecht is voor iedereen. En dat weten verandert meestal weinig aan je eetpatroon. Maar als je het waardevol vindt om fit te zijn, een beter figuur te hebben of meer zelfrespect, zal het gemakkelijker zijn om je gewoonte te veranderen.

Een hulpmiddel voor de eerste weken van je nieuwe patroon

Besteedt elke ochtend vier minuten aan de volgende visualisatie. (En je weet dat je elke visualisatie start met ontspannen gaan zitten, een paar maal rustig diep in en uitademen en glimlachen.)

Het voorbeeld van suiker. Je stelt je voor dat je succesvol de suiker uit je voeding hebt gehaald:

 • Proef in gedachten hoe lekker bijvoorbeeld yoghurt is zonder suiker met wat vers fruit.
 • Stel je voor dat je in de spiegel kijkt en dat je huid er frisser uitziet.
 • Hoor hoe je een complimentje krijgt over dat je er fitter uit ziet.
 • Voel hoe blij je bent met dit mooie resultaat en dat ook al binnen een maand!
 • Sluit deze visualisatie af door hardop te zeggen ‘dit en nog meer goeds is er van nu af aan in mijn leven’.
 • Geniet nog even na, voordat je met je dag verder gaat. (Mensen die genieten glimlachen veel!)

Deze visualisatie zal het verwachtingspatroon van je hersenen veranderen. Door dat andere verwachtingspatroon zullen je hersenen je aandacht op gezonde keuzes richten. En dat maakt dat de verandering steeds gemakkelijker wordt.

Natuurlijk is er altijd wat tijd nodig voor veranderen van patronen. Dat komt omdat ons leven uiteindelijk bestaat uit een netwerk van processen die zo hun eigenwijsheid hebben. Daarover volgende week meer.

Ik wens je een mooi patroontje deze week.

Groeten van Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *